Apostolul Irodian (†67)

Sfântul Apostol Irodion (†67) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

foto preluat de pe ziarullumina.ro
articole preluate de pe ro.orthodoxwiki.orgbasilica.roziarullumina.ro

 

Apostolul Irodian

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Irodian (numit și Herodion sau Rodion) era din orașul Tars, Cilicia, Asia Mică, Se numără printre Cei Șaptezeci de Apostoli. El a fost rudă cu Sf. Apostol Pavel (Romani 16,11)

A călătorit în dese rânduri cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care l-au hirotonit episcop în Patara, astăzi Patras/Neoparția, Grecia și pe mulți dintre elini i-a adus la dreapta credință. Pentru aceasta, au năvălit asupra lui închinătorii la idoli care l-au chinuit.

După multe suferințe îndurate, a fost înjunghiat cu un cuțit și crezând păgânii că l-au omorât, l-au lăsat și s-au dus. Dar, cu harul lui Dumnezeu, Sfântul Apostol nu murise, ci, sculându-se, a propovăduit cuvântul Domnului la Roma, împreună cu Sfântul Apostol Pavel.

Despre Sfântul Apostol Agav se amintește în Faptele Apostolilor: „În acele zile s-au coborât de la Ierusalim la Antiohia proroci. Și sculându-se unul dintre ei, cu numele Agav, a arătat prin Duhul că va fi în toată lumea foamete mare, care a și fost în zilele lui Claudiu” (Fapte 11, 27-28).

Sfântul Apostol Pavel amintește de Sfântul Irodion în Epistola către Romani, unde îl numește rudă a sa: Îmbrățișați pe Irodion, cel de un neam cu mine (Rom. 15, 11).

Potrivit Sfântului Simeon Metafrast, Apostolul Irodion a suferit moarte martirică împreună cu Sfântul Olimp, în anul 67, pe când îl ajutau pe Sf. Apostol Petru, în aceeași zi în care a fost crucificat și Sf. Apostol Petru. Prăznuirea lui se face la 4 ianuarie împreună cu Cei Șaptezeci, la 28 martie, 8 aprilie și la 10 noiembrie.

 

Imnografie

10 noiembrie

Tropar (glasul al 3-lea):

Sfinților Apostoli Erast, Olimp, Irodian, Sosipatru, Cvart și Tertie, rugați-L pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condac (glasul al 4-lea):

Astăzi s-a arătat cinstită prăznuirea Apostolilor, dând în chip vădit iertare de greșeli tuturor celor ce săvârșesc pomenirea lor.

Alt condac (glasul al 2-lea):

Credința cinstitei Treimi ați propovăduit, înțelepților, înșelăciunea mulțimii dumnezeilor idolești din mijloc scoțând-o, cu cinstite învățăturile voastre. Pentru aceasta ați aflat veșnică răsplătire a ostenelilor în ceruri, cununi luând, Apostoli preamăriți.

8 aprilie

Tropar (glasul 1)

Veniți să lăudăm cu cântări înșesitul cor al Apostolilor:
pe Irodion și Agav,
pe Ruf, Asincrit, Flegon și pe Sfântul Ermis.
Care pururea se roagă Sfintei Treimi pentru sufletele noastre!

Condac (glasul al 2-lea):

Ucenici ai lui Hristos și apostoli preacinstiți v-ați arătat,
Irodion mărite, Agav și Ruf, Asincrit și Flegon, împreună cu Ermis.
Rugați-vă pururea Domnului să ne dea nouă iertare de greșeli
[nouă] celor ce vă lăudăm pe voi.

Condac (glasul al 4-lea)

Precum luceferii, sfinților apostoli,
luminați calea credincioșilor cu lumina Duhului Sfânt.
Căutând la Dumnezeu Cuvântul, voi risipiți întunericul greșelilor.

Troparul pe glasul 1 și condacul pe glasul al 4-lea sunt traduse din limba engleză.

 

Iconografie

Erminia lui Dionisie din Furna (ed. Sophia, București, 2000, pp. 150-151) menționează doi Apostoli cu acest nume, Irodion și Rodion, unul trebuind să fie zugrăvit ca un bătrân, iar celălalt ca un tânăr, purtând în mână un sul înfășurat, însemnul apostoliei.

Sfântul Apostol Irodion (†67) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Apostol Irodion (†67) – foto preluat de pe doxologia.ro