(Stelian Ion – deputat USR) Explicaţii suplimentare la modificările Codului Penal
Explicaţii suplimentare la modificările Codului Penal
foto si articol preluate de pe www.facebook.com
30 iunie 2018
Deputatul USR Stelian Ion aduce explicaţii suplimentare la modificările Codului Penal dedicate infractorilor:
1. Redefinirea noțiunii de funcționar public – prin abrogarea al.2 art.175 CP
Foarte multe categorii profesionale (experți contabili, medici, asistenți medicali, farmaciști, executori judecătorești, mediatori, experți tehnici judiciari, notarii) care în prezent sunt considerate funcționari publici de legea penală nu mai intră în această categorie și nu mai pot fi pedepsite pentru o serie de infracțiuni. Această modificare echivalează cu dezincriminarea mai multor infracțiuni: compromiterea intereselor justiției, delapidarea, neglijența în serviciu, abuzul în serviciu, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, uzurparea funcției.
2. Modificarea de liberarea condiționată – modificarea art.100 CP
- Deținuții vor putea fi eliberați mult mai repede din penitenciare, cu mult înainte de ispășirea pedepselor.
- Infractorii cu pedepse sub 10 ani pot fi eliberați după ce au ispășit jumătate din condamnare, în loc de două treimi cum este în prezent.
- Infractorii cu pedepse de peste 10 ani pot fi eliberați după ce au ispășit două treimi din pedeapsă, în loc de trei pătrimi cum este în prezent.
- Infractorii care au peste 60 de ani vor putea fi eliberați după ce au ispășit doar o treime din pedeapsă, față de jumătate cum este în prezent (dacă pedeapsa nu depășește 10 ani).
- Pentru cei cu pedepse mai mari de 10 ani, după ce au ispășit jumătate din pedeapsă, față de două treimi, cum este în prezent.
3. Confiscarea extinsă – modificarea art.112 ind. 1
Bunurile obținute ilegal vor fi mai greu de confiscat. În loc să pună în acord Codul Penal cu directiva europeană cu privire la confiscarea extinsă, Comisia a adoptat modificări care îngreunează aplicarea acestei măsuri.
Directiva europeană prevede că este suficient ca judecătorul să observe diferențe între averea infractorului și veniturile sale ilicite, în timp ce prevederea introdusă în lege stabilește că trebuie să existe probe certe, dincolo de orice îndoială.
Astfel, în loc să faciliteze confiscarea bunurilor dobândite ilicit, modificarea îngreunează aplicarea acestei măsuri.
Au fost eliminate din infracțiunile pentru care se poate dispune confiscare extinsă, printre care spălarea de bani și constituirea unui grup infracțional organizat.
4. Prescripția răspunderii penale – modificarea art.154 și 155 CP
- S-a redus termenul de prescripție pentru faptele grave pedepsite cu închisoare între 10 și 20 de ani (de la 10 la 8 ani).
- S-a redus la jumătate termenul de prescripție specială, care înseamnă închiderea definitivă a dosarelor, chiar dacă sunt în curs de judecată.
- Un violator va scăpa de dosar dacă nu este condamnat definitiv în 12 ani de la data săvârșirii faptei, în loc de 16, cum este în prezent.
- Un pedofil va scăpa de dosar dacă nu este prins și condamnat definitiv în 15 ani de la data săvârșirii faptei, în loc de 20, cum este în prezent.
- Un funcționar care a comis un abuz în serviciu va scăpa nepedepsit dacă nu primește o condamnare definitivă în 10 ani și jumătate, în loc de 14 ani, cum este în prezent.
5. Concursul de infracțiuni – modificarea art. 39 CP
Sporul de pedeapsă pentru concursul de infracțiuni nu mai este obligatoriu. În plus, a fost redus la maxim 3 ani, indiferent de numărul de infracțiuni săvârșite și de pedepsele aplicate. În prezent, sporul este unul obligatoriu și egal cu o treime din totalul celorlalte pedepse care se adaugă la pedeapsa cea mai gravă.
În Codul Penal actual pedepsele au fost deja reduse, dar sporul a devenit obligatoriu. Intenția a fost să se pedepsească astfel mai aspru persoanele care comit mai multe infracțiuni. Iordache vrea ca în noul Cod penal pedepsele să rămână reduse, dar sporul să fie facultativ și chiar mai mic decât în vechiul Cod.
6. Circumstanțe atenuante – modificarea art.75 CP al.1 litera d
Se acordă obligatoriu circumstanțe atenuante pentru achitarea integrală a prejudiciului material în cazul mai multor infracțiuni care astăzi sunt exceptate: infracțiuni contra persoanei (omor, vătămare corporală) infracțiuni de corupție, ultraj, infracțiuni contra securității naționale, infracțiuni legate de terorism, cele privind regimul juridic al drogurilor, privind spălarea banilor, privind traficul de organe și multe altele.
Circumstanțele atenuante implică reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă stabilite de lege pentru aceste infracțiuni.
În plus, pe viitor, judecătorii pot aplica pe criterii subiective circumstanțe atenuante facultative care nu apar în mod expres în lege. De exemplu, faptul că un infractor s-a prezentat la toate termenele procesului și a vorbit pe un ton plăcut instanței poate fi considerată o circumstanță atenuantă.
articol preluat de pe USR Sector 5