Evenimentele Zilei de 7 aprilie în Istorie

Protestele de la Chişinău din 2009 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Protestele de la Chişinău din 2009

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgstelian-tanase.royoutube.com

 

7 aprilie este a 97-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 7 aprilie

(BOR) Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei

Sfântul Gheorghe al Mitilenei sau Gheorghe Mărturisitorul a fost episcop de Mitilene (capitala insulei Lesbos) în timpul ultimei perioade iconoclaste (începutul secolului al IX-lea). Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face la 7 aprilie - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Gheorghe al Mitilenei – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Gheorghe al Mitilenei sau Gheorghe Mărturisitorul a fost episcop de Mitilene (capitala insulei Lesbos) în timpul ultimei perioade iconoclaste (începutul secolului al IX-lea). Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face la 7 aprilie.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) Ss. Gheorghe, episcop și Caliopiu, martiri († 304)

Sfântul Mucenic Caliopie. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 7 aprilie - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Mucenic Caliopie - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Mucenic Caliopie (✝304) s-a născut în orașul Perga din Pamfilia (Asia Mică). Tatăl său făcea parte din administrația imperială, având funcția de senator. A rămas orfan de tată la câteva zile după naștere, iar mama sa, Teoclia, femeie credincioasă, i-a dat o educație aleasă. În timpul persecuției pornite împotriva creștinilor de împăratul Maximian (285-305), Sfântul Caliopie a fugit în orașul Pemoropoli din Cilicia. Aici, refuzând să aducă jertfă zeilor, din porunca guvernatorului Maxim a fost supus supliciilor, apoi întemnițat.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRC) Sf. Ioan Baptist de la Salle, preot (1651-1719)

Sf. Ioan Baptist de la Salle (n.30 aprilie 1651, Reims, Franța, d.7 aprilie 1719, Rouen), a fost preot catolic francez, întemeietor al unei congregații religioase, sfânt - foto: ro.wikipedia.org

Sf. Ioan Baptist de la Salle - foto: ro.wikipedia.org

Sf. Ioan Baptist de la Salle (n.30 aprilie 1651, Reims, Franța, d.7 aprilie 1719, Rouen), a fost preot catolic francez, întemeietor al unei congregații religioase, sfânt.

 

Ziua Mondială a Sănătății

Ziua Mondială a Sănătății este o zi globală de conștientizare a sănătății sărbătorită în fiecare an la 7 aprilie, sub sponsorizarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și a altor organizații conexe.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Ziua Mondială a Sănătății (7 aprilie) - foto preluat de pe www.who.int

Ziua Mondială a Sănătății (7 aprilie) – foto preluat de pe www.who.int

 

Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (ONU)

Genocidul din Rwanda (1994) Cadavre în urma genocidului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Genocidul din Rwanda (1994) Cadavre în urma genocidului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ziua internaţională de reflecţie asupra genocidului din Rwanda (1994) este marcată la 7 aprilie. La data de 23 decembrie 2003, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia (A/RES /58/234) prin care decreta data de 7 aprilie, la care a început, în 1994, genocidul din Rwanda, drept zi internaţională de reflecţie asupra genocidului din Rwanda, potrivit www.un.org.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro si www.unitischimbam.ro

 

Astăzi în istorie pentru 7 aprilie

 

Evenimentele Zilei de 7 aprilie în Istorie:

- 7 aprilie 1948 – A fost înființată Organizația Mondială a Sănătății;

- 7 aprilie 1994 – Masacrele din Rwanda;

- 7 aprilie 2009 – Protestele de la Chişinău din 2009

 

7 aprilie 451 - O armata de huni condusa de Attila cucereste cetatea Metz si ataca alte orase din Galia.

Hunii - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hunii – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Invazia hunilor în Galia s-a oprit la Câmpiile Catalaunice, la Chalons, în nord-estul Franţei. Armata lui Attila a luptat împotriva forţelor conduse de fostul său prieten şi aliat, generalul roman Aetius, însoţit de trupele de alani şi vizigoţi conduse de Theodoric. Attila a fost învins de generalul roman. Regele vizigoţilor, Theodoric, a murit ucis în luptă la comanda secretă a lui Aetius. Hunii s-au retras ca să se regrupeze. Anul următor, Attila a început invazia în Italia, îndreptându-se spre Roma.

 

7 aprilie 529 - Prima aparitie a Corpus Juris Civilis, opera fundamentala juridica a imparatului bizantin Justinian I.

CORPUS IURIS CIVILIS ROMANI. Gothofredus, 1583 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

CORPUS IURIS CIVILIS ROMANI. Gothofredus, 1583 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În anul 395, Imperiul Roman a fost împărțit în două părți: Imperiul Roman de Apus și cel de Răsărit. Casa dominantă de la Bizanț, urmărind să-și păstreze vechile ei privilegii, a căutat să-și creeze, în acest scop, o suprastructură juridică adecvată, care să corespundă relațiilor sociale existente. Codificarea lui Iustinian sau Corpus Iuris Civilis (527 – 565) – urmărind să apere relațiile de proprietate privată, legiuitorii împăratului au găsit în normele de drept un suport admirabil.

Aplicând normele dreptului roman societății bizantine, legiuitorii lui Iustinian i-au adus numeroase modificări. Codificarea a început în anul 528 prin adunarea constituțiilor imperiale. Textele acestora au fost modificate și puse la curent cu necesitățile sociale contemporane. Această primă redactare a Codului, intrat în vigoare în anul 529, nu ni s-a păstrat.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

7 aprilie 611 - Regele mayas Uneh Chan al Calakmul, ataca orașul-stat Palenque din sudul Mexicului, provocandu-i distrugeri grave.

 

7 aprilie 858 - A murit Papa Benedict al III-lea

Papa Benedict al III-lea (n. 810 e.n - d. 7 aprilie 858) a fost un papă al Romei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Papa Benedict al III-lea – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Papa Benedict al III-lea (n. 810 e.n – d. 7 aprilie 858) a fost un papă al Romei.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

7 aprilie 924 - A murit Berengario de Friuli (845-7 aprilie 924), margraf de Friuli din 874 până între 890-896, rege al Italiei (sub numele de Berengario I) din 887 și împărat al Imperiului Carolingian din 915, până la moartea sa.

Berengario de Friuli (845-7 aprilie 924) a fost margraf de Friuli din 874 până între 890-896, Rege al Italiei ca și Berengario I din 887 și împărat al Imperiului carolingian din 915 până la moartea sa - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Berengario de Friuli (845-924) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

A fost fiul lui Eberhard de Friuli și al fiicei lui Ludovic cel Pios, Gisela. La moartea fratelui său Unruoch al III-lea în 874 moștenește Marca Friuli, o poziție cheie în Imperiul carolingian la frontiera cu slavii ce amenințau constant peninsula Italiană. În calitate de margrav, participă la lupta pentru dominația Peninsulei Italice dintre Carol cel Pleșuv și Ludovic Germanicul.

Domnia sa de 36 de ani a fost întreruptă de nenumărate ori de alți pretendenți: Guido al III-lea Spoleto, Lamberto al II-lea Spoleto, Arnulf de Carintia, Ludovic cel Orb și Rudolf al II-lea de Burgundia. Tot în această perioadă Italia suferă primele incursiuni ale triburilor maghiare, chemate fie de Arnulf, fie de Berengario însuși.

În decembrie 915 ste încoronat impărat de către Papă, dar nu reușește să își exercite puterea în întreg imperiul. Spre sfârșitul domniei sale este acuzat de incompetență și a fost atacat de trupele lui Rudolf al II-lea de Burgundia care îl înving în 923, fiind detronat de facto, în 924 murind, fiind ucis de unul dintre oamenii săi.

 

7 aprilie 1141 - A urcat pe tron Împărăteasa Matilda (n. cca 7 februarie 1102 – d.10 septembrie 1167), cunoscută ca Matilda a Angliei sau Maude, fiica și moștenitoarea regelui Henric I al Angliei.

 Împărăteasa Matilda (n.cca 7 februarie 1102 – d.10 septembrie 1167), cunoscută ca Matilda a Angliei sau Maude,  fiica și moștenitoarea regelui Henric I al Angliei - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Împărăteasa Matilda (1102 – 1167) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Matilda și fratele ei mai mic, William Adelin, erau singurii copii legitimi ai regelui Henric care au atins vârsta adultă. Decesul fratelui ei în 1120 a lăsat-o pe Matilda ca singura moștenitoare. Prin căsătorie a devenit împărăteasă a Sfântului Imperiu Romano-German, apoi contesă d’Anjou, ducesă de Normandia și aspirantă la coroana Angliei.

După moartea regelui Henric I în 1135, vărul ei Ștefan a deposedat-o de moștenire și a uzurpat tronul Angliei. Acest eveniment a condus la un război civil în Anglia numit uneori Anarhie. Nu s-a declarat formal regina a Angliei, luandu-si titlu de Lady of the English ( Doamna englezilor).

 

7 aprilie 1348 - A fost fondată de împăratul Carol al IV-lea de Luxemburg, Universitatea Caroline din Praga, („Alma Mater Carolina“). prima universitate din spațiul central european. De asemenea, este considerata cea mai veche universitate din Germania, datorita originilor sale, Praga fiind capitala Sfântului Imperiu Romano- German în momentul fondării acestui lacas de cultura de catre împăratul Carolal IV- lea, al cărui nume îl poartă până în prezent.

 

7 aprilie 1521 - Expediţia lui Ferdinand Magellan ajunge la Cebu, o insulă din Filipine unde se afla cel mai vechi oraș din aceasta tara. Începe epoca de colonizare spaniola. Ajungând în Cebu Magellan, s-a împrietenit Rajah Humabon, regele din Cebu și i-a convins pe localnici sa se supuna regelui Carol I al Spaniei. Humabon și soția sa au fost botezati cu numele crestine Carlos și Juana. La 14 aprilie, Magellan a ridicat o cruce mare de lemn si ulterior aproximativ 700 de insularii au fost botezați.

 

7 aprilie 1614 - A murit pictorul spaniol de origine greaca El Greco (Domenicos Theotokopoulos, n.1541 in Candia (azi Iraklion / Creta)

El Greco (nume în spaniolă influențat de italienescul- "Il Greco" - Grecul), (* 1541, Candia azi Heraklion / Creta - † 7 aprilie 1614, Toledo / Spania), a fost un pictor spaniol manierist de origine greacă, personalitate misterioasă, atât sub aspectul specificului stilului său, cât și din pricina biografiei lui incomplete. Cunoscut mai ales datorită picturilor sale pe teme religioase și ca portretist, contribuțiile lui în domeniul sculpturii și arhitecturii au fost, din păcate, date uitării - in imagine, El Greco: Bărbat nobil cu mâna pe piept (presupus autoportret), 1576-79 - Museo del Prado, Madrid - foto: ro.wikipedia.org

El Greco: Bărbat nobil cu mâna pe piept (presupus autoportret), 1576-79 – Museo del Prado, Madrid – foto: ro.wikipedia.org

El Greco (nume în spaniolă influențat de italienescul- “Il Greco” – Grecul), (* 1541, Candia azi Heraklion / Creta – † 7 aprilie 1614, Toledo / Spania), a fost un pictor spaniol manierist de origine greacă, personalitate misterioasă, atât sub aspectul specificului stilului său, cât și din pricina biografiei lui incomplete. Cunoscut mai ales datorită picturilor sale pe teme religioase și ca portretist, contribuțiile lui în domeniul sculpturii și arhitecturii au fost, din păcate, date uitării.

 

7 aprilie 1655 - A urcat pe tronul pontifical Fabio Chigi (n. 13 februarie 1599-d.22 mai 1667).A fost papa pana la moartea sa in anul 1667.

Papa Alexandru al VII-lea (n. Fabio Chigi) (n. 13 februarie 1599 Siena – d. 22 mai 1667 Roma) a deținut funcția de papă între anii 1655-1667. Familia Chigi din Sienna a fost una din cele mai puternice familii din Italia - foto: ro.wikipedia.org

Papa Alexandru al VII-lea (1599 – 1667) – foto: ro.wikipedia.org

Papa Alexandru al VII-lea (n. Fabio Chigi) (n. 13 februarie 1599 Siena – d. 22 mai 1667 Roma) a deținut funcția de papă între anii 1655-1667. Familia Chigi din Sienna a fost una din cele mai puternice familii din Italia.

 

7 aprilie 1701 - Declarația mitropolitului unit ardelean Atanasie Anghel prin care nu-l mai recunoaște pe arhiepiscopul Bucureștilor ca superior al său, rupand astfel total de Biseica Ortodoxa o parte dintre romanii ardeleni.. Fusese hirotonit episcop ortodox în ziua de 22 ianuarie 1968 de către mitropolitul Teodosie(cca. 1620 -1708), al Ungrovlahiei și de patriarhul Dositei al Ierusalimului.

Cu această ocazie, patriarhul Dositei al Ierusalimului (1641 – 1707) i-a dat proaspătului hirotonit instrucțiuni precise, între care: „Trebuie, arhieria Ta, slujba bisericei, adecă Octoihul, Mineele și alte cărți, ce se cântă duminicile și sărbătorile și slujba de toate zilele să te nevoiești cu deadânsul să se citească toate pre limba slovinească sau elinească, iară nu românească sau într-alt chip.

Atanasie Anghel (născut la Bobâlna, Hunedoara, d. 19 august 1713, Alba Iulia) a fost un episcop român. Urmaș al lui Teofil Seremi în scaunul Mitropoliei Bălgradului (Alba-Iuliei), a continuat și desăvârșit eforturile acestuia de unire a românilor transilvăneni cu Biserica Romei, pentru crearea Bisericii Române Unite cu Roma, cunoscută și sub numele de Biserica Greco-Catolică Română - foto: ro.wikipedia.org

Atanasie Anghel ( d. 1713) – foto: ro.wikipedia.org

Atanasie Anghel (născut la Bobâlna, Hunedoara, d. 19 august 1713, Alba Iulia) a fost un episcop român. Urmaș al lui Teofil Seremi în scaunul Mitropoliei Bălgradului (Alba-Iuliei), a continuat și desăvârșit eforturile acestuia de unire a românilor transilvăneni cu Biserica Romei, pentru crearea Bisericii Române Unite cu Roma, cunoscută și sub numele de Biserica Greco-Catolică Română.

 

7 aprilie 1770 - S-a născut William Wordsworth, poet englez (d. 1850)

William Wordsworth (n. 7 aprilie 1770, Cockermouth, Cumberland, Lake District - d. 23 aprilie 1850, Rydal Mount) a fost un poet englez din prima perioadă a romantismului. Împreună cu Coleridge și Southey aparține de așa zisă "Școală a lacurilor", Wordsworth fiind cel mai vârstnic dintre poeții acestui grup - foto: ro.wikipedia.org

William Wordsworth (1770 – 1850) – foto: ro.wikipedia.org

William Wordsworth (n. 7 aprilie 1770, Cockermouth, Cumberland, Lake District – d. 23 aprilie 1850, Rydal Mount) a fost un poet englez din prima perioadă a romantismului. Împreună cu Coleridge și Southey aparține de așa zisă “Școală a lacurilor”, Wordsworth fiind cel mai vârstnic dintre poeții acestui grup.

 

7 aprilie 1772 - S-a născut Charles Fourier, filosof utopist și economist francez; (d. 1837).

François Marie Charles Fourier (n. 7 aprilie 1772, Besançon, Franța – d. 10 octombrie 1837, Paris, Franța) a fost un filozof socialist de tendință utopistă și economist francez - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Charles Fourier – foto preluat de pe en.wikipedia.org

François Marie Charles Fourier (n. 7 aprilie 1772, Besançon, Franța – d. 10 octombrie 1837, Paris, Franța) a fost un filozof socialist de tendință utopistă și economist francez.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

7 aprilie 1789 - A murit sultanul Abdul Hamid I (Abd-ul-Hamid).Sub domnia lui s-a accentuat decadența Imperiului Otoman.

Portrait of Abdülhamid I of the Ottoman Empire.jpg

În urma înfrângerilor suferite în razboiul ruso-turc din 1768-1774, a fost nevoit să încheie in 1774 Pacea de la Kuciuk Kainargi. A cedat Bucovina Austriei si Crimeea Rusiei.

 

7 aprilie 1795 - Franţa a adoptat metrul ca unitate de masură.

 

7 aprilie 1803 - A murit eroul revoltei antifranceze a haitienilor – Pierre-Dominique Toussaint Louverture ; (n.20 mai 1743).

Pierre-Dominique Toussaint Louverture

A fost marele lider al revoluţiei de eliberare a sclavilor din colonia Haiti, in urma careia aceasta colonie franceză a devenit primul stat independent american cu populatie neagra. Napoléon a decis sa trimita in Haiti un corp expeditionar pentru a restabili suveranitatea franceză. O flotă de 36 de nave care transportau o armată de 23.000 de oameni a ajuns în februarie 1802 in Haiti, sub comanda generalului Charles Leclerc.

Pe 7 iunie 1802 ,Leclerc ii cere o intrevedere lui Toussaint Louverture si il aresteaza acuzandu-l de trădare. Francois Toussaint Louverture şi familia lui a părăsit Haiti (pe o navă numită Hero!). Inainte de a ajunge pe navă, prizonierul rostit aceste cuvinte celebre: “Trunchiul copacului libertatii, va creste la loc, deoarece rădăcinile sale sunt adânci şi numeroase. “

Francois-Dominique Toussaint Louverture a fost încarcerat fără judecată într-unul din cele mai reci locuri care există în Franţa, Fort de Joux în muntii Jura. Dupa moartea lui, camaradul sau de arme, Jaclues Dessalines, ii alunga pe francezi si proclama independenta Haiti-ului in 1804.

 

7 aprilie 1805 - La Viena a avut loc premiera Sisaint exuperymfoniei a III-a, Eroica, a lui Beethoven.

 

7 aprilie 1827 - În Marea Britanie, chimistul John Walker a inventat chibriturile de lemn.

 

7 aprilie 1831 - Pedro I, imparat al Braziliei (1822-1831), a abdicat in favoarea fiului sau, Pedro al II-lea.

Dom Pedro I al Braziliei și al IV-lea al Portugaliei (numele complet: Pedro de Alcântara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Rafael José Miguel Joaquim Gonzaga Pascoal Cipriano Serafim de Bragança e Bourbon, n. 12 octombrie 1798 Queluz — d. 24 septembrie 1834 Queluz), primul Împărat al Braziliei (1822–1831) și al douăzeci și optulea Rege al Portugaliei (timp de șapte zile în 1826) - foto: ro.wikipedia.org

Dom Pedro I al Braziliei și al IV-lea al Portugaliei (1798 — 1834) – foto: ro.wikipedia.org

Dom Pedro I al Braziliei și al IV-lea al Portugaliei (numele complet: Pedro de Alcântara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Rafael José Miguel Joaquim Gonzaga Pascoal Cipriano Serafim de Bragança e Bourbon, n. 12 octombrie 1798 Queluz — d. 24 septembrie 1834 Queluz), primul Împărat al Braziliei (1822–1831) și al douăzeci și optulea Rege al Portugaliei (timp de șapte zile în 1826).

Pedro al II-lea (n. 2 decembrie 1825 – d. 5 decembrie 1891), al doilea și ultimul împărat al Braziliei - foto: ro.wikipedia.org

Pedro al II-lea - foto: ro.wikipedia.org

Pedro al II-lea (n. 2 decembrie 1825 – d. 5 decembrie 1891), al doilea și ultimul împărat al Braziliei.

 

7 aprilie 1862 - În timpul Razboiului civil american, Bătălia de la Shiloh se încheie cu victoria forțelor unioniste.

Bătălia de la Shiloh (6–7 aprilie 1862) Parte din Războiului civil american - (pioctura de Thure de Thulstrup) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Shiloh (6–7 aprilie 1862) Parte din Războiului civil american – (pioctura de Thure de Thulstrup) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătalia de la Shiloh, cunoscută și ca Bătălia de la Pittsburg Landing, a fost una din principalele bătălii de pe teatrul vestic de operațiuni în Războiul civil american, bătalie dată în zilele de 6 și 7 aprilie 1862, în sud-vestul statului Tennessee. Forțele confederate, sub conducerea generalilor Albert Sidney Johnston și P.G.T. Beauregard au lansat un atac-surpriză împotriva armatei unioniste condusă de general-maior Ulysses S. Grant și a fost foarte aproape de a obține o victorie.

În prima zi a bătăliei, confederații au lovit cu intenția de a îndepărta unioniștii de râul Tennessee înspre mlaștinile dinspre pârâul Owl Creek aflate la vest, în speranța de a învinge Armata Tennessee a lui Grant înainte ca aceasta să facă joncțiunea cu Armata Ohio a generalului-maior Don Carlos Buell. Liniile confederate au căzut pradă confuziei în timpul luptelor, și oamenii lui Grant s-au îndreptat înspre nord-est, spre Pittsburg Landing.

O poziție pe un drum ușor în vale, denumită cuibul de viespi, apărata de oamenii generalului de brigadă Benjamin M. Prentiss și de diviziile lui W.H.L. Wallace, a furnizat timp suficient pentru ca restul liniei unioniste să se stabilizeze sub protecția numeroaselor baterii de artilerie. Generalul confederat Johnston a murit în timpul primei zile de lupte și Beauregard, secundul său, a decis să nu atace ultimele poziții unioniste în acea noapte.

Întăririle din partea generalului unionist Buell au sosit în cursul serii și au întors situația în dimineața următoare, când el și Grant au lansat un contraatac de-a lungul întregii linii. Confederații a trebuit să se retragă din cea mai sângeroasă bătălie din istoria Statelor Unite de până atunci, iar speranțele lor de a stopa avansul Uniunii în nordul statului Mississippi s-au pierdut.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

7 aprilie 1863 - A avut loc, la Sibiu, un Congres national al romanilor, care a delegat zece personalitati, in frunte cu mitropolitul Andrei Saguna, pentru a expune imparatului Austriei, Franz Joseph I, la Viena, revendicarile politice ale romanilor.

 

7 aprilie 1889 - S-a născut Gabriela Mistral, poetă chiliană, laureată a Premiului Nobel (d. 1957) Motivația Juriului Nobel “… pentru poezia ei, care, inspirată de emoții puternice, i-a transformat numele într-un simbol al celor mai pure aspirații ale întregii lumi latino-americane”

Gabriela Mistral (n. 7 aprilie 1889, Vicuña, Chile - d. 10 ianuarie 1957, New York) este pseudonimul lui Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga, poetă din Chile, premiată cu Premiul Nobel pentru literatură în anul 1945. Creația sa este profund feminină, meditativă, de înaltă emoție lirică și tonalitate post-romantică și uneori simbolistă, în care transfigurează natura aspră a ținutului natal, valorile naționale, copilăria ca vârstă a fragilității, exuberanța tinereții și iubirii, durerea solitară, meditația asupra morții - foto: ro.wikipedia.org

Gabriela Mistral (1889 – 1957) – foto: ro.wikipedia.org

Gabriela Mistral (n. 7 aprilie 1889, Vicuña, Chile – d. 10 ianuarie 1957, New York) este pseudonimul lui Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga, poetă din Chile, premiată cu Premiul Nobel pentru literatură în anul 1945. Creația sa este profund feminină, meditativă, de înaltă emoție lirică și tonalitate post-romantică și uneori simbolistă, în care transfigurează natura aspră a ținutului natal, valorile naționale, copilăria ca vârstă a fragilității, exuberanța tinereții și iubirii, durerea solitară, meditația asupra morții.

 

7 aprilie 1906 - Vulcanul Vezuviu a erupt si a provocat pagube mari in orasul Neapole.

 

7 aprilie 1913 - La Chişinău,in gubernia ruseasca Basarabia, apare primul număr al săptămînalului Glasul Basarabiei, sub redacţia lui Gr. D. Constantinescu. Glasul Basarabiei va apărea pînă la 16 august 1917.

 

7 aprilie 1915 - S-a născut Billie Holiday (Lady Day), cântăreață americană de jazz (d. 1959)

Billie Holiday (n. 7 aprilie 1915, Philadelphia – d. 17 iulie 1959), cunoscută și sub numele de Lady Day, a fost dintre cele mai mari nume ale jazzului, alături de Sarah Vaughan și Ella Fitzgerald.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; billieholiday.com

 

7 aprilie 1915 - S-a născut Henry Kuttner, scriitor american (d. 1958)

Henry Kuttner (n. 7 aprilie 1915 – d. 4 februarie 1958) a fost un scriitor american de literatură de groază, science fiction și fantezie - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Henry Kuttner – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Henry Kuttner (n. 7 aprilie 1915 – d. 4 februarie 1958) a fost un scriitor american de literatură de groază, science fiction și fantezie.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

7 aprilie 1921 - S-a infiintat la Cluj “Asociatia femeilor universitare romane”, cu scopul declarat in statut: “de a stabili si intari legatura de prietenie intre femeile universitare ale tuturor natiunilor, indeosebi intre femeile universitare romane”.

 

7 aprilie 1927 - A fost efectuata cu succes prima transmisie televizata la mare distanta, in Statele Unite ale Americii. Secretarul Departamentului comertului din SUA, Herbert Hoover, a tinut un discurs la Washington.

Herbert Hoover, pe numele său complet Herbert Clark Hoover, (n. 10 august 1874 - d. 20 octombrie 1964), cel de-al treizeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1929 - 1933) a fost inginer minier, umanitarist și administrator plin de succes. Hoover este unul dintre cei care a fost un exemplu al "Mişcării pentru eficienţă", parte a "Erei progresului", argumentând că soluțiile inginerești eficiente vor fi soluțiile tuturor problemelor economice și sociale. Poziția și perspectiva sa au fost zdruncinate de marea criză economică, care a început în timpul președinției sale - foto: ro.wikipedia.org

Herbert Clark Hoover (1874 – 1964) – foto: ro.wikipedia.org

Herbert Hoover, pe numele său complet Herbert Clark Hoover, (n. 10 august 1874 – d. 20 octombrie 1964), cel de-al treizeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1929 – 1933) a fost inginer minier, umanitarist și administrator plin de succes. Hoover este unul dintre cei care a fost un exemplu al “Mişcării pentru eficienţă”, parte a “Erei progresului”, argumentând că soluțiile inginerești eficiente vor fi soluțiile tuturor problemelor economice și sociale. Poziția și perspectiva sa au fost zdruncinate de marea criză economică, care a început în timpul președinției sale.

 

7 aprilie 1928 - S-a născut Alan J. Pakula, regizor american de film; (d. 1998).

Alan Jay Pakula (n. Aprilie 7, 1928 – m. Noiembrie 19, 1998).

 

7 aprilie 1930 - În Uniunea Sovietică ia naștere, oficial, GulagulAdministrația Generală a Lagărelor de muncă forțată.

 

7 aprilie 1930 - Antoine de Saint-Exupery primește ordinul “Cavaler al Legiunii de Onoare” pentru activitatea sa aviatică.

 

7 aprilie 1930 - S-a născut Yves Rocher, om de afaceri francez, daneliucfondatorul brand-ului de cosmetice Yves Rocher (d. 2009)

 

7 aprilie 1931 - S-a născut in localitatea Bailesti, judetul Dolj, Amza Pellea, actor roman, celebru pentru rolurile din ”Dacii”, ”Mihai Viteazul”, dar mai ales pentru seria ”Nea Marin”.

Amza Pellea (n. 7 aprilie 1931 în Băilești, Dolj - d. 12 decembrie 1983, București), actor român de teatru și film - foto: cinemagia.ro

Amza Pellea – foto: cinemagia.ro

Amza Pellea (n. 7 aprilie 1931 în Băilești, Dolj – d. 12 decembrie 1983, București), actor român de teatru și film.

 

7 aprilie 1933 - S-a născut Nestor Rateș, cunoscut jurnalist român la postul de radio Europa Liberă.

 

7 aprilie 1938 - S-a născut muzicianul american Spencer Dryden, (Jefferson Airplane, New Riders of the Purple Sage, The Dinosaurs şi The Peanut Butter Conspiracy) (d. 2005)

 

7 aprilie 1939 - Albania a fost atacată de Italia fascista. A fost ocupată în cursul aceleiaşi luni.

 

7 aprilie 1939 - S-a născut Francis Ford Coppola, regizor american de film.

 

7 aprilie 1940 - Booker T. Washington a devenit primul american de origine africana a carui imagine a aparut pe un timbru postal american.

 

7 aprilie 1940 - La Bucureşti, a avut loc deschiderea oficială a Institutului Cultural German.

 

7 aprilie 1941 - A murit Lazar Edeleanu, unul dintre promotorii petrochimiei moderne in Romania (n. 1 septembrie 1862, București). A fost un chimist român,autor al procesului de rafinare selectivă a fracțiunilor de petrol pe baza solubilității specifice a diverselor clase de hidrocarburi în dioxid de sulf lichid.

Mandru ca sunt roman: Lazar Edeleanu, chimistul care a pus bazele prelucrarii petrolului

În anul 1887 a obținut titlul de doctor în chimie cu cercetarea „Asupra unor derivați ai acizilor fenilmetacrilici și fenilizobutirici”, în cadrul căreia a descoperit fenilizopropilamina, cunoscută în medicină sub numele de „benzedrină”, cu o importantă acțiune stimulatoare asupra sistemului nervos. Efectul farmacologic psihostimulant al amfetaminei a fost descoperit mai târziu în anii 1920.

Începând din 1910 s- a stabilit in Germania unde s-a consacrat industrializării procesului de rafinare a petrolului cu bioxid de sulf lichid, fiind și director la „Allgemeine Gesellschaft für Chemiche Industrie”, care, în onoarea inventatorului român, a primit numele de „Edeleanu Gesellschaft” și care funcționează și astăzi în Frankfurt.

Această firmă a înregistrat în 1932 marca „Edeleanu” (reînnoită până în zilele noastre) – marcă pentru grupele de produse: hidrocarburi, carburanți pentru motoare, uleiuri pentru transformator, uleiuri pentru întrerupătoare și turbine, ulei alb, instalații și elemente de instalații pentru îmbunătățirea hidrocarburilor.

In timpul regimuluinazist din Germania compania Edeleanu a fost cumparată de firma Deutsche Erdöl-AG, iar ulterior a trecut din mână în mână până ce în anul 2002 a fost cumpărată de firma Uhde, aparținând concernului Thyssen-Krupp..

 

7 aprilie 1944 - S-a născut Gerhard Schröder, fost cancelar al Germaniei.

Gerhard Schröder

A fost cancelar federal al Germaniei din 1998 până în 22 noiembrie 2005.

 

7 aprilie 1945 - S-a născut Mircea Daneliuc, regizor, scenarist și actor român

daneliuc

 

7 aprilie 1945 - Al Doilea Război Mondial: Nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), a fost scufundată de submarinele americane. Yamoto și nava soră a ei, Mushashi au fost navele de luptă cele mai grele și mai puternic înarmate construite vreodată, cu un deplasament de 72.800 de tone la sarcină maximă și dotate cu nouă tunuri principale de 46 cm. Cu toate acestea, nu au supravietuit razboiului.

7 aprilie 1945: Nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane. Yamoto a fost cea mai mare navă de război construită vreodată - foto: ro.wikipedia.org

7 aprilie 1945: Nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane. Yamoto a fost cea mai mare navă de război construită vreodată – foto: ro.wikipedia.org

 

7 aprilie 1947 - A murit Henry Ford, unul din fondatorii industriei americane de automobile; (n. 1863).

Domnul și Doamna Ford în primul automobil - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Domnul și Doamna Ford în primul automobil – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

7 aprilie 1947 - A fost creat Partidul Baas Arab Socialist din Irak.

Baas Arab

 

7 aprilie 1948 - A fost înființată Organizația Mondială a Sănătății

Drapelul OMS - foto - ro.wikipedia.org

Drapelul OMS – fotoȘ ro.wikipedia.org

OMS „Organizația Mondială a Sănătății” (sau WHO – acronimul în limba engleză a denumirii World Health Organization) cu sediul central la Geneva a fost înființată la 7 aprilie 1948, având în prezent 193 de state membre. Are reprezentanțe în 147 de țări și 6 birouri regionale. Bugetul pe anul 2009 a fost de aproape 5 miliarde de dolari americani. Este o organizație internațională care are rolul de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob.

Finanțarea bugetului se face prin cotizații plătite de către țările membre, contribuții voluntare ale țărilor membre sau donații. Cotizațiile sunt calculate conform unei scări mobile: țările bogate plătesc mai mult iar cele sărace mai puțin (de ex. Belize plătește doar câteva mii de dolari americani pe an).  România a semnat declaratia de aderare inca de la infiintarea acesteia. În România, Ziua Mondiala a Sanatatii se celebrează din 1995.

 

7 aprilie 1948 - S-a născut Ecaterina Andronescu, politician român.

 

7 aprilie 1949 - S-a născut Radu Timofte, politician român (d. 2009)

 

7 aprilie 1950 - Documentul NSC-68 privind securitatea SUA în timpul Războiului Rece.

NSC-68 privind securitatea SUA în timpul Războiului Rece - foto preluat de pe www.agerpres.ro

NSC-68 privind securitatea SUA în timpul Războiului Rece – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Tensiunea acumulată în perioada de după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial la nivelul relaţiei Washington – Moscova a fost cuantificată prin documentele decizionale de politică externă şi securitate naţională ale administraţiilor celor două puteri.

‘Obiectivele şi Programele Statelor Unite pentru Securitatea Naţională” (intitulat pe scurt ”NSC-68”, cum de altfel a rămas cunoscut în istorie) este documentul reper pentru Statele Unite ale Americii în timpul Războiului Rece în ce priveşte proiecţia politicii de securitate prin creşterea substanţială şi rapidă a militarizării. Este un punct de cotitură în politica externă americană, prin prioritizarea politicilor de militarizare în defavoarea celor economice şi politice pentru limitarea influenţei Uniunii Sovietice, potrivit profesorului Benjamin Fordham de la Universitatea de Stat din New York, conform lib.unb.ca.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

7 aprilie 1953 - Diplomatul suedez Dag Hammarskjoeld a fost ales secretar general al Natiunilor Unite cu 57 de voturi pentru, un vot impotriva (1953-1961). A murit intr-un accident aviatic, in timpul unei misiuni in Congo. Postum i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace in anul 1961.

 

7 aprilie 1954 - În Leova, Basarabia, s-a născut Ion Aldea-Teodorovici, compozitor și cântăreț român.

 

7 aprilie 1954 - S-a născut actorul chinez stabilit in America Jackie Chan.

Jackie Chan (n. Chan Kong-sang, 7 aprilie 1954) este un actor, coregraf de lupte, comediant, regizor, producător, expert al artelor marțiale, scenarist, antreprenor, cântăreț și cascador originar din Hong Kong. În filmele sale, este cunoscut pentru stilul acrobatic de luptă, sincronizarea sa comică, folosirea armelor improvizate și cascadoriile sale inovative. Jackie Chan este actor din anii 1960 și a apărut în peste 100 de filme.

Chan a obținut stele pe Hong Kong Avenue of Stars și pe Hollywood Walk of Fame. În 2016 a primit Premiul Onorific Oscar. Fiind un simbol cultural, Chan a fost pomenit în diverse cântece pop, desene animate și jocuri video. Un solist de operă, Chan este de asemenea și un cântăreț de Cantopop și Mandopop, lansând mai multe albume și cântând o mare parte din piesele de generic ale filmelor în care a jucat.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.jackiechan.com

 

7 aprilie 1956 - A fost semnat un protocol hispano-marocan conform caruia Spania a renuntat la protectoratul sau asupra zonei din nordul Marocului. Marocul a devenit independent in 1957.

 

7 aprilie 1963 - Iugoslavia a fost proclamată republică socialistă și Iosip Broz Tito este numit președinte pe viață.

Iosip Broz Tito (7 sau 25 mai 1892 - 4 mai 1980) a fost un revoluționar iugoslav și om de stat. A fost secretarul general (ulterior președinte) al Ligii Comuniștilor din Iugoslavia (1939-1980) și a condus partizanii iugoslavi, mișcare gherilă iugoslavă în Al Doilea Război Mondial (1941-1945). După sfârșitul războiului, a devenit autoritarul prim-ministru (1943-1963) și președinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. Din 1943 până la moartea sa în 1980, deținea gradul de Mareșal al Iugoslaviei, având funcția de comandant suprem al Armatei Populare Iugoslave (JNA). Tito a fost arhitectul-șef al celei de-„a doua Iugoslavii”, o federație socialistă care a existat din Al Doilea Război Mondial până în 1991. Cu toate că a fost unul dintre fondatorii Cominformului, a fost de asemenea primul (și singurul cu succes) membru Cominform care a sfidat autoritatea sovietică. Ca susținător independent al căii către socialism (numită uneori „comunism național” sau „Titoism”), a fost principalul fondator și promovator al Mișcării de Nealiniere și primul secretar general. Astfel, susținea politica de nealiniere dintre cele două blocuri ostile în timpul Războiului Rece -  foto: ro.wikipedia.org

Iosip Broz Tito (1892 – 1980) - foto: ro.wikipedia.org

Iosip Broz Tito (7 sau 25 mai 1892 – 4 mai 1980) a fost un revoluționar iugoslav și om de stat. A fost secretarul general (ulterior președinte) al Ligii Comuniștilor din Iugoslavia (1939-1980) și a condus partizanii iugoslavi, mișcare gherilă iugoslavă în Al Doilea Război Mondial (1941-1945). După sfârșitul războiului, a devenit autoritarul prim-ministru (1943-1963) și președinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia.

Din 1943 până la moartea sa în 1980, deținea gradul de Mareșal al Iugoslaviei, având funcția de comandant suprem al Armatei Populare Iugoslave (JNA). Tito a fost arhitectul-șef al celei de-„a doua Iugoslavii”, o federație socialistă care a existat din Al Doilea Război Mondial până în 1991. Cu toate că a fost unul dintre fondatorii Cominformului, a fost de asemenea primul (și singurul cu succes) membru Cominform care a sfidat autoritatea sovietică.

Ca susținător independent al căii către socialism (numită uneori „comunism național” sau „Titoism”), a fost principalul fondator și promovator al Mișcării de Nealiniere și primul secretar general. Astfel, susținea politica de nealiniere dintre cele două blocuri ostile în timpul Războiului Rece

 

7 aprilie 1964 - IBM prezintă primul model din seria 360.

7 aprilie 1964: IBM prezintă primul model din seria 360 - foto: ro.wikipedia.org

7 aprilie 1964: IBM prezintă primul model din seria 360 – foto: ro.wikipedia.org

 

7 aprilie 1964 - S-a născut actorul australian Russell Crowe, una din mandriile Hollywoodului contemporan.

Russell Ira Crowe (n. 7 aprilie 1964, Wellington, Noua Zeelandă) este un actor neozeelandezo. Cariera sa actoricească a debutat la începutul anilor 1990 cu roluri în seriale australiene de televiziune, așa cum a fost Police Rescue, și filme precum Romper Stomper. Spre sfârșitul anilor ’90, Crowe a apărut în filme realizate în Statele Unite ale Americii, precum L.A. Confidential. În anii 2000, Russell Crowe a fost nominalizat de trei ori pentru titlul de cel mai bun actor, iar în anul 2001 a câștigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul său din filmul Gladiatorul.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

7 aprilie 1978 - În SUA, la New York, în cadrul unei licitatii, un exemplar al Bibliei Guttenberg este vândută cu 2.000.000 $

 

7 aprilie 1978 - S-a născut cantaretul, compozitorul si actorul englez Duncan James (Blue)

 

7 aprilie 1980 - Statele Unite ale Americii au rupt relatiile diplomatice cu Republica Islamica Iran si au impus sanctiuni economice impotriva acesteia , in urma luarii de ostatici americani la 4 noiembrie 1979.

 

7 aprilie 1985 - Lovitură de stat în Sudan.

 

7 aprilie 1989 - A avut loc un incendiu la bordul submarinului torpilor sovietic cu propulsie nucleara ”Komsomolet”, care s-a scufundat la 180 de kilometri sud-vest de Insula Ursului din Marea Norvegiei. Au murit 42 din cei 69 membri ai echipajului.

 

 7 aprilie 1990 - A avut loc prima Conferință Națională a FSN în care Ion Iliescu, a fost desemnat candidat la președenția țării.

 

7 aprilie 1990 - S-a născut jucătoarea româncă de tenis Sorana Cîrstea.

Sorana+Cirstea
Sorana Cirstea Rogers Cup Toronto: Day 5

 

7 aprilie 1992 - Sarbii din Bosnia si Hertegovina au proclamat republica independenta a populatiei sarbe – Republica Srpska.

 

7 aprilie 1994 - Genocidul din Rwanda (1994) – Extremiștii Hutu din Rwanda au început masacrele, ucigând, în decurs de o sută de zile, peste 800.000 de opozanți.

Genocidul din Rwanda. Cadavre în urma genocidului - foto: ro.wikipedia.org

Genocidul din Rwanda. Cadavre în urma genocidului – foto: ro.wikipedia.org

Genocidul din Rwanda a fost o crimă împotriva umanității, în care au fost masacrați între 800.000 – 1 milion de etnici Tutsi și etnici Hutu moderați. Genocidul a fost săvârșit într-o perioadă de 100 de zile (7 aprilie – mijlocul lui iulie 1994) de către două miliții hutu, Interahamwe și Impuzamugambi, în urma revoltei populației hutu împotriva etniei tutsi.

Genocidul s-a putut întâmpla și din cauza pasivității comunității internaționale, deși în acel moment în Rwanda era staționată o misiune de pace (UNAMIR), sub egida Națiunilor Unite. Masacrarea etnicilor tutsi s-a declanșat după ce la 6 aprilie 1994, avionul în care se afla președintele Rwandei din acel moment, Juvénal Habyarimana, și președintele Burundi-ului, ambii etnici hutu, s-a prăbușit în condiții neelucidate, lângă capitala Kigali.
cititi mai mult pe www,unitischimbam.ro

 

7 aprilie 1995 - Primul Război Cecen: trupele paramilitare rusești încep masacrul civililor din Samashki,in Cecenia.

 

7 aprilie 1998 - Comitetul pentru probleme sociale al Adunării Parlamentare a CE organizează o audiere în problema Cartei Sociale a Consiliului Europei.

 

7 aprilie 1999 - Fundația Națională pentru Știință și Artă, împreună cu Academia Română, a acordat regizorului Andrei Șerban, Premiul de Excelență în Cultura Românească.

 

7 aprilie 2003 - Trupele americane au ocupat Bagdadul. Regimul lui Saddam Hussein s-a prabusit doua zile mai tarziu.

 

7 aprilie 2005 - Liderul kurd Jalal Talabani (71 ani) a depus juramantul de presedinte al Irakului, devenind primul sef de stat nearab al unui stat arab si primul presedinte irakian ales democratic in peste 50 ani.

 

7 aprilie 2009 - Manifestații violente au avut loc la sediul Parlamentului și Președinției Republicii Moldova din Chișinău, simpatizanții opoziției contestând corectitudinea alegerilor organizate de comunisti in urmă cu două zile.

Protestele de la Chişinău din 2009 - foto preluat de pe stiri.tvr.ro

Protestele de la Chişinău din 2009 – foto preluat de pe stiri.tvr.ro

Protestele de la Chişinău, începute pe 6 aprilie 2009 şi supranumite Revolta de la Chişinău, reprezintă o serie de manifestaţii de contestare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova desfăşurate pe 5 aprilie.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

7 aprilie 2010 - Lansarea televiziunii Publika TV în Republica Moldova.

 

7 aprilie 2011 - A decedat Victor Surdu (Raul-Victor SURDU-SOREANU) om politic român (n. 1947)

Raul-Victor Surdu-Soreanu, mai cunoscut ca Victor Surdu (n. 11 iulie 1947, Iași - d. 7 aprilie 2011, București) a fost un deputat român în legislatura 1990-1992, ales în județul Constanța pe listele partidului PDAR și ministru al agriculturii între 1989 și 1990. De profesie inginer horticol, Victor Surdu era din 2001 membru al PSD - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Victor Surdu – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Raul-Victor Surdu-Soreanu, mai cunoscut ca Victor Surdu (n. 11 iulie 1947, Iași – d. 7 aprilie 2011, București) a fost un deputat român în legislatura 1990-1992, ales în județul Constanța pe listele partidului PDAR și ministru al agriculturii între 1989 și 1990. De profesie inginer horticol, Victor Surdu era din 2001 membru al PSD.

 

7 aprilie 2017 - După atacul chimic de la Khan Shaykhun, Statele Unite au lansat 60 de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze aeriene din Siria. Armata siriană a anunțat că loviturile americane s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale. La 4 aprilie 2017, a avut loc un atac chimic la Khan Shaykhun, Guvernoratul Idlib din Siria, în timpul Războiului Civil Sirian. Potrivit SUA și aliaților săi, atacul ar fi fost coordonat de forțele aeriene proguvernamentale siriene de la baza aeriană Shayrat.

Atacul aerian a fost urmat de intoxicații masive chimice în rândul populației civile. Eliberarea gazului toxic, probabil Sarin, a ucis cel puțin 74 de persoane (din care 20 de copii) și a rănit peste 557 de persoane conform autorității de sănătate din Idlib. Ca răspuns la acest atac, la 7 aprilie 2017, Statele Unite ale Americii au lansat 59 de rachete de croazieră Tomahawk care au lovit baza aeriană Shayrat de unde se presupune că a avut loc atacul aerian din 4 aprilie.

Partea rusă susține că aviația siriană a bombardat un depozit al insurgenților ce conținea substanțe toxice. Atacul a avut loc la 4 aprilie, dimineața devreme. Martorii au raportat apariția unui miros ciudat, iar apoi au existat simptome vizibile de otrăvire. Câteva zile mai târziu, la 6 aprilie, a existat un al doilea atac, de data aceasta în orașul Al-Lataminah, în care trei persoane au fost ucise și 25 au fost rănite. Guvernul sirian a negat vehement orice implicare în atacul chimic și a anunțat că nu folosește arme chimice.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

7 aprilie 2020 - La ordinea zilei