(Andrei Pricopie) Grexitul bate la uşă. Parlamentul grec aprobă referendumul propus de Tsipras

Premierul grec Alexis Tsipras - foto - epochtimes-romania.com

Premierul grec Alexis Tsipras
foto – epochtimes-romania.com
articol – Andrei Pricopie – epochtimes-romania.com

28.06.2015

Parlamentul Greciei a aprobat, duminică dimineaţa, decizia premierului Alexis Tsipras de a organiza un referendum pe 5 iulie, prin care cetăţenii să decidă dacă ţara trebuie să accepte sau nu cerinţele impuse de creditorii internaţionali în schimbul acordării fondurilor de salvare financiară a ţării, informează Fox News.

“Ei nu ne-au cerut să fim de acord, ne-au cerut să renunţăm la demnitatea noastră politică. Trebuie să refuzăm”, a declarat Tsipras, înainte de vot.

La finalul unei sesiuni parlamentare tumultuoase care a durat aproape 13 de ore, s-a trecut la vot. Din cei 300 parlamentarii greci, 178 au votat “pentru”, 120 “împotrivă”, în timp ce doi au absentat.

Alexis Tsipras s-a declarat încrezător că poporul grec va vota împotriva unui acord care ar reprezenta o insultă la adresa cetăţenilor.

Viitorul Greciei în zona euro este din ce în ce mai incert. Programul de asistenţă financiară expiră marţi, miniştrii de finanţe din Eurogrup au refuzat să-l extindă, iar ţara se îndreaptă rapid spre colaps financiar. Între timp, grecii îngrijoraţi stau la cozi de dimineaţă până seara pentru a-şi retrage banii din bănci.

Intrarea în incapacitate de plată pare inevitabilă şi există un risc mare ca Grecia să iasă din zona euro – ceea ce a ajuns cunoscut sub numele de Grexit.

articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com/