Libertatea de întrunire ar putea fi restricționată semnificativ în Spania

show_spain_civic.png_effected

by Rights International Spain

Conform experților în domeniu, proiectul de lege cu privire la siguranța publică încalcă drepturile omului, inclusiv libertatea de exprimare și de întrunire. Acesta restricționează protestele pașnice și nu oferă garanții împotriva profilării etnice.

Conform unei organizații importante care activează în domeniul drepturilor omului, proiectul de lege al Spaniei cu privire la siguranța publică va crea restricții nejustificate pentru libertatea de întrunire și libertatea de exprimare. Până și ONU și-a manifestat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca acest proiect de lege, aflat în dezbatere la Comisia de Interne a Congresului țării, să încalce drepturile omului.

Rights International Spania (RIS) a contactat purtătorii de cuvânt ai comisiilor parlamentare competente, prezentându-le aspectele din proiectul de lege în legătură cu care există îngrijorări, aspecte considerate a fi nejustificate și inutile. Menționăm că, printre altele, legea nu oferă suficiente garanții în vederea respectării principiului non-discriminării în cursul controalelor de identitate efectuate de către poliție.

Nici un protest în spațiul public

În ceea ce privește libertatea de întrunire, RIS este îngrijorat că, datorită amenzilor care vor fi aplicate pentru anumite forme de protest pașnic, precum demonstrațiile organizate în fața Parlamentului, „spațiul public nu ar mai fi un spațiu unde este percepută ca permisă participarea politică”. Este de asemenea alarmant și faptul că proiectul de lege introduce obligația pentru orice persoană de a obține o autorizație oficială înainte de a-și exercita dreptul la libertatea de întrunire.

Dacă va fi aprobat, proiectul de lege privind siguranța publică va încălca și libertatea de exprimare prin impunerea de amenzi pentru „utilizarea neautorizată a unor imagini sau a datelor cu caracter personal sau profesional al autorităților sau ofițerilor care aplică legea”, pentru „defăimarea sau lipsa de respect față de ofițerii care aplică legea” și pentru „cățărarea pe monumente”; amenzile vor fi aplicate chiar dacă faptele menționate nu vor pune în pericol persoane sau bunuri. RIS le-a explicat reprezentanților din Congres cu care a comunicat că astfel de comportamente sunt permise și protejate prin dreptul internațional din domeniul drepturilor omului și nu ar trebui să fie incriminate prin legislație nouă.

„Restricții excesive și disproporționate”

Raportorul Special al ONU privind dreptul la libertatea de întrunire pașnică și de asociere și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu „restricțiile excesive și disproporționate ale libertății de întrunire pașnică”, pe care acest proiect de lege le introduce. Aceste restricții ar putea submina „pluralismul, toleranța și atitudinea de deschidere care ar trebui să existe în orice societate democratică”.

Potrivit Patriciei Goicoechea, director adjunct al RIS, „noul proiect de lege privind siguranța publică, va însemna, dacă este aprobat, un important pas înapoi în domeniul drepturilor omului; societatea spaniolă nu va putea să-și exercite libertățile esențiale de care este nevoie pentru funcționarea normală a democrației”. În ceea ce privește amenzile care ar fi impuse pentru „utilizarea de imagini” cu ofițeri responsabili cu aplicarea legii, ea a subliniat că: „Se pare că guvernul încearcă, prin orice mijloace, să evite utilizarea unor astfel de iamgini ca probe în cadrul procedurilor judiciare care ar putea fi inițiate împotriva ofițerilor vinovați de abuzuri și rele tratamente comise în timpul demonstrațiilor”.

Nu există protecție împotriva profilării etnice

Rights International Spania adaugă că nu există nici o reformă legală cu privire la principiul non- discriminării, legea evitând să stabilească forme de protecție împotriva profilării etnice care ar putea fi efectuată de către polițiști. Potrivit lui Goicoechea, „aceste practici sunt discriminatorii, stigmatizând și incriminând o parte dintre cetățenii spanioli doar din cauza trăsăturilor lor fizice”.

aricol preluat de pe http://www.liberties.eu/