(video) Vot clar în Irlanda în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Irlanda, prima ţară care aprobă prin referendum căsătoriile între persoanele de acelaşi sex

Referendum în Irlanda - FOTO: The Guardian

foto – The Guardian
articol – stiri.tvr.ro

Proiectul a fost sprijinit de toate partidele şi promovat de vedete. Irlanda intră în istorie ca prima ţară din lume care legalizează prin referendum căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Vot clar în Irlanda în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex. A fost nevoie de un amendament pentru modificarea Constituţiei.

Practic, două din 3 voturi exprimate au fost DA, chiar şi în zone considerate conservatoare.

Premierul irlandez i-a felicitat pe tinerii imigranţi care s-au întors în număr foarte mare pe insulă ca să voteze. Rezultatele indică o schimbare socială dramatică într-o ţară tradiţional catolică.

Unul dintre principalii responsabili ai celor care se opun căsătoriilor între homosexuali în Irlanda a recunoscut sâmbătă înfrângerea taberei sale în referendumul organizat în această ţară pentru legalizarea căsătoriilor între doi parteneri, fără distincţie de sex, relatează AFP, preluată de Agerpres.

“Este o victorie clară pentru susţinătorii căsătoriilor între homosexuali”, a declarat la televiziunea irlandeză RTE David Quinn, directorul Institutului Iona, organizaţie care luptă pentru apărarea intereselor comunităţii catolice, în timp ce operaţiunile de numărare a voturilor sunt în curs de desfăşurare încă din această dimineaţă

Peste 3,2 milioane de irlandezi au fost aşteptaţi la urne vineri pentru un referendum privind căsătoria între persoane de acelaşi sex, plebiscit care propune amendarea Constituţiei în vederea autorizării “mariajului între două persoane, fără distincţie de sex”.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/


 

Irlanda, prima ţară care aprobă prin referendum căsătoriile între persoanele de acelaşi sex
articol – Gaidau Ion – mediafax.ro

Irlandezii au votat în marea majoritate în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex la capătul unui referendum istoric organizat vineri, relatează The Guardian în pagina electronică.

Potrivit rezultatelor finale, 62,1% (1.201.607) dintre irlandezi au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, în timp ce 37,9% (734.300) s-au pronunţat împotrivă.

Rata participării la referendum a fost de 60,5%.

Irlanda este prima ţară care aprobă prin referendum căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

Referendumul a avut loc la 22 de ani după ce Irlanda a dezincriminat homosexualitatea. În 2010, Guvernul a adoptat legislaţia privind parteneriatul civil, care oferă recunoaştere legală cuplurilor gay.

Dar există unele diferenţe importante între parteneriatul civil şi căsătorie, cel mai important fiind acela că o căsătorie este protejată prin Constituţie, în timp ce parteneriatul civil nu este.

Secţiile de vot au fost deschise vineri de la ora locală 07.00 (09.00 ora României) până la ora locală 22.00 (24.00 ora României), iar numărătoarea a început sâmbătă dimineaţă.

Nouăsprezece ţări din lume au legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

articol preluat de pe http://www.mediafax.ro/