Lege-n-Dar. Gândește legal!

„Lege-n-Dar. Gândește legal!” - foto preluat de pe www.facebook.com/vedemjust.ro

foto preluat de pe www.facebook.com/vedemjust.ro
articol preluat de pe vedemjust.ro

12 decembrie 2020

 

Lege-n-Dar. Gândește legal!

LEGE-N-DAR – Prima aplicație de educație juridică din România este lansată astăzi

Asociația VeDem Just lansează astăzi un produs inedit: Lege-n-Dar. Este o aplicație multifuncțională de educație juridică, complet gratuită, ce se poate instala pe telefonul mobil. Ea se adresează cu precădere minorilor și tinerilor, însă vine în sprijinul oricărei persoane ce dorește să fie la curent cu noutățile legislative explicate pe înțelesul tuturor.

Pot scrie chiar orice pe facebook? Pățesc ceva dacă distribui un clip porno pe whatsapp? Au voie părinții să controleze mesajele copiilor din telefon? Unde reclam când cineva este bătut? Poate fi obligat elevul de către profesor să deschidă camera video la o lecţie online? Ce se întâmplă cu minorul în caz de divorț al părinților? Mă pot angaja fără contract de muncă? Unde reclam că un produs cumpărat este defect? Care e diferența dintre judecător și procuror? Ce este o percheziție? Cine poate autoriza o interceptare? Chiar sunt toate legile obligatorii? Ce înseamnă că sunt citat la tribunal? Câte legi există în România și unde le găsesc?

Răspunsurile sunt acum pe telefonul tău mobil, dacă instalează „Lege-n-Dar”. Practic, aplicația este un asistent legal pentru a va îndruma cum să vă comportați corect în orice circumstanță astfel încât să nu intrați în conflict cu legea.

Navigarea se face potrivit unui Meniu ușor de răsfoit sau poți face o interogare pentru subiectul de interes după Cuvinte-cheie introduse de tine. Aplicaţia are patru funcționalități :

Învață să gândești legal: află regulile de urmat în familie, pe stradă, la școală, în online, în mașină, la medic, la locul de muncă, la tribunal. Informațiile au la bază ghidul de educație juridică scris de judecătorul Cristi Danileț. Fiecare secțiune are pastile de informații grupate în „Știați că”, „De reținut”, „Statistici”, „Cazuri reale”. Au fost utilizate peste 500 de acte normative uzuale, care se pot accesa la finalul fiecărui capitol.

Testează-te: verifică ce ştii şi ce nu ştii, la modul haios, despre reguli, proceduri, termene, sancţiuni (bateriile de teste sunt în plin proces de alcătuire);
Dicționar de legaleză: peste 1000 de termeni juridici sunt explicaţi pe înţelesul tău. Peste 780 de expresii latineşti care țin de domeniul dreptului sunt traduse în română;

Alertă legală: primește știri în timp real despre legi noi explicate pe scurt, evenimente juridice, hotărâri deosebite.

Conținutul aplicației este gândit ca un „living document”. Ea oferă posibilitatea ca utilizatorul să intre în legătură cu echipa tehnică pentru a oferi sugestii de îmbunătățire a informațiilor furnizate.

Asociaţia VeDem Just cuprinde jurişti, elevi şi profesori. Ea a fost fondată de Ziua Internațională a Drepturilor Omului în anul 2015 și este cunoscută pentru un amplu program de educație juridică pe care îl derulează de cinci ani: redactarea de manuale juridice adresate elevilor (patru ediții) și distribuire gratuită (26.000 bucăți), instruire a profesorilor pentru a preda formal educația juridică (180 profesori), organizarea de lecții (655 de lecții în 26 de județe) și tabere de educație juridică adresate elevilor (două), instruire a profesioniștilor dreptului pentru a ține lecții nonformale de educație juridică (500). Proiectul a fost extins și în Republica Moldova.

Echipa VeDem Just

„Lege-n-Dar. Gândește legal!” - fotom preluat de pe www.facebook.com/vedemjust.ro

Lege-n-Dar. Gândește legal! - fotom preluat de pe www.facebook.com/vedemjust.ro

 

DESCARCĂ ȘI INSTALEAZĂ LEGE-N-DAR!!!

Aplicația „Lege-n-Dar. Gândește legal!” este gratuită.

Începând de astăzi, poate fi descărcată de orice persoană interesată, atât din Apple Store (https://apps.apple.com/us/app/lege-n-dar), cât și din Magazin Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=io.vedemjust.legendar).

Fiind o versiune beta vom avea nevoie să fiți legendari alături de noi și să ne transmiteți feedback și erori cu mesaj, printscreen și tipul telefonului la legendar@vedemjust.ro

Curând va fi disponibilă pentru instalare la nivel internațional.

Mai multe detalii despre aplicație: https://vedemjust.ro/descarca-legendar/