Morţii ţarului Putin. Lista celor care l-au criticat şi au fost ucişi

646x404

de Andrei Aştefănesei – adevarul.ro

(…)

Boris Nemţov este doar ultimul din lista lungă cu ruşi vocali la adresa regimului. Politicianul rus a fost asasinat în apropiere de Kremlin, în noaptea de vineri spre sâmbătă. cititi mai mult pe https://www.unitischimbam.ro/?p=10289

(…)

Jurnalista Anna Politkovskaia era printre puţinii reprezentanţi mass media care îndrăzneau să vorbească despre abuzurile din timpul şi de după războiul din Cecenia. Jurnalista lucra la Novaia Gazeta. Pe 7 octombrie 2006, ea a fost ucisă la Moscova, în holul clădirii în care locuia.

Pedepse de la 15 ani de detenţie până la închisoare pe viaţă pentru vinovaţii de moartea Annei Politkovskaia

O lună mai târziu, în noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, a murit la Londra, otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă toxică şi aproape nedectabilă. Litvinenko a fost ofiţer în serviciile secrete ruse, refugiat însă la Londra din cauza lui Vladimir Putin. Pe patul de moarte, el le-a dictat câteva rânduri poliţiştilor care îl audiau: „Puteţi reuşi să reduceţi la tăcere un om, dar nemulţumirea protestelor din întreaga lume vă va răsuna în urechi tot restul vieţii, domnule Putin”, le-a spus poliţiştilor.

Medicii care i-au făcut autopsia spionului rus Aleksandr Litvinenko susţin că a fost una dintre cele mai periculoase din istorie

Jurnalistul rus Mihail Beketov a scăpat cu viaţă după ce a fost bătut cumplit în 2008. A rămas însă cu mari sechele, devenind hemiplegic. Beketov a fost incapabil să vorbească în urma încercării de asasinat. Beketov dezvăluise mai multe fapte de corupţie legate de construirea a unei autostrăzi. A murit, în cele din urmă, în 2013.

Recompensa de 50 de milioane de dolari pe capul lui Putin

Alte două persoane, opozante regimului Putin, au murit în 2009. Avocatul Stanislav Markelov şi jurnalista Anastasia Baburova (Novaia Gazeta), au fost împuşcaţi mortal în centrul capitalei ruse. Stanislav Markelov tocmai denunţase într-o conferinţă de presă eliberarea fostului colonel rus Iuri Budanov, condamnat la zece ani de închisoare, în 2003, pentru crimă. Jurnalista a fost rănită în timp ce încerca să îl oprească pe agresor şi a murit la spital.

Tot în 2009, reprezentanta unui ONG care lupta împotriva abuzurilor comise de ruşi în Caucaz a fost răpită şi ucisă. Trupul Nataliei Estemirova a fost găsit ciuruit de gloanţe într-o pădure din Inguşetia

Oligarhul rus Boris Berezovski, un cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, s-a refugiat la Londra. El era un apropiat al fostului preşedinte Boris Elţîn, dar după preluarea puterii de către Putin a fugit din ţară. A fost găsit mort în apartamentul său.

(…)

Berezovski a promis o recompensă de 50 de milioane de dolari pentrucei care “îl vor aresta pe periculosul criminal Putin”.

Actorul rus Alexei Devotcenko, cunoscut drept un opozant public al regimului lui Vladimir Putin, a fost găsit mort într-o casă din nordul Moscovei în toamna anului trecut.

(…)

Opozantul pe care Putin l-a iertat şi l-a lăsat să fugă Fostul magnat rus Mihail Hodorkovski este singurul opozant de calibru lăsat în viaţă. După ce a stat zece ani în închisoare, fiind acuzat de evaziune fiscală, Mihail Hodorkovski, în vârstă de 51 de ani, a fost graţiat în 2013 de preşedintele Vladimir Putin, iar în prezent trăieşte în Elveţia. Cea mai mare parte din averea lui i-a fost confiscată.

Un discurs al lui Hodorkovski, difuzat într-un hotel din St. Petersburg, în ciuda haosului creat de poliţie: Actualul regim se va prăbuşi, este inevitabil

Citeste mai mult: adev.ro/nkhr91