Evenimentele Zilei de 5 iulie în Istorie

Armata Română intrând în Cernăuţi în 1941 - foto: worldwideromania.com

Armata Română intrând în Cernăuţi în 1941

foto preluat de pe worldwideromania.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

5 iulie este a 186-a zi a calendarului gregorian și a 187-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 5 iulie

(BOR) ✝ Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul; Sfântul Cuvios Lampadie; Sfântul Cuvios Mucenic Ciprian; Cei șase cuvioși ucenici ai Cuviosului Athanasie

(BRU) Sf. Marta, mama sf. Simeon Taumaturgul, cuvios († 561); Sf. Atanasiu, cuvios († 1003); Sf. Lampadiu Taumaturgul, cuvios († secolul al X-lea)

(BRC) Sf. Anton Maria Zaccaria, preot; Sf. Filomena

Algeria – Sărbătoare națională. Proclamarea independenței (1962)

Republica Capului Verde – Sărbătoare națională. Proclamarea independenței (1975)

Republica Slovacă – Sărbătoare națională. Ziua sfinților slavi Chiril și Metodiu (se sărbătorește începând cu anul 1990)

Venezuela – Sărbătoare națională. Proclamarea independenței (1811)

 

Astăzi în istorie pentru 5 iulie

 

Evenimentele Zilei de 5 iulie în Istorie:

- 5 iulie 1770 – Bătălia navală de la Chesma;

-5–6 iulie 1809 – Bătălia de la Wagram;

- 5-16 iulie 1920 – Conferința de la Spa;

- 5 iulie 1941 – Armata Română a eliberat orașul Cernăuți;

- 5 iulie – 23 august 1943 – Bătălia de la Kursk

 

5 iulie 328 - A fost inaugurat Podul lui Constantin de la Corabia (Sucidava) si Oescus (Ghighen, Bulgaria), al doilea pod construit peste Dunăre, de către arhitectul roman Theophilus Patricius, cel care a conceput şi o monografie despre podul lui Apollodor de la Drobeta. Lungimea sa era de 2.437 metri, din care 1.137 metri peste albia Dunării, iar lățimea era de 5,70 metri, ridicându-se la 10 metri înălțime deasupra apelor fluviului si a rămas în uz pentru următorii 40 de ani, fiind considerat cel mai lung pod antic peste un curs de apă. Odată cu construirea acestui important edificiu şi din cauza atacurilor goţilor (presupuse de istorici a fi fost prin anul 323), a fost refăcută din temelii şi cetatea Sucidava, situată la circa 130 metri est de portalul nordic al podului.

Roman Gothic Walls Romania Plain.svg
Podul lui Constantin cel Mare pe hartă

Din păcate, acest pod al lui Constantin cel Mare, menționat și de către Dimitrie Cantemir în „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor”, a avut o existență scurtă.,presupunandu-se că a fost folosit până la mijlocul secolului al IV-lea, principalul temei pentru această presupunere fiind faptul că împăratul Flavius Julius Valens a fost nevoit să treacă Dunărea folosind un pod de vase la Constatiana Daphne, în timpul campaniei sale împotriva goților, din anul 367 d.C. Podul se află figurat pe o harta redactată la Padova, între anii 1694-1699, de stolnicului Constantin Cantacuzino (1639-1716). Primele cercetari științifice reale in legatura cu aceasta constructie au fost făcute de către Grigore Tocilescu (1850-1909; istoric si arheolog, român ) și Pamfil Polonic (1858-1943; arheolog și topograf), în anul 1902.

În anul 1934 Dumitru Tudor (1908-1982; istoric, arheolog și profesor universitar român, cu importante descoperiri și studii despre Dacia romană, Drobeta, Cavalerii danubieni), este cel care publică prima lucrare completă privind acest pod, iar ultima cercetare sistematică pe malul de nord al Dunării în zona podului a fost efectuată în 1968, de către istoricul și arheologul Octavian Toropu. O asemenea construcţie stabilă, costisitoare şi grandioasă ca tehnică, nu se putea ridica, dacă Imperiul nu stăpânea importante teritorii la nord de fluviu. Din repertoriul urmelor arheologice aparţinând veacului al IV-lea, rezultă că întreaga zonă de câmpie a Olteniei şi a Munteniei fusese reanexată Imperiului, având ca limită nordică şi strategică marele val Brazda lui Novac.

În împrejurări puţin cunoscute, dar legate, se pare, de atacurile goţilor la sud de Dunăre, care reîncep în anul 364 d.Hr. şi de răscoala lui Procopius din anii 365-366, podul dintre Sucidava şi Oescus a fost distrus. După alte informaţii, cauza ruinării ar fi fost revărsările Dunării şi împotmolirile prin bancurile de gheaţă. Dar, indiferent de viaţa lui scurtă, acest pod rămâne cel mai important, după acela de la Drobeta şi a îndeplinit un însemnat rol istoric, în perioada constantiniană, pentru romanitatea nord-dunăreană

 

5 iulie 465 - S-a născut Ahkal Mo’ Naab’ I (m. 1 decembrie 524), cunoscut de asemenea sub numele de Cauac-uinal I, suveran al cetatii maya Palenque. A domnit de la data de 5 iunie 501 pana la moartea sa, si este primul monarh din Palenque caruia i se cunosc datele exacte ale nasterii si mortii.

 

5 iulie 980 - S-a născut regele Mokjong (d. 2 martie 1009), al șaptelea conducător al dinastiei Goryeo Coreea. A domnit din anul 997 pana in 1009 cand a fost detronat și ucis. Mormântul sau a ramas necunoscut.

 

5 iulie 1029 - S-a născut califul egiptean Al-Maad Mustansir; (d. 1094). Abū Tamim Ma’add al-Mustansir bi-llāh (d.1.10.1094) a fost al optulea calif al Califatului Fatimid din 1036 până 1094. A avut cea l mai lunga domnie a unui conducator musulman. La vârsta de numai opt luni, a fost declarat succesor al tatăl său si a urcat pe tronul Califatului Fatimid Califatului pe 13 iunie 1036, la vârsta de 6 ani, treburile statului fiind administrate de către mama sa. A ramas pe tron 60 de ani, domnia sa fiind cea mai lungă din istoria statelor musulmane.

 

5 iulie 1295 - Scoţia şi Franţa incheie o alianţă împotriva Angliei, așa-numita ”Alianta Auld”. Aceasta alianța a jucat un rol important în relațiile dintre Scoția, Franța și Anglia, de la începuturile sale în 1295, până Tratatul de la Edinburgh 1560. Termenii tratatului prevedeau că, dacă oricare din aceste doua tari țari ar fi fost atacata de către Anglia, cealaltă țară se obliga sa atace teritoriul englez, iar reînnoirea tratatului s-a facut de-a lungul timpului chiar dacă cele doua regate nu erau implicate într-un conflict cu Anglia, de către toate monarhiile franceze si scotiene ale acelei perioade pana in secolul al XIV-lea, cu exceptia regelui francez Ludovic al XI-lea.

 

5 iulie 146 - S-a născut Giovanni Sforza d’Aragona (d.27 iulie 1510), condotier italian si primul soț al faimoasei Lucrezia Borgia, fiica nelegitimă a Cardinalului Valencia Roderic Borgia (mai târziu Papa Alexandru al VI-lea). A fost senior de Pesaro și Gradara din 1483, până la moartea sa. Casatoria lor a fost anulată in martie 1497 de catre Papa Al;exandru al VI- lea din motive diplomatice (schimbarea alianței). Oficial, anularea s-a datorat nedesăvârșirii uniunii. Sforza umilit , a trebuit să declare în fața martorilor ca era impotent (ceea ce era fals, deoarece acesta a vea mulți copii nelegitimi).

 

5 iulie 1594 - O forța portugheză sub comanda lui Pedro Lopes de Sousa încearca o invazie nereușită a Regatului Kandy,în Ceylon (astazi Sri Lanka) 20.000 de soldați portughezi, condusi de guvernatorul Pedro Lopes de Sousa, au invadat regatul Kandy la 5 iulie 1594, dar dupa trei luni, acest corp expeditionar grav epuizat de un război de gherilă și de dezertările în masă, a fost complet distrus. Dupa această victorie, Regatul Kandy a devenit o putere militară majoră, reusind sa-si păstreze independența până la 1815 împotriva portughezilor, olandezilor și armatelor britanice.

 

5 iulie 1687 - A fost publicată pentru prima oară lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica de Isaac Newton , în care autorul a enunțat legile mișcării și legea atracției universale.

NewtonsPrincipia.jpg
Exemplarul personal a lui Newton a lucrării primei ediții a Principia, ce are corecturile aduse de Newton însuși pentru ediția a doua.

Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (însemnând în latină, “Principiile matematice ale filozofiei naturale”), adesea numită doar Principia ori Principia Mathematica, este lucrarea în trei volume a lui Isaac Newton publicată în 5 iulie 1687. Conține formularea legilor de mișcare a corpurilor (cunoscute frecvent și ca Legile lui Newton) ce constituie fundamentul mecanicii clasice, precum și Legea atracției universale. Tot în Principia, Newton explică atât matematic cât și fizic legile mișcărilor planetare, cunoscute sub numele de Legile lui Kepler, pentru că au fost deduse empiric de către Johannes Kepler pe baza observațiilor astronomice personale ale acestuia.

 

5 iulie 1770 - A început Bătălia navala de la Chesma dintre flotele Imperiului Rus și Imperiului Otoman si a durat pana la 7 iulie 1770 în apropiere de golful Çeșme (Chesme sau Chesma) , în zona dintre tarmul de vest a Anatoliei și insula Chios, care a fost locul unui număr de bătălii navale in trecut între Imperiul Otoman și Republica Veneția. A fost prima dintr-o serie de lupte navale dezastruoase pentru otomani împotriva Rusiei si cea mai mare înfrângere navala suferita de otomani de la bătălia de la Lepanto (1571).

Bătălia de la Chesma (5-7 iulie 1770)  pictură în ulei realizată în anul 1848 de pictorul rus Ivan Aivazovski și dedicată victoriei istorice a Marinei ruse de la Chesma - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Chesma (5-7 iulie 1770) pictură în ulei realizată în anul 1848 de pictorul rus Ivan Aivazovski și dedicată victoriei istorice a Marinei ruse de la Chesma – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Această bătălie a incurajat izbucnirea unor revolte în Imperiul Otoman, în special in randul popoarelor creștine ortodoxe din Peninsula Balcanică, care au ajutat armata rusă în înfrângerea Imperiului Otoman. După această victorie navala, flota rusă a rămas în Marea Egee următorii cinci ani. Imparateasa Rusiei, Ecaterina cea Mare,a comandat patru monumente pentru a comemora victoria: Palatul Chesma și Biserica Sfântul Ioan la Palatul Chesma din St Petersburg (1774-1777), Obeliscul Chesma Obeliscul idn Gatchina (1775), și Coloana Chesma din Țarskoe Selo (1778).
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

5 iulie 1809 - A avut loc Bătălia de la Wagram, cea mai mare confruntare militară din cadrul Războiului celei de-a Cincea Coaliții. Forțele lui Napoleon I înfrâng armatele imperiale habsburgice, comandate de arhiducele Carol de Austria

Bătălia de la Wagram (5 – 6 iulie 1809)-Napoleon urmărind înaintarea trupelor franceze, pe 6 iulie 1809, în momentele critice ale bătăliei. Odată ce linia lui Davout a trecut de turnul de la Markgrafneusiedl, Împăratul a ordonat atacul general - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Wagram (5 – 6 iulie 1809)-Napoleon urmărind înaintarea trupelor franceze, pe 6 iulie 1809, în momentele critice ale bătăliei. Odată ce linia lui Davout a trecut de turnul de la Markgrafneusiedl, Împăratul a ordonat atacul general – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Wagram (5 – 6 iulie 1809) a fost cea mai importantă confruntare militară a Războiului celei de-a Cincea Coaliții, desfășurându-se pe câmpia Marchfeld, în apropierea insulei dunărene Lobau și în dreptul localității Deutsch-Wagram, la 10 km nord-est de Viena. Bătălia a opus o armată franco-germano-italiană, condusă de Împăratul Napoleon I, unei armate austriece, comandate de arhiducele Carol de Austria-Teschen. Cele două zile de lupte s-au încheiat cu victoria decisivă a armatei franco-aliate.

Bătălia de la Wagram (5 – 6 iulie 1809) colorată de Carle Vernet și Jacques Swebach - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Wagram (5 – 6 iulie 1809) colorată de Carle Vernet și Jacques Swebach – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În urma insuccesului de la Aspern-Essling (21 – 22 mai 1809), Napoleon rămâne cu armata pe malul drept (meridional) al Dunării și își concentrează o mare parte din trupe pe insula Lobau, la nord-est de capitala austriacă ocupată. Pe 4 iulie, la ora 21, profitând de o furtună violentă, forțele franco-aliate încep să traverseze brațul nordic al fluviului. În ziua următoare, pe 5, francezii și aliații lor lansează o violentă ofensivă, dar nu pot disloca excelentul dispozitiv prevăzut de arhiducele Carol, desfășurat în spatele liniei fortificate construite de-a lungul râului Russbach.

Pe data de 6, în timpul dimineții, austriecii lansează o contraofensivă decisă dar imprecis coordonată, care aproape dislocă centrul inamic, dar aripile acestuia rezistă și, prin desfășurarea unei „Mari Baterii” și organizarea unei ofensive puternice pe stânga austriecilor și în centru, Napoleon reușește să oblige armata austriacă să se retragă treptat, încă de la începutul după-amiezii, ostilitățile încheindu-se în jurul orei 20. Armata franceză, epuizată, este incapabilă să lanseze o urmărire eficace iar armata austriacă se retrage în relativă ordine.

În marș spre câmpul de bătălie, arhiducele Ioan de Austria, aflat la comanda unei armate austriece de mici proporții, nu a reușit să intervină în timp util pentru a susține armata principală. Pierderile au fost oarecum similare de ambele părți, dar Napoleon a câștigat un avantaj strategic decisiv, separând forțele demoralizate ale austriecilor și obligându-le să se retragă încontinuu în zilele ce au urmat bătăliei.

Wagram-Crossing the Danube.jpg
Traversarea Dunării în dimineaţa zilei de 5 iulie

Arhiducele Carol decide replierea în Boemia, în direcția Znaim, unde cele două armate se ciocnesc încă odată, pe 10 și 11 iulie, înainte ca arhiducele să ceară, pe propria răspundere, semnarea unui armistițiu. Bătălia de la Wagram a fost probabil ultima victorie decisivă strategic pe care a obținut-o Împăratul Napoleon, austriecii cerând semnarea armistițiului la nici o săptămână după bătălie. Bătălia a fost de proporții uriașe, fiind a doua bătălie din Războaiele napoleoniene ca număr de soldați implicați (după „Bătălia Națiunilor” de la Leipzig). Pierderile enorme de ambele părți au fost cauzate în special de folosirea unei artilerii foarte numeroase, bătălia fiind prima mare înfruntare de artilerie din istorie.

 

5 iulie 1811 - Venezuela a devenit primul stat sud-american care şi-a proclamat independenţa faţă de Spania in urma hotararii luate de Congresul venezuelan reunit la Caracas la care au participat reprezentantii a sapte provincii. Pledoariile pentru independenta ale lui Simon Bolivar si ale lui Francisco de Miranda , au avut un rol hotarator in hotararea Congresului de separare fata de Spania. Lupta impotriva Spaniei va dura pana in iunie 1821.

 

5 iulie 1830 - La trei saptamani dupa invazia trupelor franceze in Algeria, capitala Alger s-a predat. Beiul Hussein a abdicat dupa ce a primit garantii privind libertatea sa si proprietatile personale .37000 de soldati francezi sub comanda generalului Beaumont au atacat Algeria, pentru motivul ca beiul de Alger l-ar fi lovit pe consulul francez cu un evantai… Sub pretextul unei actiuni de pedepsire, operatia respectiva s-a transformat intr-un razboi colonialist.

 

5 iulie 1833 - A murit inventatorul fotografiei, Joseph Nicéphore Niépce, cel care a rămas mult timp în uitare, umbrit de gloria asociatului său Daguerre, căruia i-a fost atribuită în totalitate această descoperire (dagherotipul). Prima fotografie cunoscută datează din 1862 şi aparţine lui Niépce; (n. 7 martie 1765).

 

5 iulie 1853 - S-a născut politicianul sud-african Cecil Rhodes;(d. 1902). Cecil John Rhodes, ( d. 26 martie 1902 ) a fost un magnat al mineritului și politician din Africa de Sud. A fost fondatorul companiei de minerit și de extracție a diamantelor De Beers, care controlează astăzi 40% din piața mondială a diamantelor brute, și care în trecut controlase aproximativ 90% din toate diamantele extrase în lume. Rhodes a fost și fondatorul statului Rhodesia, care a fost numit după numele său de familie. Rhodesia, despărțită ulterior în Rhodesia de Nord și Rhodesia de Sud, s-a transformat ulterior în două state separate, Zambia, respectiv Zimbabwe de astăzi.

 

5 iulie 1865 – În Marea Britanie a fost impusă pentru prima oară în lume, o limită de viteză pentru vehicole (două mile pe oră) .

 

5 iulie 1870 - Incendiu devastator în Istanbul, soldat cu 1.200 morţi şi 60.000 persoane rămase fără locuinţe.

 

5 iulie 1872 - S-a nascut Edouard Herriot, politician francez; (d. 1957);

 

5 iulie 1880 - S-a născut actorul de revistă Constantin Tănase, cel care a întemeiat în 1919 primul teatru de profil din România; (m. 29 august 1945).

 

5 iulie 1884 - Germania ia în posesie colonia africana Camerun.

 

5 iulie 1889 - S-a născut scriitorul francez Jean Cocteau ;(d. 1963).

 

5 iulie 1902 - S-a născut la Orastie, Ion I.Moța, unul dintre fondatorii Legiunii Arhanghelului Mihail (Mișcarea Legionară); ( d. 13 ianuarie la Majadahonda in Spania). A fost fiul preotului și publicistului Ioan Moța si în 1936 a plecat să lupte împotriva forțelor comuniste in Spania, unde a cazut în luptă langa Madrid, la Majadahonda, alături de camaradul său Vasile Marin. În 1970, cu sprijinul statului spaniol, chiar pe locul în care au murit cei doi camarazi, legionarii au construit un mausoleu, unde, în fiecare an, la 13 ianuarie se ține o ceremonie de comemorare.

 

5 iulie 1908 - S-a născut matematicianul roman Nicolae Victor Teodorescu; (d. 2000).

 

5 iulie 1911 - S-a născut omul politic francez Georges Pompidou, fost presedinte al Frantei; (d. 1974).

 

5 iulie 1918 - S-a înfiintat, la Washington, “Liga sociala română”, organizatie care isi propunea influentarea opiniei publice americane in problema unirii Transilvaniei cu Romania.

 

16 iulie 1920 – A început „Conferința de la Spa(5 – 16 iulie 1920) privind reparaţiile datorate de Germania puterilor învingătoare din Primul Război Mondial. României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparaţiilor germane şi 10,55 % din cele orientale (de la Ungaria, Austria şi Bulgaria).
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Spa Conference of 1920 (5–16 July 1920) -Allied officers of the Armistice Commission at Spa: Lieutenant General Richard Haking (British), General Alphonse Nudant (President and French representative), and General Hector Delobbe (Belgium) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Spa Conference of 1920 (5–16 July 1920) -Allied officers of the Armistice Commission at Spa: Lieutenant General Richard Haking (British), General Alphonse Nudant (President and French representative), and General Hector Delobbe (Belgium) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

5 iulie 1932 - S-a născut politicianul Gyula Horn (d.19 iunie 2013), fost prim-ministru al Ungariei din 15 iulie 1994 până la 6 iulie 1998. In 1989, Horn a avut un rol major în procesul de destramare a „Cortinei de fier”, deschizand la data de 27 iunie 1989 impreuna cu omologul sau austriac Alois Meck, frontiera dintre cele doua tari. In data de 11 septembrie 1989, a declarat ca autoritatile ungare vor permite tuturor cetatenilor Germaniei de Rasarit, comuniste,sa treaca frontiera fara viza in Austria, fapt care a contribuit la unificarea ulterioară a celor doua Germanii.

 

5 iulie 1936 - A decedat Cezar Papacostea, filolog clasicist de origine aromână, scriitor şi traducător, membru corespondent al Academiei Române; (n. 1886).

 

5 iulie 1941 - Brigăzile 1 și 4 Mixte din cadrul Armatei Române au eliberat orașul Cernăuți.

Armata Română intrând în Cernăuţi în 1941 - foto: worldwideromania.com

Armata Română intrând în Cernăuţi în 1941 – foto: worldwideromania.com

Orasul Cernauti a fost eliberat de sub ocuparea sovieticilor la 5 iulie 1941 de catre Brigazile 1 si 4 Mixte din cadrul Armatei Romane. Batalia de la Cernauti s-a desfasurat la scurt timp dupa angajarea armatei romane in cel de-al Doilea Razboi Mondial Ofensiva s-a declansat in dimineata zilei de 3 iulie 1941, initial spre Storojinet, batalioanele 1 si 2 vanatori de munte din Brigada 1 mixta munte ajungand pe Siret, dupa care, printr-o manevra indrazneata, au trecut raul prin vad (podurile fusesera distruse de inamic). Apoi au eliberat orasul si au constituit un cap de pod la nord de rau.

Pretutindeni, populatia a primit militarii romani eliberatori cu „flori si cu mare bucurie”, intre timp, Brigada 4 mixta munte a ajuns, in seara zilei, intre Patrauti si Dobrova, iar Divizia 7 infanterie, care a intampinat cea mai puternica rezistenta in zona Fantana Alba, Cerepcauti, Petricani, a trecut temporar la aparare activa, cu misiunea de a interzice patrunderea inamicului spre sud.

La 5 iulie, pentru a nu se permite fortelor sovietice sa se consolideze la teren, generalul Petre Dumitrescu a ordonat continuarea ofensivei spre Cernauti cu batalioanele Brigazii 1 mixta munte (la flancul stang) si Brigazii 4 mixta munte (la flancul drept), precum si executarea unei manevre spre Fantana Alba, cu un detasament din Brigada 4 mixta munte, in spatele si flancul drept al trupelor sovietice care se opuneau Diviziei 7 infanterie.

Ca urmare, unitatile Brigazii 1 mixta munte (flancate la vest de Detasamentul „colonel Albustin”), au inaintat energic si viguros, manevrand rezistentele inamice din zona Cernauti, au infrant rezistenta opusa de acestea in fata orasului si au patruns in dupa-amiaza zilei in capitala istorica a Bucovinei (cu batalioanelor 3 si 23 vanatori de munte), fiind primite cu entuziasm de catre populatia romaneasca.

Vestea eliberarii Cernautiului a provocat un entuziasm „de nedescris”, in intreaga tara. „Copiii soldatilor care au intrat in capitala Bucovinei acum 23 de ani – se mentiona in ziarul «Universul» – intra azi, la randul lor, in Cernauti, frati de sange si de suflet, cu pasul sprinten, cu ochi tineri, cu fruntea sus… Ne inchinam cu recunostinta adanca si sincera pietate in fata tuturor acelora care, prin sacrificiul lor, ne-au dat acest ceas istoric”.

Victoria romaneasca de la Cernauti a permis trupelor romane sa actioneze ofensiv spre Hotin, unde au desfasurat, intre 6 si 8 iulie 1941, o alta batalie stralucita, dusa de Brigada 8 cavalerie si Brigada 2 mixta munte, soldata cu respingerea trupelor sovietice dincolo de Nistru si cu eliberarea partii de nord a Basarabiei. Modul exemplar in care militarii romani si-au indeplinit misiunile de lupta in nordul Bucovinei si Basarabiei a fost remarcat si de catre generalul Eugen von Schobert, comandantul Armatei 11 germane, care a adresat alese cuvinte de apreciere. La randu-i, comandantul Armatei 3 romane, recunoscand contributia trupelor germane la repunerea bornelor de hotar pe Nistru a relevat: „Fara ei nu am fi putut face reintregirea neamului”.
articol preluat de pe: cultural.bzi.ro

Bătălia de la Cernăuţi (3-5 iulie 1941)

 

5 iulie 1943 - A început Bătălia de la Kursk–Orel–Belgorod, încheiată la 23 august, care desăvârşeşte cotitura radicală în desfăşurarea celui de–al doilea război mondial, începută la Stalingrad în 1942.

Bundesarchiv Bild 101III-Zschaeckel-206-35, Schlacht um Kursk, Panzer VI (Tiger I).jpg
2nd SS Panzer Division soldiers, Tiger I tank, during the battle

Bătălia de la Kursk a fost ultima acţiune ofensivă de tip blitzkrieg de pe frontului de răsărit al celui de-Al Doilea Război Mondial. Beneficiind de cele mai bune informaţii asupra intenţiilor lui Hitler, sovieticii au proiectat, realizat şi disimulat cu grijă mai multe inele de lucrări defensive şi cîmpuri minate şi au concentrat şi camuflat cu grijă numeroase rezerve cu scopul declanşării unui contraatac strategic.

Bătălia de la Kursk, care include şi mai mica bătălie de la Prohorovka, este considerată cea mai mare bătălie de blindate din toate timpurile şi a inclus cea mai costisitoare zi de lupte aeriene din întreaga istorie. Germanii consideră drept bătălia de la Kursk numai Operaţiunea Zitadelle, în timp ce sovieticii consideră că Zitadelle este numai faza defensivă a bătăliei, urmată de faza ofensivă formată din Operaţiunile Kutuzov şi Polkovodeţ Rumianţev.

Kursk Soviet machineguns.JPG
A Soviet machine gun crew during the Battle of Kursk.

Deşi germanii concepuseră iniţial o lovitură ofensivă, apărarea bine organizată a sovieticilor nu numai că a stopat cu succes acţiunea germană, dar le-a permis să contraatace, după încheierea cu succes a fazei defensive, în două operaţiuni consecutive: Operaţiunea Kutuzov şi Operaţiunea Polkovodeţ Rumianţev. După încheierea luptelor din arcul de la Kursk, sovieticii au cîştigat definitiv iniţiativa strategică de-a lungul întregii perioade care a mai rămas pînă la încheierea războiului.

Din acest punct de vedere, bătălia de la Kursk poate fi considerată faza a 2-a a punctului de cotitură al războiului, în care prima fază este considerată victoria sovietică de la Stalingrad. Atacurile sovietice care au urmat eliminării forţelor germane de la Kursk au dus la eliberarea Oriloului şi Belgorodului pe 5 august şi a Kievului pe 23 august, împingîndu-i înapoi pe germani pe un front larg, primul succes sovietic de amploare din timpul unei ofensive de vară.

Bătătlia de la Kursk a demonstrat că frontul de răsărit a fost caracterizat de cea mai mare concentrare de trupe din timpurile moderne. Defensiva sovietică a fost atît de bine gîndită, încît atunci cînd Armata Sovietică a trecut la faza de contraatac, ea a fost capabilă să dezvolte ofensive pe patru axe separate de înaintare, evitînd capcana întinderii prea mari a contraatacului. Această bătălie se numără printe subiectele de studiu din toate academiile militare moderne.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

5 iulie 1943 - Al Doilea Război Mondial – O flota de invazie aliata a plecat catre Sicilia (Operatiunea Husky).

 

5 iulie 1945 - Fortele americane elibereaza Filipinele de sub ocupatia japoneză.

 

5 iulie 1946 - La o prezentare de modă de la Paris, a fost introdus pentru prima oară bikiniul, denumit după un atol din Insulele Marshall, unde fusese efectuat un test nuclear.

 

5 iulie 1950 - Knessetul (Parlamentul) israelian a votat Legea Intoarcerii, care acorda tuturor evreilor dreptul de a emigra în Israel.

 

5 iulie 1954 - BBC difuzează primul său buletin de stiri televizat.

 

5 iulie 1954 - Un tanar de 19 ani numit Elvis Presley, inregistreaza in orasul american Memphis -Tennessee un cantec intitulat ”That’s all right, Mama”, dedicat aniversarii mamei sale. Pe 8 iulie 1954, DJ Dewey Phillips a difuzat pentru prima oara cantecul “That’s All Right”. Din acel moment a luat nastere fenomenul numit ELVIS PRESLEY.

 

5 iulie 1958 - Prima ascensiune a vârfului Gasherbrum I – al 11-lea ca înălțime din lume

HiddenPeak.jpg
Gasherbrum I văzut din sud.

Gasherbrum I (Hidden Peak sau K5) este vârful principal din Munții Gasherbrum cu o altitudine de 8080 m, muntele fiind situat după înălțime pe locul 11 de pe glob. Gasherbrum I este situat în masivul Karakorum, între Pakistan și Valea Shaksgam, teritoriu pretins de China, în regiunea vestită Baltoro Muztagh din Karakorum, unde se află ghețarul Baltoro, de asemenea patru dintre munții înalți peste 8000 de m (K2, Broad Peak, Hidden Peak și Gasherbrum II), ca și numeroși munți cu altitudinea de peste 7000 de m (ca de ex. Trango-Türme). Gasherbrum I se află mascat de grupa Gasherbrum IV, V și VI, la câțiva kilometri de Șaua Conway, pe unde se poate ajunge în teritoriul Karakorum controlat de India.

 

5 iulie 1959 - Preşedintele Indoneziei Ahmed Sukarno a dizolvat parlamentul şi şi–a asumat puteri depline, instalând propria–i dictatură. În 1962 s–a declarat preşedinte pe viaţă. S–a retras din funcţie în 1967 (n. 6 iunie 1901 – m. 21 iunie 1970)

Presiden Sukarno.jpg

Ahmed Sukarno (n. 1901 – d. 1970) a fost președintele Indoneziei între anii 1945 și 1968. S-a născut la Surabaya, în estul insulei Java în timpul coloniei olandeze din Indonezia. A studiat în școlile moderne ale coloniei olandeze. În 1921 intră la Institutul Tehnologic din Bandung unde studiază arhitectura, absolvind în 1926, fără să practice meseria, prima sa pasiune încă din adolescență fiind politica. A fost căsătorit de două ori în timpul facultății, apoi s-a recăsătorit de încă 4 ori, având patru soții simultan. Poligamia, deși permisă în legea Islamică, nu a fost o practică comună în Indonezia și a atras critici considerabile mai ales din partea organizațiilor feministe în anii 1950 – 1960.

 

5 iulie 1962 - Algeria devine independentă faţă de Franţa.

 

5 iulie 1965 - Proclamarea noii Constituții a statului Honduras

 

5 iulie 1965 - Marea soprană Maria Callas a realizat o nouă performanță cântând în opera “Tosca” de Giacomo Puccini la “London’s Covent Garden.”

Maria Callas (n. 2 decembrie 1923, New York, SUA – d. 16 septembrie 1977, Paris, Franța) este numele de artistă al Ceciliei Sophia Anna Maria Kalogeropoulos, renumită soprană, considerată de unii drept cea mai mare cântăreață de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea, denumită "La Divina" sau "Regina della lirica" - imagine, Maria Callas în rolul Violettei din opera Traviata - foto: ro.wikipedia.org

Maria Callas în rolul Violettei din opera Traviata – foto: ro.wikipedia.org

Maria Callas (n. 2 decembrie 1923, New York, SUA – d. 16 septembrie 1977, Paris, Franța) este numele de artistă al Ceciliei Sophia Anna Maria Kalogeropoulos, renumită soprană, considerată de unii drept cea mai mare cântăreață de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea, denumită “La Divina” sau “Regina della lirica”

 

5 iulie 1975 - S-a născut Gunnar H. Thomsen, muzician din Insulele Feroe (Týr).

 

5 iulie 1975 - Arthur Ashe devine primul tenisman de culoare care câştigă turneul de la Wimbledon. Arthur Ashe l-a invins pe Jimmy Connors in patru seturi. Arthur Robert Ashe, Jr. (July 10, 1943 – February 6, 1993) was an American World No. 1 professional tennis player. He won three Grand Slam titles, ranking him among the best tennis players from the United States.

 

5 iulie 1975 - Insulele Capul Verde îşi câştigă independenţa faţă de Portugalia, dupa 500 de ani de stapanire portugheza.

Amplasarea Capului Verde

Republica Capului Verde, numită și Republica Capul Verde, este o republică situată în arhipelagul omonim din regiunea Macaronesia din Oceanul Atlantic, în largul coastelor Africii de Vest. Insulele, anterior deșertice, au fost descoperite de navigatorii portughezi în secolul al XV-lea și au fost colonizate de aceștia. A devenit un stat independent în 1975.

 

5 iulie 1994 - A murit Constantin Arseni, medic neurochirurg român (n. 1912)

Constantin N. Arseni (n. 3 februarie 1912, Dolhasca, județul Baia - d. 5 iulie 1994, București) a fost un medic neurochirurg român, profesor universitar și director al clinicii de Neurochirurgie a facultății de medicină din București, discipol și continuator al lui Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești. A fost Membru titular al Academiei Române (1991) - foto preluat de pe www.viata-medicala.ro

Constantin  Arseni – foto preluat de pe www.viata-medicala.ro

Constantin N. Arseni (n. 3 februarie 1912, Dolhasca, județul Baia – d. 5 iulie 1994, București) a fost un medic neurochirurg român, profesor universitar și director al clinicii de Neurochirurgie a facultății de medicină din București, discipol și continuator al lui Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești. A fost Membru titular al Academiei Române (1991).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

5 iulie 1996 - Cercetatorii de la Institutul “Roslin” din Edinburg, Scotia, condusi de dr. Ian Wilmut, au creat prima clona de mamifer dintr-o celulă prelevată de la un animal adult. Oaia Dolly a trait doar sase ani, pana la 14.02.2003, fiind apoi impaiata si expusa la Muzeul Regal Edinburg.

Dollyscotland (crop).jpg

Dolly (împăiată), expusă la Muzeul Regal al Scoţiei

Dolly (n. 5 iulie 1996, Roslin, Scoția – d. 14 februarie 2003, Roslin, Scoția) a fost o oaie domestică, femelă, care a reprezentat prima clonare reușită a unui mamifer dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear. Clonarea a fost realizată de Ian Wilmut, Keith Campbell și colegii lor de la Institutul Roslin, în apropiere de Edinburgh, Scoția, după o serie de 276 de încercări nereușite. Supranumită cea mai faimoasă oaie din lume, Dolly a trăit până la vârsta de șase ani, când a fost eutanasiată ca urmare a faptului că suferea de artrită și de cancer pulmonar

 

5 iulie 1998 - Japonia lansează o sondă pe Marte , intrand astfel in clubul spatial alaturi de Statele Unite şi Rusia.

 

5 iulie 1999 - Preşedintele american Bill Clinton impune sanctiuni comerciale şi economice împotriva regimului taliban din Afganistan.

 

5 iulie 1999 - Bundestagul (Camera Inferioară a Parlamentului) începe să se mute oficial din Bonn, la Berlin.

 

5 iulie 2004 - În Indonezia au avut loc primele alegeri prezidențiale directe. Scrutinul, desfășurat după șase ani de la căderea dictatorului Suharto, s–a încheiat cu alegerea generalului Susilo Bambang Yudhoyono în funcția de președinte al țării.

SusiloBambangYudhoyono.jpg

Susilo Bambang Yudhoyono (născut la 9 septembrie 1949) este un om politic și general în rezervă al armatei Indoneziei, președintele acestei țări între 20 octombrie 2004 – octombrie 2014. A câștigat la alegerile prezidențiale din 2004 și apoi la cele din 2009, vicepreședinți fiind până în 2009 Jusuf Kalla, iar din 2009 – Boediono.

 

5 iulie 2009 - Au izbucnit cele mai grave revolte etnice din ultimele decenii in capitala Regiunii Autonome Xinjiang Uyghur din China. Aproximativ 200 de persoane au fost ucise.

 

5 iulie 2012 - La Londra a fost inaugurata cea mai inalta cladire din Europa, cu o inaltime de 310 metri.

 

5 iulie 2020 - La Ordinea Zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com