Via Transilvanica
foto preluat de pe www.viatransilvanica.com
articole preluate de pe: www.viatransilvanica.com; www.facebook.com/ViaTransilvanica
Via Transilvanica
Votați Via Transilvanica pentru Public Choice Award 2023: https://vote.europanostra.org/
Instrucțiuni vot:
1. Votează întâi proiectul Via Transilvanica
2. Alege și votează alte două proiecte
3. Completează cu datele tale și o adresă validă de email
4. Intră în email și validează înscrierea dând click pe linkul primit. Vot finalizat!
Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii Premiului European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2023. În acest an, 30 de realizări remarcabile în materie de patrimoniu din 21 de țări au primit Cea mai înaltă distincție europeană în domeniu.
Printre câștigători se numără și Via Transilvanica!
Câștigătorii vor fi sărbătoriți la Ceremonia de Decernare a Premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în 28 septembrie la Palazzo del Cinema din Veneția. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați laureații Grand Prix dar și câștigătorul Premiului Public Choice Award.
#EuropeanHeritageAwards #ViaTransilvanica #TasuleasaSocial #DrumulCareUneste #PublicChoiceAward
Via Transilvanica
Via Transilvanica, “drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găsește o bornă din andezit sculptată individual, borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume și care însoțesc călătorii pe tot parcursul drumeției.
Traseul traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți și e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. În total, Via Transilvanica parcurge 107 unități administrativ-teritoriale din România, și pune în valoare patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni.
Via Transilvanica este un traseu de lungă distanță inspirat din povestea altor astfel de trasee din Europa, America de Nord și nu numai. Dar, înainte de toate, este un proiect social, astfel că accentul cade pe comunitate. Proiectul își propune să scoată la lumină locuri din țară, aparent uitate de lume și depopulate major, din cauza limitărilor economice, și să le ofere viață. Viața pe care o aduc cu ei, drumeții cu rucsacul în spate, care după o lungă zi de umblat pe cărări, așteaptă un minim de ospitalitate și măcar o față primitoare, cu care să împărtășească povești. Despre asta este drumul care unește.
Misiune și valori
Misiunea noastră este de a întreţine, promova şi identifica oportunităţi de dezvoltare pentru primul traseu de lungă distanţă din România, precum şi de a crea o platformă comună solidă, care să unească în mod sustenabil toate părţile implicate (drumeţi, ospitalieri, autorităţi, parteneri, voluntari, comunităţi locale).
Valorile după care Via Transilvanica se ghidează sunt: comunitate, diversitate, grija față de natură, celebrarea patrimoniului rural din România, dragul de țară.
Via Transilvanica este un drum care sparge barierele dintre generații și culturi – este dedicat acelor persoane care, indiferent de vârstă, experiență sau locul de unde vin, sunt pregătite ca, pe perioada călătoriei lor, să reducă activitatea de peste zi la mers și numărul obiectelor personale pe care le transportă în rucsac la un minim necesar. Înainte de toate, acest fel de drumeție poate fi o sursă de bucurie, de vindecare sufletească sau meditație.
Via Transilvanica este despre diversitate, de la firul de iarbă de pe malul Dunării, până la crestele munților, peisajele care se dezvăluie pe măsură ce se trece de la o etapă de drum la alta sunt la fel de diferite ca localnicii întâlniți pe drum, sau oamenii care străbat acest traseu. Astfel, se pot descoperi repere importante ce țin de identitatea țării noastre și a locuitorilor săi.
Fiind un proiect Tășuleasa Social, Via Transilvanica este înainte de toate un proiect social, pentru că are în centrul ei comunitatea. Oamenii drumului sunt cei care au construit acest traseu, care îl parcurg și îl vor parcurge, oamenii care oferă ospitalitate pe traseu și oamenii care îi duc vestea mai departe în țară și în afara granițelor ei. Poate cea mai bună ilustrare a caracterului social al acestui proiect sunt bornele kilometrice, care ne învață că arta nu este un lux, ci este un circuit social.
Scopul Via Transilvanica este de a reinventa turismul (în special din zona rurală) României, de a facilita accesul călătorilor la comunităţile de pe traseu şi la poveştile lor, pe care le ajută să se dezvolte în mod sustenabil şi responsabil.
cititi mai mult pe www.viatransilvanica.com