Evenimentele Zilei de 8 mai în Istorie

Actul capitulării Germaniei (07 - 08 mai 1945) - Mareșalul Uniunii Sovietice Gheorghi Jukov citind actul capitulării Germaniei la Cartierul său General din Berlin. La dreapta sa se află Mareșalul Forțelor Aeriene al Regatului Unit, Arthur Tedder - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mareșalul Uniunii Sovietice Gheorghi Jukov citind actul capitulării Germaniei la Cartierul său General din Berlin. La dreapta sa se află Mareșalul Forțelor Aeriene al Regatului Unit, Arthur Tedder

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.org

 

8 mai este a 128-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 8 mai

(BOR) †) Sf. Ap. şi Evanghelist Ioan Teologul; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 8 mai - frescă din Capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, din Iași - foto preluat de pe basilica.ro

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan – frescă din Capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, din Iași – foto preluat de pe basilica.ro

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol și Evanghelist Ioan este cunoscut și ca Ioan Teologul. A fost unul din Cei Doisprezece Apostoli și a scris Evanghelia care îi poartă numele, trei epistole canonice: I Ioan, II Ioan și III Ioan și Apocalipsa. Prăznuirea sa principală este la 8 mai, apoi împreună cu Cei Doisprezece Apostoli la 30 iunie, iar adormirea sa la 26 septembrie.
citiți mai mult pe www.unitischimbam.ro

Sf. Cuv. Arsenie cel Mare (354-449) Fresco at mount Athos, 14th centur - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Cuv. Arsenie cel Mare (354-449) Fresco at mount Athos, 14th centur – foto preluat de pe doxologia.ro

Preacuviosul Arsenie cel Mare (354-449) a fost unul din Părinții pustiei din Egipt în prima jumătate a secolului al V-lea. Prăznuirea lui se face la data de 8 mai în Biserica Ortodoxă.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) (†) Sf. Ioan Teologul, apostol, evanghelist († secolul I – secolul al II-lea). Sf. Arseniu cel Mare, cuvios († 445)

(BRC) (†) Fer. Ieremia Valahul, călugăr român; Sf. Victor, martir

 

8-9 mai Zile de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

La 8 şi 9 mai, în fiecare an, sunt marcate Zilele de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În 2004, la 22 noiembrie, Adunarea Generală a ONU a declarat zilele de 8 şi 9 mai, prin Rezoluţia 59/26, drept un moment al amintirii şi reconcilierii. Chiar dacă statele membre au zile individuale de victorie, eliberare şi comemorare, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele membre, organizaţiile sistemului Naţiunilor Unite, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice să comemoreze anual, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată şi să aducă un omagiu tuturor celor ce şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit https://www.un.org/.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii

În fiecare an, ziua de 8 mai este marcată în întreaga lume ca fiind Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii. Această zi a fost stabilită în 1859, de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, conform site-ului www.ifrc.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

În fiecare an, la data de 8 mai este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, cu scopul de a lansa un îndemn, la nivel mondial, în a fi solidari în lupta împotriva acestei forme de cancer, dar şi de a preveni această maladie – care uneori poate fi mortală – prin informarea populaţiei, în special a femeilor, cu privire la această boală, prin diverse evenimente organizate.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian a fost iniţiată în 2013 de un grup de lideri din organizaţiile de susţinere a cancerului ovarian din întreaga lume.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională a talasemiei

Ziua internaţională a talasemiei este marcată, anual, la data de 8 mai, fiind o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Talasemiei (TIF). A fost marcată, în premieră, în anul 1993.

Cu acest prilej, sunt aduse la cunoştinţa publicului şi a factorilor de decizie informaţii legate de această gravă boală ereditară, sunt discutate noi posibilităţi de ameliorare a suferinţelor pacienţilor, este promovată donarea de sânge şi sunt comemorate victimele talasemiei, potrivit site-ului thalassaemia.org.cy.

Talasemiile reprezintă o familie de afecţiuni genetice în care scăderea producţiei de hemoglobină normală este determinată de blocarea parţială sau totală a sintezei unuia dintre lanţurile polipetidice ale globinei, conform site-ului http://talasemia.ro/.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională a măgarului

Ziua internaţională a măgarului este o manifestare de apreciere pentru unul dintre cele mai rezistente şi mai respectabile animale din familia ecvideelor. De-a lungul istoriei, acest animal din familia calului a servit atât ca animal de călărie, cât şi ca animal de povară, pe unele dintre cele mai dificile terenuri şi în cele mai prohibitive climate, şi a făcut acest lucru cu mândrie şi rezistenţă. Nu este surprinzător deci că succesul acestor animale se datorează în parte naturii lor încăpăţânate, iar #WorldDonkeyDay, marcată anual pe 8 mai, îi onorează pentru această caracteristică, alături de altele, poate mai lăudabile, notează site-ul daysoftheyear.com.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (România)

Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi este marcată, în România, la 8 mai, fiind instituită prin Legea 23/2015 şi având ca scop promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astazi in istorie pentru 8 mai

 

Evenimentele Zilei de 8 mai în Istorie:

- 8 mai 1921 – S-a înființat Partidul Comunist din România; 8 mai 1945 – Capitularea Germaniei la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial

 

8 mai 535 - A decedat Papa Ioan al II-lea. S-a născut la Roma, iar numele său la naștere era Mercurius. A fost primul papă care și-a schimbat numele după alegere. Înainte de a urca pe scaunul papal, a fost preot la Basilica Sf. Clement. A inceput pontificatul la 2 Ianuarie 533. Papa Ioan al II-lea a murit pe 8 Mai 535 și a fost îngropat în Basilica Sf. Petru din Roma.

 

8 mai 1429 - După un asediu de șapte luni are loc capturarea Orléans-ului de către trupele franceze conduse de Étienne de Vignolles și Ioana d’Arc. Este un punct de cotitură în Războiul de o sută de ani și deschide calea către încoronare la catedrala din Reims pentru regele Carol al VII-lea.

 

8 mai 1521 - Prin Edictul de la Worms, promulgat de împăratul german Carol al V–lea, învățătura teologului Martin Luther a fost condamnată ca eretică.

Martin Luther (n. 10 noiembrie 1483, Eisleben, Saxonia - d. 18 februarie 1546), pastor și doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521 - in imagine, Martin Luther, 1529 - portret de Lucas Cranach cel Bătrân - foto: ro.wikipedia.org

Martin Luther, 1529 – portret de Lucas Cranach cel Bătrân – foto: ro.wikipedia.org

Martin Luther (n. 10 noiembrie 1483, Eisleben, Saxonia – d. 18 februarie 1546), pastor și doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521.

 

8 mai 1541 - Conchistadorul spaniol, Hernando de Soto, ajunge la râul Mississippi şi îl denumeşte Río de Espíritu Santo.

 

8 mai 1653 -  8 mai stil nou (28 aprilie 1653, stil vechi) se întrerupe domnia lui Gheorghe Ştefan în Moldova. Următoarele luni (aprilie-octombrie 1653), scaunul domnesc din Iaşi a fost activ disputat între Vasile Lupu şi boierul Gheorghiţă, logofătul acestuia.

Gheorghe Ştefan (n. ? – d. 1668, Szczecin, Imperiul Suedez), numit şi Burduja, a fost domn al Moldovei între 13 aprilie 1653–8 mai 1653 şi 16 iulie 1653–13 martie 1658. A fost fiul lui Dumitraşcu Ceaur - foto preluat de ro.wikipedia.org

Gheorghe Ştefan (n. ? – d. 1668, Szczecin, Imperiul Suedez), numit şi Burduja, a fost domn al Moldovei între 13 aprilie 1653–8 mai 1653 şi 16 iulie 1653–13 martie 1658. A fost fiul lui Dumitraşcu Ceaur – foto preluat de ro.wikipedia.org

Desfăşurarea evenimentelor din Polonia vecină, legate de insurecţia oştii zaporojene, de rînd cu alte evenimente ce vizau atît Ţara Moldovei, cît şi Imperiul Otoman, i-au determinat pe otomani să-l recunoască ca domn pe logofătul rebel şi nu pe acel voievod, care i-a servit aproape două decenii – pe Vasile Lupu. Sirianul Paul din Alep, martor ocular al “răzmeriţelor moldovene”, nota în jurnalul său de călătorie: “Logofătul nu înceta a trimite mesagii, a intriga şi a face toate silinţele pentru a atrage în partidul său pe toţi oamenii cei mai însemnaţi…, care urau foarte mult pe Vasile şi pe nobilii săi, dimpreună cu toţi grecii lor…”.

Ţinut sub strajă la închisoarea Şapte Turnuri din Constantinopol, Vasile Lupu îi scria cu indignare “succesorului” său:“…Mi-ai stricat şi mi-ai dezrădăcinat şi neamul cu morţi rele şi cumplite, ai stins şi avuţia şi odoara agonisită din tinereţele mele pînă la bătrîneţe…”. La 8 mai 1653, stil nou (28 aprilie 1653, stil vechi), venit de la Camenița cu întăriri militare (cazacii ginerelui său Timuș), Vasile Lupu iese învingător asupra lui Gheorghe Ștefan la Popricani și își reîntoarce tronul Moldovei.

Vasile Lupu (n. 1595, Razgrad, Imperiul Otoman – d. 1661, Istanbul, Imperiul Otoman) a fost domnul Moldovei în două rânduri, între aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 şi 8 mai 1653 – 16 iulie 1653 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vasile Lupu (n. 1595, Razgrad, Imperiul Otoman – d. 1661, Istanbul, Imperiul Otoman) a fost domnul Moldovei în două rânduri, între aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 şi 8 mai 1653 – 16 iulie 1653 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prin prestigiul domnitorului Vasile Lupu pe plan intern şi prin legăturile întinse în afară, Vasile Lupu a dat o nouă strălucire Principatului Moldovei. Influenţa lui în răsărit era aşa de mare încît după dorinţa lui punea sau scotea din scaun Patriarhii din Constantinopol, Alexandria, şi Ierusalim, pe care îi susţinea cu banii săi. Intervenţia lui Vasile Lupu l-a pus ca Mitropolit în Alba Iulia pe Ilie Iorest, în 1640.

Prima sa domnie 1634-1653, pînă la venirea lui Gheorghe Ștefan, a fost relativ lungă a asigurat un nou avînt culturii bisericeşti. „Predoslovia” domnitorului Vasile Lupu la „Cartea românească de învăţătură” („Cazania„) a eminentului mitropolit Varlaam, se adresa către „toată seminţia românească, pretutinderea ce se află pravoslavnici într-aciastă limbă„, arătîndu-se că s-a scris lucrarea pentru ca să „dăruim şi noi acest dar limbii româneşti, carte pre limba românească„. Vasile Lupu a zidit mai multe biserici, dintre care cea mai frumoasă este cea numită „Trei Ierarhi” de la Iaşi, pe lîngă care a înfiinţat o şcoală şi o tipografie.

Gheorghe Rakoczy al II-lea gîndindu-se la tronul Poloniei, avea nevoie de un om devotat pe tronul Moldovei şi îl găsi în boierul Gheorghe Ştefan. Acesta intră în Moldova în 1653 cu ajutorul lui Ioan Kemeny din partea lui Rakoczy şi Diicul Spătarul, din partea lui Matei Basarab.

Vasile fuge peste Nistru la Cameniţa dar se întoarce în scurt timp cu cazacii ginerelui său Timuş şi iese învingător la Popricani, dar nu se mulţumeşte numai cu recîştigarea tronului, ci îl urmăreşte pe Gheorghe Ştefan şi în Muntenia cu gîndul de a se răzbuna pe Matei Basarab. Este însă învins la Finta în 17 mai 1653 şi pierde definitiv tronul. Fuge la cazaci, de acolo la tătari şi apoi la Constantinopol, unde a fost închis în Cele Şapte Turnuri. După eliberare, încearcă zadarnic să-şi recîştige tronul, dar în 1661 moare la Constantinopol.

 

8 mai 1654 - Pacea de la Westminster pune capăt Primului război anglo-neerlandez. Țările de Jos trebuie să recunoască legile engleze de navigație, conform cărora mărfurile non-europene pot fi importate în Anglia numai pe nave englezești.

 

8 mai 1657 - Oliver Cromwell, Lord Protector al Angliei din 1653, respinge coroana pe care i-o oferă Parlamentul.

Oliver Cromwell (n. 25 aprilie 1599 – d. 3 septembrie 1658) a fost un lider militar și politic englez, cunoscut în special pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală („Commonwealth”) și pentru rolul său ulterior de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei. Armata sa,a Noului Model,i-a înfrânt pe regaliști în cadrul Războiului Civil Englez. După executarea regelui Carol I în 1649, Cromwell a dominat Commenwealthul de scurtă durată al Angliei, a cucerit Irlanda și Scoția, și a fost Lord Protector din 1653 până la moartea sa în 1658 - foto: ro.wikipedia.org

Oliver Cromwell – foto: ro.wikipedia.org

Oliver Cromwell (n. 25 aprilie 1599 – d. 3 septembrie 1658) a fost un lider militar și politic englez, cunoscut în special pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală („Commonwealth”) și pentru rolul său ulterior de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei. Armata sa,a Noului Model,i-a înfrânt pe regaliști în cadrul Războiului Civil Englez. După executarea regelui Carol I în 1649, Cromwell a dominat Commenwealthul de scurtă durată al Angliei, a cucerit Irlanda și Scoția, și a fost Lord Protector din 1653 până la moartea sa în 1658.

 

8 mai 1790 - Ca urmare a unei moţiuni semnată de diplomatul francez Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (1754-1838), Adunarea Naţională Franceză a decis crearea unor unităţi de măsură sigure, stabile şi simple pe baza sistemului decimal. Prima unitate aleasă s-a bazat pe baterea de o secundă a pendulului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 mai 1794 - Acuzat de trădare în timpul Marii Terori din Franta revoluţionara, genialul chimist, filozof și economis francez Antoine Laurent Lavoisier, unul din parintii chimiei moderne a fost judecat, condamnat şi ghilotinat într-o singură zi, la Paris (n. 1743).

Antoine Laurent de Lavoisier (n. 26 august 1743; d. 8 mai 1794) a fost un chimist, filozof și economist francez. În 1771 s-a căsătorit cu Marie-Anne Pierrette Paulze care avea atunci 13 ani. Lavoisier a fost decapitat pe ghilotină de revoluționarii francezi - foto: ro.wikipedia.org

Antoine Laurent de Lavoisier (1743 – 1794) – foto: ro.wikipedia.org

Antoine Laurent de Lavoisier (n. 26 august 1743; d. 8 mai 1794) a fost un chimist, filozof și economist francez. În 1771 s-a căsătorit cu Marie-Anne Pierrette Paulze care avea atunci 13 ani. Lavoisier a fost decapitat pe ghilotină de revoluționarii francezi. Deși a fost respectat pe vremea sa, el a avut mai multe erori. De exemplu, a greșit când a spus că toți acizii conțin oxigen, dar la acea vreme nu fusese descoperit încă acidul clorhidric. A clasificat substanțele anorganice în oxizi, baze, acizi și săruri.

De asemenea, el a elaborat o listă a tuturor elementelor chimice cunoscute atunci și a enunțat legea conservării masei substanțelor. A introdus noțiunea de element chimic și a demonstrat că tot ce ne înconjoară este compus din elemente chimice. De asemenea, a dovedit că arderile care se produc în aer au loc deoarece acesta conține oxigen.

În timpul Revoluției franceze este considerat contrarevoluționar și este condamnat la moarte prin ghilotină, fiind acuzat de “participarea într-o conspirație a dușmanilor Franței, împotriva poporului francez”. După un an, cazul a fost reluat, iar Lavoisier a fost achitat post-mortem din lipsă de probe.

Executarea lui Antoine Laurent Lavoisier - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Executarea lui Antoine Laurent Lavoisier – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

8 mai 1828 - S-a născut Jean Henri Dunant, fondator al „Crucii Roşii”, laureat al Premiului Nobel; (d. 1910).

Henry Dunant (n. 8 mai 1828 în Geneva, Elveția; d. 30 octombrie 1910, Heiden), din naștere Jean-Henri Dunant, a fost un om de afaceri elvețian și umanist de formație creștină. Fondează în 1862 "Comitetul internațional al asociațiilor de ajutorare pentru îngrijirea răniților" care din 1876 poartă numele Comitetul internațional al Crucii Roșii. Convențiile de la Geneva din 1864 acceptă și asimilează ideile publicate de Dunant în lucrarea "Eine Erinerung an Solferino". În 1901 a fost primul laureat al premiului Nobel pentru pace împreună cu Frédéric Passy - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Henry Dunant – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Henry Dunant (n. 8 mai 1828 în Geneva, Elveția; d. 30 octombrie 1910, Heiden), din naștere Jean-Henri Dunant, a fost un om de afaceri elvețian și umanist de formație creștină. S-a nascut intr-o familie instarita din Geneva, in timpul adolescentei dedicandu-se studiului religiei si actiunilor umanitare, influentat fiind de parintii sai. A avut o viata foarte zbuciumata. A facut parte din Asociatia Tinerilor Crestini, calatorind in Franta, Belgia si Olanda.

La varsta de 26 de ani, a intrat in lumea afacerilor, reusind sa aiba rapid profit. S-a dedicat actiunilor umanitare, iar  în 1862 fondează “Comitetul internațional al asociațiilor de ajutorare pentru îngrijirea răniților” care din 1876 poartă numele Comitetul internațional al Crucii Roșii. La 22 august 1864 a reusit sa puna bazele Crucii Rosii cu ocazia unei conventii desfasurate la Geneva. Actul de constituire a asociatiei a fost semnat de 12 state, astfel incat de la o idee personala s-a ajuns la semnarea unui tratat international.

Convențiile de la Geneva din 1864 acceptă și asimilează ideile publicate de Dunant în lucrarea “Eine Erinerung an Solferino“. În 1901 a fost primul laureat al premiului Nobel pentru pace împreună cu Frédéric Passy. Ultimii ani din viata i-a petrecut in saracie si singuratate, stingandu-se din viata la 30 octombrie 1910. In onoarea sa, ziua de astazi a fost declarata Ziua Internationala a Crucii Rosii.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

8 mai 1842 - A murit exploratorul francez Jules Dumont d’Urville; (n. 1790).

Jules Dumont d’Urville - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Jules Dumont d’Urville – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

În anul 1820 participă la o expediție de cartografiere a bazinului Mării Egee. Cu această ocazie în urmă unor săpături pe insula Melos, reușește să obțină pentru Franța statueta lui Venus din Milo. În august 1822 i-a parte la expediția în Marile Sudului ,care avea ca scop explorări botanice și hidrografice. În anul următor cu aprobarea marinei franceze organizează propria sa expediție, pornind în februarie 1826 din Toulon spre Pacificul de Sud. Printre altele el caută pe exploratorul francez Jean-Francois de La Perouse dispărut prin anul 1788. Între anii 1826 – 1829, explorează și cartografiază o parte din Noua Zeelanda, Insula Fiji,Noua Caledonie,Noua Guinee, Tasmania,Insulele carolne si Celebes.

 

8 mai 1852 - A avut loc premiera comediei Chiriţa în provincie, de Vasile Alecsandri.

 

8 mai 1873 - A murit filosoful englez John Stuart Mill; (n. 1806).

John Stuart Mill, filosof englez - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

John Stuart Mill, filosof englez – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A fost un filosof al epocii victoriene si unul dintre cei mai influenți gânditori liberali ai secolului XIX, care a adus contribuții la dezvoltarea utilitarismului.

 

8 mai 1877 - În timpul săpăturilor de la Templul lui Hera conduse de arheologul german Ernst Curtius (n.2 septembrie1814- d.11 iulie 1896), a fost descoperita statuia lui „Hermes ținându-l pe micul Dionysos”. Lucrarea a fost atribuită sculptorului Praxiteles și a fost construită în jurul anului 340 î.Hr.

Hermes ținându-l pe micul Dionysos - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Hermes ținându-l pe micul Dionysos – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

8 mai 1880 - A decedat scriitorul francez Gustave Flaubert (n.12 decembrie 1821, Rouen, Franța).

Gustave Flaubert - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Gustave Flaubert – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori occidentali. Cea mai importantă operă a sa , un reper pentru literatura secolului al XIX-lea , este Madame Bovary(1857). Alte lucrari importante : 1862 – Salammbô, 1870 – Educația sentimentală („L’Éducation sentimentale”), 1874 – Ispitirea sfântului Anton („La Tentation de Saint Antoine”).

 

8 mai 1884 - S-a nascut Harry S. Truman, preşedinte al SUA; (d. 26 decembrie 1972).

Harry S. Truman - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Harry S. Truman – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

In timpul președenției lui Truman au avut loc bombardamentele atomice ale orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, sfârșitul celui de – Al Doilea Război Mondial. In timpul guvernarii sale s-a pus in aplicare planul Marshall de reconstrucție a Europei neocupate de sovietici si s-a declansat Războiul Rece, intre sistemele mondiale capitalist si comunist, au luat nastere Organizația Națiunilor Unite si serviciul american de spionaj CIA, și s-a declansat războiul din peninsula Coreea.

 

8 mai 1885 - Trupa de operă a Teatrului Naţional din Bucureşti prezintă primul spectacol în limba română, Linda de Chamonix, de G. Donizetti.

Domenico Gaetano Maria Donizetti (n. 29 noiembrie 1797, Bergamo, Italia – d. 8 aprilie 1848), compozitor italian de muzică cultă și, mai ales, de operă din Bergamo, regiunea Lombardia - foto: ro.wikipedia.org

Domenico Gaetano Maria Donizetti- foto: ro.wikipedia.org

Domenico Gaetano Maria Donizetti (n. 29 noiembrie 1797, Bergamo, Italia – d. 8 aprilie 1848) a fost un compozitor italian de muzică cultă și, mai ales, de operă din Bergamo, regiunea Lombardia. Cea mai cunoscută lucrare a compozitorului italian este Lucia di Lammermoor (1835), respectiv cea mai ușor de recunoscut piesă muzicală a sa este aria muzicală, “Una furtiva lagrima” din opera L’elisir d’amore (1832). Alături de Vincenzo Bellini și Gioacchino Rossini, Donizetti a fost unul din compozitorii de frunte ai operei bel canto.

 

8 mai 1886 - Dr. John S. Pemberton, un farmacist şi inventator de medicamente din Atlanta, Georgia, a vândut la farmacia Jacob’s, pentru cinci cenți, o bautura dezvoltată ca un remediu pentru durerile de cap și oboseală.

John Pemberton (n. 8 iulie 1831 — d. 16 august 1888) farmacist american, inventatorul băuturii răcoritoare Coca-Cola -  foto - ro.wikipedia.org

John Pemberton (n. 8 iulie 1831 — d. 16 august 1888) farmacist american, inventatorul băuturii răcoritoare Coca-Cola – foto – ro.wikipedia.org

Contabilul lui Pemberton, Frank Robinson, a inventat numele de marca Coca-Cola. Iniţial comercializata ca tonic, băutura conţinea extracte din frunze de coca, care includ cocaina, precum şi din nucile de kola bogate in cafeina. Până la sfârşitul anilor 1890, Coca-Cola a ajuns una dintre băuturi cele mai populare din America. Cu un alt farmacist din Atlanta, Asa Griggs Candler la cârma Coca-Cola Company între 1890 şi 1900 vanzarea a crescut de la 1.000.000 la 100.000.000 sticle.

Coca–Cola - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Coca–Cola – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Publicitatea a fost un factor important in succesul lui Pemberton şi Candler, la inceputul secolului XX vanzarile acestei băuturi incepand sa domine piata racoritoarelor din Statele Unite şi Canada si apoi in intreaga lume

8 mai 1886: Farmacistul John Pemberton vinde în Atlanta, pentru cinci cenți, o sticlă dezvoltată ca un remediu pentru durerile de cap și oboseală, care este mai cunoscut sub numele de Coca-Cola - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

8 mai 1886: Farmacistul John Pemberton vinde în Atlanta, pentru cinci cenți, o sticlă dezvoltată ca un remediu pentru durerile de cap și oboseală, care este mai cunoscut sub numele de Coca-Cola – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

8 mai 1902 - În Martinica a erupt vulcanul Pelée, distrugând oraşul St. Pierre şi ucigând peste 30.000 de oameni.

 

8 mai 1903 - A murit pictorul francez Paul Gauguin ; (n. 1848).

Paul Gauguin,autoportret – Musee d’Orsay - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Paul Gauguin,autoportret – Musee d’Orsay – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

8 mai 1903 - S-a nascut marele actor francez de comedie, Fernandel (Fernand Joseph Désiré Contandin ( d. 26 februarie 1971),supranumit „comedianul cu zâmbet cabalin”, devenit celebru în rolul lui Don Camillo din seria de filme Don Camillo și Peppone..

Fernand Joseph Désiré Contandin - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Fernand Joseph Désiré Contandin – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Pentru meritele sale artistice, Fernandel a primit numeroase premii și distincții, printre care: Marele Premiu Mondial al Râsului, Cavaler al Legiunii de Onoare, Cavaler al Artelor și Literelor, Premiul „Georges Courteline” pentru umor, Marele Premiu al Cinematografiei franceze.

 

8 mai 1906 - S-a nascut regizorul italian Roberto Rossellini (d. 1977), unul dintre cei mai importanti reperezentanti ai neorealismului din cinematografia italiana.

Roberto Rossellini, regizor italian - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Roberto Rossellini, regizor italian – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Intre filmele sale memorabile citam:“Roma città aperta”(Roma oras deschis) (1945), “Germania anno zero” Germania anul zero(1947), “L’amore” Dragostea (1948), “Europa 51” (1952).

 

8 mai 1921 - Parlamentul Suediei a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea.

 

8 mai 1921 - A inceput, la Bucureşti, Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai), care hotărăşte transformarea sa în Partidul Comunist din România. A fost un partid aflat la remorca partidului bolsevic rus, afiliat la Internaționala a III-a Comunistă (Comintern) cu sediul la Mosova in U.R.S.S. Autoritățile române au arestat majoritatea delegaților care votaseră afilierea.

Partidul Comunist Român (PCR) a fost un partid politic creat în anul 1921 ca rezultat al scindării ramurii bolșevice de extremă stânga de Partidul Socialist din România. În România interbelică PCR a fost o mică organizare politică ilegală, subordonată Cominternului și implicit Uniunii Sovietice care a susținut ideologic revoluția comunistă.

Partidul comunist și-a început ascensiunea la putere în România de după Actul de la 23 august 1944, la care a participat ca parte din Blocul Național Democrat (BND). Apoi, conform strategiei staliniste și cu sprijinul trupelor sovietice, PCR și-a eliminat treptat adversarii. După abdicarea forțată a regelui Mihai I a instaurat Republica Populară Română.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

8 mai 1924 - La Craiova, s-a născut Cicerone Ionițoiu, scriitor, deținut politic în închisorile comuniste din România. (d. 26 ianuarie 2014, Paris)

Cicerone Ionițoiu (n. 8 mai 1924, Craiova - d. 26 ianuarie 2014, Paris) a fost un scriitor, deținut politic în închisorile comuniste din România - foto: kingofromania.com

Cicerone Ionițoiu (1924 – 2014) – foto: kingofromania.com

Cicerone Ionițoiu (n. 8 mai 1924, Craiova – d. 26 ianuarie 2014, Paris) a fost un scriitor, deținut politic în închisorile comuniste din România. În „dosarul” său există două sentințe de condamnare la temniță, una din 1950 și alta din 1962. Cicerone Ionițoiu a fost condamnat la 26 de ani de închisoare pentru „vina” de a fi făcut parte din conducerea organizației de tineret a Partidului Național-Țărănesc. Din aceștia și-a petrecut 10 ani prin penitenciare și lagăre de exterminare. În 1979, la intervenția președintelui de atunci al Franței, Valéry Giscard d’Estaing, a fost lăsat să plece din România și să se stabilească în Franța.

După Revoluția din 1989 a început alcătuirea unei enciclopedii cu numele celor care au murit în închisorile comuniste. Munca sa se găsește pe situl web Procesul Comunismului și a fost citată laudativ de către Fundația Academia Civică, numele strânse fiind inscripționate pe monumentul numit Spațiu de Reculegere și Rugăciune din cadrul Memorialului de la Sighet. În octombrie 2009 Consiliul Local Craiova i-a acordat lui Cicerone Ionițoiu titlul de cetățean de onoare al orașului Craiova.

foto: radu-tudor.ro

foto: radu-tudor.ro

 

8 mai 1924 - S-a născut prozatorul roman Petru Dumitriu (d. 2002), autorul romanului „Cronica de familie”.

Petru Dumitriu, prozator roman - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Petru Dumitriu, prozator roman – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

8 mai 1937 - S-a născut scriitorul roman Darie Novăceanu.

 

8 mai 1945 -  Al Doilea Război Mondial din Europa se încheie cu ratificarea documentului de capitulare necondiționată a Wehrmachtului (Ziua Victoriei în Europa) Din cauza întârzierii întâlnirii programate pentru după-amiaza târziu în ziua de 8 mai, semnăturile nu vor fi făcute până la ora 23:01 – din cauza diferenței de oră față de Ora Europei Centrale, aceasta corespunde zilei de 9 mai, ora 1:01 a.m. la Moscova.

La ora 23:01, majoritatea forțelor germane au încetat operațiunile, în conformitate cu Actul capitulării Germaniei, semnat de generalul Alfred Jodl (în imagine) în numele președintelui Karl Dönitz, aducând sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial în Europa.Capitularea Germaniei (07 – 08 mai 1945) la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Generalul colonel Alfred Jodl semnând actele capitulării la Cartierul General Aliat de la Reims - foto: ro.wikipedia.org

Generalul colonel Alfred Jodl semnând actele capitulării la Cartierul General Aliat de la Reims – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Actul capitulării Germaniei (07 – 08 mai 1945) a fost instrumentul legal prin care Înaltul Comandament al Wehrmachtului a capitulat simultan în fața Forțelor Expediționare Aliate și Uniunii Sovietice la luptele celui de-al doilea război mondial pe teatrul de luptă din Europa.

Primul act al capitulării a fost semant la Reims, Franța, la ora 02:41 a zilei de 7 mai 1945. Capitularea necondiționată a forțelor germane a fost semnată de Generaloberst Alfred Jodl, din partea Oberkommando der Wehrmacht (Înaltul Comandament al Forțelor Armate) și de reprezentantul noului Președinte al Reichului, Marele Amiral Karl Dönitz.

Al doilea act al capitulării a fost semant la scurtă vreme după ora 0:00 a zilei de 8 mai. într-o suburbie a Berlinului. Ceremonia semnării a avut loc într-o vila din Karlshorst, unde se află în zilele noastre Muzeul Rus de război. Reprezentanții URSS, Regatului Unit, Franței și SUA au sosit la scurtă vreme după miezul nopții. După ce mareșalul Jukov a deschis ceremonia, reprezentanții germani au semant Actul final al capitulării necondiționate a Germaniei, care a intrat în acțiune la ora 23:01 ora Europei Centrale.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro; www.agerpres.ro

 

8 mai 1956 - S-a născut politicianul roman Ioan Ghişe.

 

8 mai 1956 - S-a născut fotbalistul si antrenorul roman Victor Piţurcă.

 

8 mai 1969 - La Festivalul de film de la Cannes a avut loc premiera filmul regizat de Dennis Hopper, Easy Rider, cu Peter Fonda și Dennis Hopper în rolurile principale. Filmul duce la reacții ambivalente din partea criticii și a publicului. Filmul spune povestea a doi motocicliști care călătoresc în sudul și sud-vestul Americii. Filmul a fost inclus în Registrul Librăriei Congresului Statelor Unite în 1998.

Ca o marcă înregistrată a mișcării de contracultură și “un moment de referință al unei generații” ce a impresionat prin imaginația sa, Easy Rider explorează societatea americană de la sfârșitul anilor ’60 tratând ascensiunea și decăderea mișcării hippie precum și consumul de droguri. Easy Rider a devenit faimos pentru faptul că în film s-au folosit droguri adevărate pe post de marijuana sau alte substanțe.

Un film emblematic, un road-movie în care unul sau mai multe personaje alienate, din indiferent ce rațiuni, se hotărăsc să-și aleagă propriul lor mod de viață, ce contrastează, mai mult sau mai puțin evident, cu cel impus de societate.” – Franco La Polla – 1970 (Cinema nuovo).

 

8 mai 1970 - A fost lansat ultimul album al trupei Beatles „Let it be”.

 

8 mai 1970 - S-a născut Anca Ţurcaşiu, actriţă şi cântăreaţă.

Anca Țurcașiu (n. 8 mai 1970) este o actriță și cântăreață română. A debutat la 14 ani în filmul De dragul tău, Anca!, în regia Cristianei Nicolae.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

8 mai 1972 - A fost inaugurat Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Muzeul Național de Istorie a României este cel mai important muzeu al statului român. Deține obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul actual al României din timpuri preistorice și până în perioada contemporană - foto: ro.wikipedia.org

Muzeul Național de Istorie a României – foto: ro.wikipedia.org

Muzeul Național de Istorie a României este cel mai important muzeu al statului român. Deține obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul actual al României din timpuri preistorice și până în perioada contemporană. Muzeul a fost înființat în anul 1970, cu scopul de a ilustra evoluțiile culturale înregistrate de-a lungul tuturor epocilor istorice în spațiul geografic al României de azi. Sediul său este Palatul Poștelor de pe Calea Victoriei.

Este cel mai important muzeu de istorie și arheologie din România, atât prin mărime (suprafață desfășurată) cât și prin patrimoniu; este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți actori ai arheologiei românești contemporane și lider al arheologiei preventive (noțiune care se referă la săpăturile arheologice asociate unor investiții, pentru prevenirea distrugerii de patrimoniu istoric). Instituția are un site cuprinzător, inclusiv o scurtă fișă a istoriei proprii, descrierea structurii organizatorice (inclusiv scurte prezentări ale personalului de specialitate), pagini descriind evenimente, expoziții, etc.

 

8 mai 1975 - S-a născut Enrique Iglesias, cântăreţ de muzică uşoară, fiul starului de muzica usoara spaniol Julio Iglesias.

Enrique Iglesias (n. Enrique Miguel Iglesias Preysler pe 8 mai 1975 în Madrid, Spania) este un cântăreț, cantautor, manechin, actor, muzician și producător muzical de origine spaniolă. Fiind fiul renumitului cântăreț de muzică latino Julio Iglesias și al jurnalistei de origine filipineză Isabel Preysler, Enrique a debutat odată cu apariția albumului care îi poartă numele, lansat în anul 1995.

Discul s-a bucurat de succes în Europa latină, fiind comercializat în peste șase milioane de exemplare. Până în anul 2000, Enrique a mai lansat două albume în limba spaniolă: Vivir (1997) și Cosas del Amor, dar și unul în limba engleză, intitulat Enrique. Cele trei materiale discografice au primit peste unsprezece discuri de platină și au fost comercializate în șaptesprezece milioane de exemplare.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.rowww.enriqueiglesias.com

 

8 mai 1978 - A avut loc prima ascensiune a Varfului Everest, fara rezerve de oxigen . Oamenii nu au invins Muntele; ei au invins cel mult slabiciunea din ei, ridicandu-se pentru o clipa la inaltimea muntilor. (Reinhold Messner)

Everest - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Everest – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

In 8 mai 1978, Reinhold Messner si Peter Habeler au realizat un lucru ce se credea a fi imposibil de indeplinit – prima ascensiune a Varfului Everest, fara rezerve de oxigen.

Reinhold Messner si Peter Habeler - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Reinhold Messner si Peter Habeler – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Istoria celor doi a inceput din anul 1970, cand cei doi faceau ascensiuni rapide pe crestele Alpilor. In 1975, au urcat impreuna, fara oxigen, varful Gasherbrum I (8.068 m) din Grupa Karakorum. Studiile asupra expeditiilor precedente au aratat ca nivelul oxigenului pe Varful Everest este suficient doar pentru un om in timpul odihnei, nu pentru o persoana extenuata de drumul parcurs pana in varf.

Dar, in ciuda amenintarii asupra sanatatii creierului in urma unei ascensiuni fara oxigen, Messner si Habeler nu s-au dat la o parte. Prima lor incercare de ascensiune a fost amanata din cauza furtunii, dar la a doua tentativa, ei au reusit sa atinga varful Everest, urcand pe Creasta de Sud. Varful a fost atins in timpul record de 8 ore, Messner facand opriri in mod regulat pentru a filma ascensiunea.

Coborarea au facut-o separat, lui Habener luandu-i o ora, iar lui Messner o ora si trei sferturi pentru a cobori, aceeasi distanta ce le-a luat la urcare opt ore, chiar in aceeasi zi. Au ajuns in Tabara de Baza dupa doua zile, triumfatori.

Dupa ce a devenit primul om care a ajuns pe Everest fara oxigen, Messner si-a descris sentimentele traite atunci: „In starea mea de abstractie spirituala, nu mai fac parte din mine. Sunt doar o singura rasuflare limitata, plutind deasupra muntilor si cetii.” (Autor: Gabriel Motica, www.maramont.ro)

 

8 mai 1984 - Uniunea Sovietică a anunțat că va boicota Olimpiada de Vară de la Los Angeles, ca replică a boicotării Olimpiadei de Vară de la Moscova. Cele mai multe dintre ţările socialiste din estul Europei urmeaza exemplul sovieticilor, cu excepţia României.

 

8 mai 1997 - Presedintele Moldovei, Petru Lucinschi, liderul transnistrean Igor Smirnov si presedintele Sovietului Suprem din Tiraspol, Grigori Maracuta, au semnat la Moscova, Memorandumul privind principiile normalizarii relatiilor dintre Republica Moldova si Transnistria.

 

8 mai 1999 - A decedat actorul britanic Dirk Bogarde; (n.28 martie 1921).

Dirk Bogarde,  actor britanic - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Dirk Bogarde, actor britanic – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

8 mai 2008 - Vladimir Putin a fost confirmat ca al 10-lea prim-ministru al Rusiei, după votul din Duma de Stat.

 

8 mai 2010 - Liderii zonei euro a aprobat un împrumut de 145 miliarde dolari pentru a ajuta Grecia in prevenirea înrăutăţirii situaţiei sale financiare. Ajutorul esalonat pe trei ani, a fost acordat cu condiţia ca Grecia sa reduca cheltuielile sale publice . Aceasta a fost o măsură preventivă, pentru împiedica Grecia să intre in stare de faliment , pe fondul temerilor că prăbuşirea Grecia ar putea duce la prabusiri similare in alte ţări ale Uniunii Europene.

 

8 mai 2016 - CSM București a câștigat trofeul Ligii Campionilor Europeni la Handbal Feminin, după ce a învins formația maghiară Győri Audi ETO în finala desfășurată la Sala Sporturilor László Papp din Budapesta.

 

8 mai 2020 - La ordinea zilei