Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu - foto preluat de pe basilica.ro

foto preluat de pe basilica.ro
articol preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

 

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu, cunoscută și cu numele Maica Domnului – Siriaca, este una dintre cele mai renumite icoane cu Maica Domnului aflate în România.

Aceasta icoană, foarte veche și mult iubită de credincioși, în fața căreia s-au petrecut nenumărate minuni, se află în biserica mare a mănăstirii, în partea dreaptă.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului - Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu - foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu – foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

 

Icoana este pictată pe lemn de santal și datează din Siria secolului al XVI-lea (de unde și supranumele „Siriaca”), fiind considerată de experți o culme a artei sacre siriene.

A fost adusă la Mănăstirea prahoveană Ghighiu în 1958 de PS Episcop Vasilios Samaha de Serghiopolis (Siria) din Patriarhia Antiohiei.

Acesta a avut un vis în care Maica Domnului i-a cerut sa îi ducă icoana în România.

Icoana a fost adusă din Siria și depusă în Catedrala Patriarhală din București. Ulterior, Biserica Ortodoxă Română a hotărât că locul acestei icoane va fi la Mănăstirea Ghighiu.

Sfânta icoană a fost adusă aici pe data de 25 februarie 1958, de o delegație condusă de către PF Teoctist, pe atunci episcop vicar patriarhal. Așezând icoana în biserica mănăstirii, brusc, oaspetele sirian, episcopul Vasilios Samaha, a izbucnit în plâns.

El a îngenunchiat în fața icoanei și a început să ceara iertare Maicii Domnului că a luat-o de la locul ei, din cauza necredinței oamenilor care au alungat-o din Siria.[11]

De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului aducând cinstire icoanei de la Ghighiu au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și întărire în credință.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 15 februarie 2018, înscrierea cinstirii icoanei Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în aceeași zi cu marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii (în vinerea din Săptămâna Luminată).

 

cititi mai mult despre Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu si pe: doxologia.rowww.crestinortodox.ro

cititi si Izvorul Tămăduirii