Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului (14 august)
foto preluat de pe ziarullumina.ro
articol preluat de pe basilica.ro
Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului
În Biserica Ortodoxă durata serbării praznicelor împărătești este de o zi, cu excepția Sărbătorii Învierii Domnului care ține trei zile de-a rândul.
Însă, pentru pregătirea sufletească a credincioșilor, toate sărbătorile împărătești sunt precedate de un timp de pregătire numit preserbare, înainte-serbare sau înainte-prăznuire.
De asemenea, sărbătorile împărătești au și o perioadă de continuare sau prelungire a serbării, numită după-serbare sau după-prăznuire.
Prima zi a înainte-serbării se numește începutul sărbătoririi, iar ultima zi a după-serbării se numește, cu un termen slavon, odovania, adică sfârșitul, dezlegarea sau încheierea sărbătorii.
În ziua dinaintea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului se oficiază, în cadrul Vecerniei Mari, Rânduiala Prohodului Adormirii Maicii Domnului.
Prohodul Maicii Domnului a fost alcătuit de Manuel din Corint la începutul secolului al XVI-lea, după modelul Prohodului Mântuitorului care se cântă în Vinerea Mare.
Generalizată mai ales în bisericile ruseşti, a pătruns şi în spaţiul românesc, prin traducerea făcută în 1820 de Ion Pralea.
Tropar la Praznicul Înainteprăznuirii Adormirii Maicii Domnului (preluat de pe doxologia.ro)
Glasul 4
Popoare, înainte dănţuiţi, din mâini bătând cu credinţă şi cu dragoste vă adunaţi astăzi bucurându-vă şi luminat cântaţi toţi cu veselie. Că Maica lui Dumnezeu urmează să treacă de la cele pământeşti la cele de sus cu preamărire. Pe aceea cu cântări pururea să o mărim că este Născătoare de Dumnezeu.
Condac la Praznicul Înainteprăznuirii Adormirii Maicii Domnului (preluat de pe doxologia.ro)
Glasul 4
Arătatu-Te-ai astăzi…
Întru mărită pomenirea ta, lumea, împodobită fiind prin gând cu duh fără materie în veselie, strigă către tine: Bucură-te, Fecioară, Lauda creştinilor.
cititi si:
- (†) Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie)
- (†) Intrarea în biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie)
- (†) Adormirea Maicii Domnului (secolul I d.Hr)
- †) Soborul Maicii Domnului (26 decembrie)
- †) Izvorul Tămăduirii
- †) Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului “Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamţ
- †) Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu
- Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne (473)