Hodorkovski îl provoacă pe Putin, lansând o platformă proeuropeană

131220165805-russia-putin-khodorkovsky-split-story-top-586x319

Fostul oligarh și opozant al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, grațiat de președintele Vladimir Putin după zece ani de închisoare, a lansat sâmbătă o mișcare destinată să adune forțele proeuropene în Rusia, în ceea ce pare a fi o provocare la adresa liderului de la Kremlin.

„O minoritate va avea influență dacă este organizată”, a declarat el în timpul unei ceremonii la Paris, difuzată pe internet, cu ocazia lansării noii sale mișcări numită Open Rusia (Rusia deschisă).

Într-un timp cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost eliberat din închisoare anul trecut, iar în prezent trăiește în exil în Elveția. El nu a revenit în Rusia de la eliberarea sa.

Fostul oligarh a indicat că noul său proiect, numit la fel ca asociația sa de caritate ce a fost închisă după ce a fost arestat, va fi o „platformă” online și nu un partid politic.

După eliberarea sa din închisoare în decembrie 2013, Hodorkovski a promis, într-adevăr, să nu se amestece în politică, dar noul său proiect pare totuși să dezvăluie unele ambiții politice.

Ex-patronul gigantului petrolier Iukos a mai spus că toți cei care sprijină o cale proeuropeană pentru Rusia ar trebui să se unească în perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. „Suntem în favoarea a ceea ce se poate numi alegere europeană sau o țară guvernată de domnia legii”, a afirmat fostul oligarh.

„Noi credem că teza potrivit căreia ‘Rusia nu este Europa’ este o minciună. Noi suntem Europa, fie din punct de vedere geografic, fie cultural. De fapt, calea europeană de dezvoltare nu înseamnă respingerea valorilor naționale. În Europa, fiecare țară are propria sa cale “, a spus el.

Președintele rus Vladimir Putin se străduiește de mai mulți ani să prezinte Rusia ca o țară în contradicție cu modernitatea occidentală, considerată decadentă și al cărei viitor se situează ca o punte de legătură între Europa și Asia.

Putin se bucură de la începutul crizei ucrainene și în urma alipirii Crimeei în luna martie de o popularitate record în rândul populației ruse.

Mihail Hodorkovski a petrecut aproape zece ani în închisoare în Rusia după arestarea sa în 2003 pentru „furt prin fraudă pe scară largă” și „evaziune fiscală”. El a denunțat încarcerarea sa ca o pedeapsă pentru opoziția sa față de președintele Vladimir Putin.

În 2014, Rusia a fost condamnată de către Curtea de arbitraj de la Haga și CEDO la plata a peste 50 de miliarde de dolari americani către foștii acționari ai Yukos, companie care a fost gestionată de către Hodorkovski, până a fi distrusă și naționalizată.

articol preluat de pe http://independent.md/