Bogaţii, tot mai bogaţi – săracii, tot mai săraci: Prăpastia atinge cote-record

Saracii si Bogatii - foto - independent.md

foto si articol – independent.md

Inegalitatea socială s-a accentuat în ultimele decenii, constată economiștii Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Cauzele identificate de aceștia într-un raport prezentat joi, 21 mai, se referă la creșterea numărului de contracte pe perioadă determinată și reducerea personalului calificat din rândul clasei de mijloc.

În țările dezvoltate, 40% din populație a obținut venituri reduse în ultimele decenii, punând în pericol creșterea economică la nivel global.

Situația poate fi îndreptată numai prin programe guvernamentale ample și o impozitare progresivă, arată experții OCDE, citați de Market Watch.

Distribuție inegală a veniturilor

„În ultimele decenii, 40% din populația aflată la capătul inferior al distribuției veniturilor a avut doar beneficii minore în urma creșterii economice din multe țări. În unele cazuri, veniturile lor au scăzut în termeni reali. Când acest fenomen atinge asemenea proporții, structura socială cedează, iar încrederea în instituții se şubrezeşte”, se arată în raportul OCDE.

Experții instituției susțin că prăpastia dintre bogați și săraci s-a accentuat și mai mult în perioada recentei crize financiare.

În timp ce în 1980, 10% din populația cu venituri mari încasa o sumă de doar 7 ori mai mare decât a celor din clasa de jos, raportul a ajuns în 2013 la 9,6.

Între 2007 și 2014, în Statele Unite, raportul dintre veniturile celor săraci și bogați a crescut de la 15,1 la 18,8. Din acest punct de vedere, gradul de inegalitate socială din Statele Unite este depășit doar de cel din Mexic.

Efecte de durată

Experții organizației se arată convinși de faptul că prăpastia creată între păturile sociale are un impact puternic și asupra creșterii economice globale.

În ultimul deceniu, o parte dintre economiile dezvoltate de pe glob s-au confruntat cu slăbiciuni care nu pot fi explicate decât prin acest lucru, consideră reprezentanții OCDE.

Estimările lor arată că inegalitatea veniturilor înregistrată în perioada 1985-2005 a influențat o scădere de 4,7% a creșterii economice cumulate pe perioada 1990-2010.

„Nivelul ridicat și în creștere al inegalității sociale ridică destule îngrijorări din punct de vedere economic. Nu doar pentru cei cu salarii mici, cât pentru sustenabilitatea acestor economii. Spus mai simplu: inegalitatea afectează creșterea economică pe termen lung”, se explică în raport.

Piața muncii, element cheie

Printre măsurile recomandate celor 34 de guverne ale țărilor membre OCDE se numără încurajarea mamelor să revină la locul de muncă, creșterea nivelului de educație și de pregătire în rândul copiilor muncitorilor etc.

Elementul cheie pare să rezide însă în relațiile contractuale existente în prezent pe piața muncii din aceste state.

Crearea unor locuri de muncă mai bune pentru un procent mai mare de persoane ar putea reduce diferența creată în ultimele trei decenii și jumătate.

„Atenția trebuie să fie îndreptată către cantitatea și calitatea locurilor de muncă. Piața are nevoie de joburi care să deschidă drumul spre o carieră și spre alte investiții și nu de locuri de muncă transformate într-un capăt de drum”, susțin analiștii OCDE.

În mare parte experții organizației văd în deteriorarea condițiilor de muncă un efect al globalizării și a tehnologizării rapide înregistrate în ultimele decenii.

Angajații pe perioadă temporară și cei cu contracte part-time reprezintă acum o treime din persoanele active din țările OCDE.

articol preluat de pe http://independent.md/