(video) Mii de oameni sărbătoresc la Iaşi Mica Unire de la 1859. Printre participanţi, preşedintele şi premierul

24 ianuarie 2016: Sute de tineri basarabeni participă în România, la Iaşi, pentru a marca 157 de ani la înfăptuirea Micii Uniri - foto: infoprut.ro

24 ianuarie 2016: Sute de tineri basarabeni participă în România, la Iaşi, pentru a marca 157 de ani la înfăptuirea Micii Uniri – foto: infoprut.ro

articol: stiri.tvr.ro

24 ianuarie 2016

La 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, şase mii de oameni au participat duminică în Piaţa Unirii din Iaşi la manifestările dedicate acestei zile. Evenimentele au început cu un concert de muzică populară, au continuat cu ceremonialul religios. S-au ţinut discursuri, au avut loc depuneri de coroane de flori. Ziua se va încheia cu retragerea cu torţe a militarilor. TVR 1 a transmis în direct evenimentul, într-o ediţie specială.

Au fost în Piaţa Unirii şi preşedintele Klaus Iohannis, şi primul ministru Dacian Cioloş, dar şi alţi demnitari. Printre ei şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Discursurile au rememorat evenimentele care au dus la Mica Unire, dar şi eforturile depuse după acest moment pentru desăvârşirea acestei uniri.

S-a vorbit şi despre necesitatea unei infrastructuri corespunzătoare care să lege provinciile istorice ale României dar şi despre unitate şi solidaritate cu moldovenii de peste Prut.

14:00 A venit foarte multă lume în Piaţa Unirii din Iaşi astăzi, deşi s-au înregistrat minus 12 grade. Dar temperaturile scăzute nu i-au împiedicat pe ieşeni să iasă din case pentru a sărbători ziua în care Moldova s-a unit cu Ţara Românească acum 157 de ani, a transmis de la TVR Iaşi Roxana Bratec.
ACTUALIZARE 12:30 Participanţii la manifestărilede la Iaşi dedicate zilei de 24 Ianuarie s-au prins în Hora Unirii.

cititi mai mult pe: stiri.tvr.ro


(Liviu G. Stan) Tinerii unionişti au cerut Unirea la Iaşi

articol: Liviu G. Stan – infoprut.ro

Liviu G. Stan -  foto - facebook.com

Liviu G. Stan – foto – facebook.com

24 ianuarie 2016

Basarabenii au fluturat în Piaţa Unirii din Iaşi drapele ale României, au afişat bannere cu mesaje unioniste – „Vrem Unirea”, „Unirea, obiectiv naţional” – şi au scandat lozinci prin care au cerut unirea Republicii Moldova cu România.

Tinerii fac parte din șase organizaţii unioniste, printre acestea fiind Onoare, Demnitate și Patrie, Tinerii Moldovei, Uniți sub tricolor, Grupul „Fapte, nu vorbă”.

De asemenea, în Piaţa Unirii participă şi tinerii unionişti de la Acţiunea 2012.

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care a fost înfăptuită Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere ca domn al Moldovei și Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza.

articol preluat de pe: infoprut.ro

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită în toată ţara