Semnează pentru DREPTUL LA AER!

Semnează pentru DREPTUL LA AER! - foto preluat de pe declic.ro

Semnează pentru DREPTUL LA AER!

foto si articol preluate de pe declic.ro

 

Primăria Capitalei este somată să respecte DREPTUL LA AER

18 martie 2019

Miercuri, 20 martie 2019, la registratura Primăriei Capitalei va fi depusă o Plângere Prealabilă prin care se solicită luarea de măsuri urgente care să determine, în cel mai scurt timp, scăderea poluării în limitele maxime admise de legislaţie. În cazul în care administraţia va ignora solicitările, peste 30 de zile va fi depusă la Tribunal o Cerere de Chemare în Judecată prin care se va cere obligarea Primăriei de a da curs solicitărilor. Demersul face parte din campania Dreptul la Aer iniţiată de un grup de cetăţeni şi susţinută de peste 3000 de persoane. Dreptul la un mediu sănătos este un drept constituţional.

Prin lege, Primăria Capitalei poartă responsabilitatea luării de măsuri eficiente anti-poluare. În fapt, însă, în 2018, prin adoptarea Hotărârii CGMB nr. 325 privind aprobarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (P.I.C.A.) în Municipiul București 2018-2022, Primăria Capitalei a încălcat mai multe dispoziţii legale. Amintim aici doar faptul că a fost utilizat un studiu expirat, realizat cu 5 ani înainte de aprobarera P.I.C.A.

Mai grav este faptul că P.I.C.A. precizează clar că prin aplicarea măsurilor I.3 şi I.4 se aşteaptă o sporire a traficului motorizat, şi implicit a poluării, în condiţiile în care nu există nicio măsură de limitare a traficului motorizat.

La capitolul “incoerenţă” poate fi dat şi exemplul măsurii I.12, de redeschidere a unor linii de tramvai închise pentru reabilitare (Pantelimon şi Liviu Rebreanu), prin care Primăria anunţa că se aşteaptă la o reducere a poluării datorată acestor facilităţi. Totuşi, chiar în această perioadă, în Bucuresti se desfiinţează 5 linii de tramvai “pentru sporirea încrederii și interesului populației pentru acest mijloc de transport nepoluant”, conform comunicatului Primăriei.

Tot un exemplu de administrare haotică a mobilităţii se încadrează şi ideea “revoluţionară” de construcţie a unor pasarele pietonale. Primăria Capitalei a minţit atunci când a afirmat că realizarea pasarelelor este în concordanţă cu prevederile Planului de Mobilitate Urbană Durabilă sau când a afirmat că acest tip de pasarele pietonale sunt soluţii adoptate şi de alte capitale europene. De fapt, în interiorul localităţilor, pasarelele şi pasajele pietonale care nu sunt la nivelul trotuarelor sunt puternic combătute de experţii în mobilitate urbană durabilă. În capitalele europene, multe dintre aceste pasaje şi pasarele pietonale au fost desfiinţate (ca utilizare normală), fiind înlocuite cu treceri pentru pietoni.

Dealtfel, aprobarea sumelor alocate construcţiei de pasarele pietonale s-a făcut făcut pe ascuns, fără niciun fel de dezbatere publică care să permită publicului să îşi spună opiniile. De exemplu, referitor la eficienţă, trebuie precizat că totalul costurilor alocate pentru cele 8 pasarele pietonale este de câteva ori mai mare decât accesibilizarea a câteva zeci de kilometri de trotuare. Prin comparaţie, dacă cele 8 pasarele nu rezolvă decât traversarea străzilor în 8 puncte, la costuri de mii de ori mai mari decât trecerile de pietoni, accesibilizarea trotuarelor putea rezolva problemele pietonilor pe o reţea extinsă de zeci de kilometri de trotuare, aşa cum se cere imperativ în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (P.M.U.D.). De fapt, niciuna dintre măsurile urgente stabilite de P.M.U.D. nu a fost realizată, cu toate că termenul a expirat (2 ani).

Motivele prezentate mai sus sunt doar câteva dintre cele care au motivat peste 3.000 de cetăţeni să se alăture Campaniei Dreptul la AER. Totuşi iniţiatorii demersului invită pe cei interesaţi ca, pe lângă presiunea mediatică, cum ar fi semnarea petiţiei on-line, să se alăture demersurilor juridice astfel încât această presiune să capete mai multă consistenţă. Detaliile sunt prezentate aici.

Deoarece iniţiatorii acestui demers, la fel ca orice persoană responsabilă, îşi doresc scurtarea la maximum a perioadei în care locuitorii inhalează noxe periculoase pentru organismul uman, prima opţiune este cea a dialogului cu autorităţile locale. Pentru a ne arăta disponibilitatea pentru dialog, pe data 30 ianuarie 2019 am contactat comisia pentru ONG-uri şi comisia de mediu din Consiliul General, prezentându-le demersul nostru şi invitându-i să faciliteze dialogul cu Primăria şi Consiliul General.

Marti, 19 martie 2019, va fi depusă o nouă invitaţie la dialog.

Precizăm că procedurile juridice vor continua conform calendarului stabilit, Primăria Capitalei având termen de 30 de zile pentru a da curs solicitărilor; în niciun caz nu vom tolera ca administraţia publică să încerce tărâgănarea demersului prin simularea interesului la dialog.

Cetăţenii care vor să urmărească etapele campaniei sunt invitaţi să urmărească pagina Facebook a campaniei.

Plangerea prealabila este disponibila aici: https://goo.gl/BojCf7

Comunicat de presa

 

Semnează pentru DREPTUL LA AER!

Campanie initiata de Marian Ivan

Solicităm Primăriei și Consiliului General al Municipiului București să revoce Planul Integrat de Calitate a Aerului 2018 – 2022 deoarece cuprinde măsuri nerealiste și nepotrivite, unele dintre ele contribuind chiar la creşterea poluării.

După revocarea acestui Plan defectuos dorim realizarea unui nou document, în cadrul unor dezbateri reale, care să cuprindă măsuri eficiente care să reducă nivelul poluării aerului din București „în cel mai scurt timp cu putință”, așa cum precizează prevederile legale.

Dreptul la un mediu sănătos este un drept constituțional iar viața și sănătatea copiilor noștri și a familiilor noastre nu sunt negociabile!

Semnati aici petitia Semnează pentru DREPTUL LA AER!

 

De ce este important?

Traficul rutier din capitală, în special diesel, este principala sursă de poluare cu particulele fine (PM10 și PM2.5) care pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer și, în consecință, mai mulți poluanți. Ei sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mult mai sensibil.

De altfel, expunerea pe termen lung la o concentrație chiar scăzută de astfel de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură. Nu întâmplător, din cauza poluării masive cu particule fine PM10 din București, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României.

Foarte periculoasă este și poluarea cu benzen (C6H6), o substanță toxică considerată drept cancerigenă pentru om, regăsită în concentrații masive în zona centrului orașului și pe arterele principale.

Cu toate că problemele provocate de poluare sunt cunoscute de autorităţi, Primăria Capitalei a ignorat opiniile specialiștilor și pe cele ale cetățenilor. Astfel, Planul Integrat de Calitate a Aerului, adoptat în 2018 în scopul combaterii poluării existente, propune un set de măsuri complet ineficiente, lipsite de cuantificabilitate, nerealiste și nepotrivite.

Dreptul la un mediu sănătos este un drept constituțional. Dacă vrei să te alături celor interesaţi de sănătatea celor din jur şi îţi pasă de viaţa şi sănătatea ta, a copiilor şi familiei tale, te invităm să-ţi completezi datele pe această pagină.

Atenție! Începem cu o petiţie on-line, dar suntem pregătiţi să ne cerem DREPTUL LA AER în faţa instanţei, dacă va fi necesar! Pentru asta, va trebui să semnezi pe hârtiile pregătite pentru a fi depuse la Primărie ( https://goo.gl/BojCf7 ). Şi, dacă vom fi ignoraţi, vom pregăti alte hârtii pentru a fi depuse la Tribunal.

De aceea, te rugăm să bifezi și căsuța prin care accepți să te putem contacta prin e-mail ca să te anunţăm unde şi când te poţi întâlni cu voluntarii campaniei sau cum poţi deveni chiar tu unul dintre voluntari.

Initiativa aparţine unor cetăţeni, fiind susţinută de asociaţia OPTAR şi partenerii săi.
Vino alături de noi pentru că numai împreună, activ, putem să aducem schimbarea!
Demersul nostru este unul cetățenesc de apărare a unui dreptului fundamental.
Semnează alături de noi pentru DREPTUL LA AER!

Semnati aici petitia Semnează pentru DREPTUL LA AER!

 

Cum va fi inmânată

Pentru a semna documentul tiparit, te vom anunta când şi unde te vei putea întâlni cu voluntarii noştri. Chiar tu poţi deveni voluntar dacă strângi semnături de la colegii, prietenii şi rudele tale, dacă şi ei sunt de acord cu argumentele iniţiatorilor acestei petiţii.

Nu uita că, dacă Primăria va ignora cererea noastră va trebui să semnăm din nou o petiţie care urmează să fie depusă la Tribunalul Bucureşti.

Semnati aici petitia Semnează pentru DREPTUL LA AER!