Victorie la CCR! Inițiativa Fără Penali în funcții publice este constituțională

Fără Penali în funcții publice - Inițiativa cetățenească de modificare a Constituției -  foto preluat de pe facebook.com/Uniunea Salvați România - USR

Victorie la CCR! Inițiativa Fără Penali în funcții publice este constituțională

foto preluat de pe facebook.com/Uniunea Salvați România – USR
articol preluat de pe www.usr.ro

Uniunea Salvați România - USR - foto preluat de pe facebook.com

Uniunea Salvați România – USR – foto preluat de pe facebook.com

9 aprilie 2019

 

Curtea Constituțională a României a validat astăzi constituționalitatea inițiativei Fără Penali în funcții publice. Decizia CCR aduce inițiativa cetățenească semnată de peste un milion de români mai aproape de Constituție.

Decizia de astăzi a Curții Constituțională arată încă o dată că inițiativa Fără Penali trebuie să fie în Constituție. Fără Penali este dorința a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea țării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupție. Îmi exprim încrederea că va fi votată și sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetățenilor care au semnat inițiativa“, transmite președintele USR Dan Barna.

După pronunțarea Curții Constituționale, inițiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar.

Decizia CCR este o confirmare a ceea ce știam de la început și anume că inițiativa respectă toate reglementările naționale și internaționale legate de drepturile omului. Mai mult, această decizie crează un precedent în Europa. Este posibil ca astfel de legi să apară și în alte țări din Europa, cum ar fi Italia, Bulgaria sau Ungaria”, susține președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice a strâns peste 1 milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 validate de către primării.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

articol preluat de pe www.usr.ro
cititi aici detalii despre Fără Penali în funcții publice – Inițiativa cetățenească de modificare a Constituției

USR începe strângerea de semnături pentru campania “Fără penali în funcții publice” - foto preluat de pe facebook.com/Uniunea Salvați România - USR

“Fără penali în funcții publice” – foto preluat de pe facebook.com/Uniunea Salvați România – USR