La ordinea zilei – 5 iulie 2020

Situația din România - 5 iulie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 5 iulie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

foto preluat de pe www.facebook.com

 

Sărbătorile Zilei de 5 iulie

Ortodoxe – Sf. Cuv. Atanasie Atonitul; Sf. Cuv. Lampadie; Duminica a IV-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutașului)

Greco-catolice – Duminica 4 dR. Sf. Marta, mama Sf. Simeon; Sf. cuv. Atanasie Atonitul; Sf. cuv. Lampadie Taumaturgul

Romano-catolice – Duminica a 14-a de peste an; Sf. Anton M. Zaccaria, pr.

 

Ziua Justiţiei

Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii iulie, anul acesta fiind marcată la 5 iulie. A fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României. Are menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Constituie, totodată, şi un bun prilej pentru consolidarea relaţiilor instituţionale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Sindicatul Europol: Conducerea IGPR, într-un heirupism de partid, îi expune intenționat pe polițiști riscului de a se infecta cu noul coronavirus.

În ciuda prevederilor Deciziei CCR 458 din 25.06.2020 prin care Ordinul MS 414 din 11.03.2020 privind instituirea masurii de carantina pentru situatia de urgenta de sanatate publică internațională determinata de infectia cu COVID-19 și stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarea efectelor epidemiei, in baza caruia s-au instituit /dispus masuri de carantina/izolare este suspendat de drept, fara niciun temei legal politistii sunt trimisi sa intre in contact direct cu persoanele aflate in autoizolare la domicilii. Acestora li s-au înmânat niste procese verbale care trebuie semnate si de catre persoanele suspecte de a fi infectate cu noul coronavirus.

Așa înțelege conducerea Poliției Române să îi protejeze pe polițiștii din linia întâi , expunând-i intenționat riscului de a fi infectați !

Unii dintre polițiști s-au sesizat că solicitarea este abuzivă si au raportat că nu pot îndeplini astfel de sarcini fără fi dotați cu materiale care să le asigure protecția.

 

Fostul hotel al lui Puiu Popoviciu și hotelurile lui Murad au primit aproape 8 milioane de lei în perioada stării de urgență pentru cazarea și hrana persoanelor în carantină din Sectorul 1

Primăria Sector 1 a atribuit în perioada stării de urgență, fără licitație, prin încredințare directă, contracte către hoteluri controlate în trecut de Puiu Popoviciu sau către unități hoteliere deținute de omul de afaceri Mohammad Murad. Contractele au fost încheiate pentru a caza persoanele care trebuiau izolate minimum 14 zile în perioada martie – mai.

Hotelurile și firmele care au asigurat cazarea și hrana persoanelor aflate în carantină în Sectorul 1 au primit aproape 8 milioane de lei de la Poliția Locală Sector 1, așa cum reiese din datele pe care G4Media.ro le-a obținut de la administrația locală.

Contractele au fost date fără licitație, profitându-se de starea de urgență care permitea să se evite concursul de oferte. Hotelurile și firmele de catering cu care s-au încheiat contracte au fost alese de aparatul administrației locale conduse de primarul Dan Tudorache.

Contractele au fost realizate de Poliția Locală Sector 1 pentru că această instituție a fost desemnată de Consiliul Local Sector 1 și Primăria Sector 1 să încheie contracte legate de siguranța populației pe perioada stării de urgența. Însă, trebuie menționat că banii din aceste contracte nu au venit în de la bugetul local, sumele fiind în final decontate de la bugetul de stat, pentru că guvernul a asigurat o alocație de 230 de lei pe zi pentru fiecare persoană aflată în carantină.
cititi mai mult pe www.g4media.ro

 

Ploi torenţiale şi vijelii în cea mai mare parte a ţării, până marţi dimineaţa; disconfort termic în regiunile sud-estice

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteorologică de ploi torenţiale şi vijelii valabilă în cea mai mare parte a ţării până marţi dimineaţa, dar şi de disconfort termic pentru regiunile sud-estice.

Astfel, în intervalul 5 iulie, ora 10:00 – 7 iulie, ora 10:00, mai ales în cursul după-amiezilor şi la începutul nopţilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se vor manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 5 iulie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 5 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.973 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.132 au fost externate.

Până astăzi, 1.750 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 04.07.2020 (10:00) – 05.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 19 decese (11 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 391 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 215 pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 766.868 de teste.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.996 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 4 iulie 2020, au fost raportate 1 546 866 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 284.276 (+519) / 44.131 (+136) / 1.375 -
Spania 250.545 (+442) / 28.385 (+17) / 150.376 -
Italia 241.184 (+223) /34.833 (+15) / 191.944 (+477)
Franţa 166.960 (+582) / 29.893 (+18) / 77.185 -
Germania 196.096 (+422) / 9.010 (+7) / 181.945 (+1.645)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 4 IULIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

11.053.488 (+208.213) /526.260 (+5.147)/ 6.065.541 (+189.542)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 3 – 4 iulie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Coronavirus: Record de cazuri înregistrat într-o singură zi la nivel global (OMS)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat în ultimele 24 de ore 212.326 noi cazuri de coronavirus la nivel global, reprezentând cea mai ridicată cifră de la declanşarea pandemiei de COVID-19, relatează duminică agenţia Xinhua.

Cea mai mare creştere a fost raportată pe continentul american cu 129.772 noi cazuri, potrivit OMS, care subliniază că jumătate dintre noile cazuri înregistrate într-o singură zi au fost raportate în SUA şi Brazilia cu 53.213 de infecţii şi, respectiv, 48.105 noi contagieri. În SUA, totalul numărului de cazuri a ajuns la 2.836.764 de la debutul pandemiei, iar cel al deceselor la 129.657.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SUA: Doi morţi şi opt răniţi în urma unui incident armat într-un club de noapte în Carolina de Sud

Un incident armat produs la primele ore ale zilei de duminică într-un club de noapte în Carolina de Sud s-a soldat cu doi morţi şi opt răniţi, a anunţat poliţia locală, citată de dpa. Şeriful comitatului Greenville, Hobart Lewis, a declarat pentru CNN că o echipă de poliţie care se afla într-o misiune de patrulare a remarcat o “agitaţie mare” în clubul de noapte, unde se aflau “câteva sute de persoane”.

Mai exact, doi ofiţeri ai biroului şerifului au observat oameni ieşind în fugă din Lavish Lounge chiar înainte de ora locală 02:00, a indicat Hobart Lewis într-o conferinţă de presă. Patru persoane au fost transportate la spitalul Prisma Health din Greenville, dintre care două au decedat ulterior. Lewis a indicat că interiorul barului se aflau cel puţin doi atacatori, dar aceştia nu au fost încă reţinuţi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

Siria: Zeci de morţi în luptele dintre organizaţia Stat Islamic şi forţele regimului de la Damasc

Conflictul dintre forţele regimului sirian şi luptătorii organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI) s-a soldat cu aproape cincizeci de morţi în ultimele 48 de ore în regiunea deşertică din centrul Siriei, informează AFP.

În provincia Homs din centrul ţării, luptele şi atacurile aeriene ale aviaţiei ruse, care intervin în sprijinul forţelor regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, au dus la uciderea a 20 de luptători ai regimului şi a 31 de jihadişti, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Lupta a început în noaptea de joi spre vineri cu un atac jihadist asupra poziţiilor regimului” în apropierea oraşului Sukhna din deşertul situat în centrul Siriei, potrivit informaţiilor furnizate de directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Intemperii în Japonia: Cel puţin 20 de morţi şi 200.000 de sinistraţi în urma ploilor torenţiale

Două persoane au murit şi alte 16 persoane au fost declarate decedate în vestul Japoniei, în urma ploilor torenţiale care au provocat deversarea unor cursuri de apă şi alunecări de teren, au raportat duminică mass-media locale citate de AFP.

O femeie şi un bărbat, ambii octogenari, au murit în alunecările de teren survenite în două municipalităţi diferite din regiunea Kumamoto, potrivit televiziunii publice NHK şi altor medii naţionale.

Alte 16 persoane au fost găsite “fără semne vitale”, o frază folosită adeseori în Japonia pentru desemnarea unor victime înainte ca decesul acestora să fie confirmat în mod oficial de către autorităţi, a anunţat postul public de radioteleviziune NHK.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Nouă Zeelandă: O rachetă purtătoare de sateliţi, “pierdută” după lansare

O rachetă comercială purtătoare de sateliţi a fost declarată “pierdută” după lansarea ei duminică din Noua Zeelandă, a anunţat compania producătoare Rocket Lab citată de AFP. “Am pierdut zborul mai târziu în timpul misiunii”, a scris pe Twitter, Peter Beck, fondator şi director al Rocket Lab. “Regret nespus că am eşuat astăzi să plasăm pe orbită sateliţii clienţilor noştri. Îi asigur că vom identifica problema, vom corecta şi ne vom întoarce curând la centrul de lansare“, a precizat el.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 6 – 12 IULIE ECONOMIC

Revista Presei din 5 iulie

 

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 5 iulie în Istorie