Evenimentele Zilei de 24 decembrie în Istorie

Apollo 8 (December 21, 1968 - December 27, 1968) - Still from film of the crew taken while they were in orbit around the Moon. Frank Borman is in the center - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Apollo 8 (December 21, 1968 – December 27, 1968) – Still from film of the crew taken while they were in orbit around the Moon. Frank Borman is in the center

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

24 decembrie este a 358-a zi a calendarului gregorian și a 359-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 24 decembrie

(BOR) Sfânta Cuvioasă Muceniţă Eugenia; (Ajunul Crăciunului)

Sfânta Cuvioasă Fecioară Muceniță Eugenia (sau Evghenia) a fost o martiră romană creștină timpurie, care este sărbătorită pe 25 decembrie în Biserica Romano-Catolică, pe 24 decembrie (6 ianuarie, de credincioșii pe stil vechi) în Biserica Ortodoxă Răsăriteană și pe 23 ianuarie în Biserica Apostolică Armeană. Povestea vieții ei este inclusă în Legenda aurea.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Cuvioasa Mucenita Eugenia († secolul al II-lea)  (Ajunul Craciunului)

 

(BRC) Sf. Eugenia, fecioară, martiră; Sf. Adela, călugăriță

 

Moş Ajun şi Moş Crăciun

Cea mai aşteptată sărbătoare de iarnă este Crăciunul, creştinii celebrând la 25 decembrie Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Legendele Naşterii Domnului prezintă un sat liniştit unde soseşte pe neaşteptate o femeie necunoscută care, simţind că i-a venit sorocul să nască, bate la poarta casei lui Moş Ajun şi îi cere găzduire. Motivând că este om sărac, acesta o trimite la fratele său mai mare şi mai bogat, Moş Crăciun, conform volumului ”Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric (Editura Humanitas, 1997).

În cultura românească, Moş Crăciun este un personaj cu trăsături bivalente: are puteri miraculoase, specifice zeilor şi eroilor din basme, dar şi calităţi şi defecte specifice oamenilor. Se spune că acesta era un om rău, în schimb soţia lui, Crăciuneasa, femeie miloasă şi bună la suflet, i-a oferit adăpost Maicii Domnului, dar fiindu-i frică de mânia lui Crăciun a ascuns-o în grajdul pentru animale.

Crăciun, aflând cele petrecute s-a mâniat şi a tăiat mâinile soţiei sale. Atunci, Fecioara Maria a făcut o minune lipind braţele Crăciunesei la loc. Când Moş Crăciun află că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus, se căieşte şi cere iertare lui Dumnezeu devenind primul creştin, sfântul cel mai bătrân, soţul femeii care a moşit-o pe Maria. Această întâmplare a dus la transformarea lui Crăciun într-un om blajin şi plin de milă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Colindul din Ajunul Crăciunului

Colindatul este un ceremonial complex, organizat de o ceată anume constituită, care transmite prin texte cântate sau strigate, numite colinde, şi, uneori, prin măşti, recuzită, dansuri, acte şi gesturi rituale, formule magice vestea morţii şi renaşterii divinităţii adorate, urări de sănătate, rod bogat, împlinirea dorinţelor în noul an. Ceata de feciori reprezintă anturajul în cadrul căruia divinitatea, adesea substituită de o mască (capră, ţurcă, cerb, brezaie etc.), se naşte, se desfată şi moare pentru a marca sfârşitul şi începutul anului sau sezonului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Tradiţii în Ajunul Crăciunului la români

Pregătirile pentru ziua de Crăciun încep din ziua premergătoare acestei sărbători, numită Ajunul Crăciunului (24 decembrie). Cu precădere la sate, tradiţiile acestea sunt mai bine păstrate. Gospodinele pregătesc covrigi, colaci (care, în tradiţia populară, trebuie să amintească de înfăşurarea unei mâini cu degetele întinse aparţinând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la naşterea pruncului şi căreia i-au fost tăiate mâinile), care vor fi daţi colindătorilor ce vor veni să ureze pe la casele oamenilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua luptătorului antitero

 

Astăzi în istorie pentru 24 decembrie

 

Evenimentele Zilei de 24 decembrie în Istorie:

- 24 decembrie 1968 – Revolta studenţilor bucureşteni din anul 1968;

- 24 decembrie 1968 – Misiunea “Apollo 8″ a orbitat pentru prima dată în jurul Lunii

 

24 decembrie 3 î.Hr. - S-a născut împaratul roman Servius Sulpicius Galba; (d.15 ianuarie 69).

Servius Sulpicius Galba (24 decembrie 3 î.Hr. - 15 ianuarie 69) împărat roman din iunie 68 până la moartea sa - foto - ro.wikipedia.org

Servius Sulpicius Galba - foto – ro.wikipedia.org

Servius Sulpicius Galba (24 decembrie 3 î.Hr. – 15 ianuarie 69) împărat roman din iunie 68 până la moartea sa. A domnit din iunie 68 până la moartea sa la data de 15 ianuarie 69. A fost primul împărat al Anului celor patru împărați.
Răscoala legiunilor din Germania care îl proclamă împărat la 1 ianuarie 69 pe Aulus Vitellius îl determină pe Galba să-l adopte pe L. Calpurnius Piso Frugi Licinianus, numindu-l caesar și coregent. La 15 ianuarie 69, Galba și Calpurnius Piso sunt uciși în for de către pretorienii răzvrătiți.

 

24 decembrie 563 - Biserica Hagia Sophia din Constantinopol este redeschisa după ce a fost distrusă de cutremur.

Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu în Istanbul, Turcia - foto: ro.wikipedia.org

Hagia Sophia - foto: ro.wikipedia.org

Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu în Istanbul, Turcia. Prima biserică cu acest nume a fost construită de împăratul Constantin cel Mare în anul 325 e.N, pe locul înalt unde existase anterior un templu dedicat zeitei Artemis , pe acropolisul vechiului Byzantion.

Au urmat lucrări de mărire a bisericii sub urmașul ctitorului, Constantius, în anul 365 e.N, timp în care s-a dat atenția cuvenită locașului ca reședință episcopală a Constantinopol -ului. În anul 404 e.N, biserica a fost incendiată pe timpul unei revolte legate de exilul Sfantului Ioan Chrisostom.

În anul 415 e.N, împăratul Theodosiu al II-lea a reconstruit biserica într-o nouă variantă arhitecturală. Acest al doilea edificiu a fost devastat și incendiat în cursul revoltei numite Nika, din anul 532 e.n, revoltă ce era pe cale să răstoarne tronul împăratului Iustinian I (cel Mare).

După înăbușirea revoltei, împăratul a trecut laindeplinirea visului său de a ridica o biserică fără egal în lumea sa. A încredințat sarcina celor mai renumiți aritecți ai timpului, Anthemius din Tralles și Isidoros din Milet. S-a apreciat că sub comanda lor au lucrat au lucrat 100 de maiștri și 10.000 de lucrători.

S-au ales cele mai valoroase materiale din imperiul aflat la o mare bogăție și întindere și s-au adus elemente valoroase de arhitectură din monumentele antice, de la Efes, Cyzic, Baalbek , sau Heliopolis din Egipt. După numai cinci ani, un record pentru acele timpuri, în ziua de 26 decembrie 537 e.n, Justinian a putut exclama:

Glorie Dumnezeului care m-a ajutat să săvârșesc o astfel de lucrare! Solomon te-am învins!” După numai două decenii, cutremurele puternice din 15 august 553 e.n, 14 ianuarie 557 și 7 mai 557, partea de răsărit a admirabilei cupole s-a prăbușit. Restaurarea i-a fost încredințată nepotului lui Isidoros din Milet, iar la 24 decenbrie 563, Justinian aflat de vârsta de 84 de ani, a inaugurat din nou biserica iubită.

 

24 decembrie 640 - Ioan al IV-lea devine Papa.

Papa Ioan al IV-lea a fost Papă al Romei în perioada 24 decembrie 640 - 12 decembrie 642 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Ioan al IV-lea - foto: ro.wikipedia.org

Papa Ioan al IV-lea a fost Papă al Romei în perioada 24 decembrie 640 – 12 decembrie 642. A condus Biserica Romei pana la 12 decembrie 642. Papa Ioan al IV-lea s-a născut în Dalmatia, fiind fiul lui Venantius. Se pare că a făcut eforturi pentru a-i converti pe slavii care au invadat Dalmatia în perioada pontificatului său.

 

24 decembrie 1166 - S-a nascut regele Ioan (John) Plantagenetul al Angliei; (d. 19 octombrie 1216).

Ioan (John) Plantagenetul (24 decembrie 1166 – 19 octombrie 1216) a fost rege al Angliei din 6 aprilie 1199 până la moartea sa (19 octombrie 1216) - in imagine, Tomb effigy of King John, Worcester Cathedral - foto: en.wikipedia.org

Tomb effigy of King John, Worcester Cathedral – foto: en.wikipedia.org

Ioan (John) Plantagenetul (24 decembrie 1166 – 19 octombrie 1216) a fost rege al Angliei din 6 aprilie 1199 până la moartea sa (19 octombrie 1216). A fost şi duce al Normandiei (1199-1204). Era fiul regelui Henric al II-lea al Angliei şi al Eleonorei de Aquitainia. I-a succedat la tron fratelui său Richard Inimă de Leu.

Porecla sa „Ioan fără de Ţară” (engl. John Lackland) provine din faptul că la moartea tatălui său era încă minor, iar legea engleză prevedea că fiii mai mici ai regilor decedaţi nu puteau să deţină domenii („ţări”) de care nu s-ar fi putut îngriji. Contemporanii săi l-au considerat un rege slab.

A pierdut Ducatul Normandiei şi, sub presiunea aristocraţiei engleze, a semnat Magna Charta Libertatum, fundamentul democraţiei engleze. Ioan a devenit rege după moartea fratelui său Richard Inimă de Leu, petrecută în timpul asediului castelului Châlus-Chabrol din Limousin, Franţa, la 6 aprilie 1199.

Ioan a fost recunoscut ca duce al Normandiei la 25 aprilie, iar la 27 mai al aceluiaşi an a fost încoronat la Londra, în Catedrala Westminster, ca rege al Angliei. În anul următor (1200) a reuşit să încheie un tratat cu regele Filip al II-lea al Franţei prin care acesta îi recunoaştea lui Ioan posesia domeniilor continentale angevine (tratatul de pace de Le Goulet).

 

24 decembrie 1294 - Bonifaciu al VIII-lea (Benedetto Caetani) este ales Papă, înlocuindu-l pe Celestine al V-lea, care a abdicat.

Papa Bonifaciu al VIII-lea a fost un papă al Romei între anii 1294-1303 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Bonifaciu al VIII-lea - foto: ro.wikipedia.org

Papa Bonifaciu al VIII-lea a fost un papă al Romei între anii 1294-1303. Prin bula In supremae praeminentia dignitatis de la 20 aprilie 1303, a pus bazele Universitatii Sapientia cea mai mare și cea mai veche universitate de stat din Roma. In timpul luptelor sale pentru putere, a distrus localitatea Palestrina, masacrându-i populația (6000 de suflete). Se culca cu femei căsătorite și era renumit în toată Roma pentru actele sale de pedofilie, declarand că sexul cu băieței nu este un păcat.

 

24 decembrie 1524 - A încetat din viaţă Vasco da Gama, celebru navigator portughez, cel care a efectuat prima călătorie pe mare din Europa până în India, înconjurând Africa, deschizând astfel linia de navigaţie din Europa spre Asia; (n.1469).

Vasco da Gama, conte de Vidigueira (n. 1460 sau 1469, Sines - d. 24 decembrie 1524, Kochi, India), explorator portughez din perioada Marilor descoperiri care a descoperit calea maritimă dintre Europa și India - foto: ro.wikipedia.org

Vasco da Gama, conte de Vidigueira - foto: ro.wikipedia.org

Vasco da Gama, conte de Vidigueira (n. 1460 sau 1469, Sines – d. 24 decembrie 1524, Kochi, India), explorator portughez din perioada Marilor descoperiri care a descoperit calea maritimă dintre Europa și India.

 

24 decembrie 1660 - A murit Mary de Orange, fiica regelui Carol I al Angliei şi mama regelui William al III-lea al Angliei ; (n. 06.11.1631).

Mary, Prințesă Regală și Prințesă de Orange și Contesă de Nassau (n. 4 noiembrie 1631, d. 24 decembrie 1660) a fost al doilea copil și fiica cea mare a regelui Carol I al Angliei, Scoției și Irlandei și a Henriettei Maria a Franței - foto (Mary Henrietta Stuart, portret de Van der Helst, 1652): ro.wikipedia.org

Mary Henrietta Stuart, portret de Van der Helst, 1652 – foto: ro.wikipedia.org

Mary, Prințesă Regală și Prințesă de Orange și Contesă de Nassau (n. 4 noiembrie 1631, d. 24 decembrie 1660) a fost al doilea copil și fiica cea mare a regelui Carol I al Angliei, Scoției și Irlandei și a Henriettei Maria a Franței. Mary Stuart sau Mary de Orange a fost prima fiică a unui suveran britanic care a deținut titlul de Prințesă Regală.

A fost soția lui William II, Prinț de Orania și Conte de Nassau și mama lui William al III-lea al Angliei. Mary Stuart sau Mary de Orange a fost prima fiică a unui suveran britanic care a deținut titlul de Prințesă Regală.

 

24 decembrie 1777 - Navigatorul britanic James Cook descpera arhipeleagul Kirimati (Christmas Islands). Kiritimati sau Insula Crăciunului este un atol de corali in Oceanul Pacific, aflat în nordul Insulelor Teraina (Liniei sau Ecuatoriale). Insula este situată pe fusul orar UTC +14, astfel că este prima suprafață de uscat locuită care întâlnește noul an.

 

24 decembrie 1798 - S-a născut Adam Mickiewicz, poet, cel mai de seamă reprezentant al romantismului polonez (“Balade şi romanţe”); (m. 26 noiembrie 1855).

 

24 decembrie 1800 - La Paris, are loc un atentat asupra împăratului Franţei, Napoleon Bonaparte, fără însă a-l răni. Drept represalii, 100 de iacobini sunt deportaţi în insulele Seychelles.

 

24 decembrie 1813 - A murit Împărăteasa Go-Sakuramachi a Japoniei (n. 1740)

Împărăteasa Go-Sakuramachi (23 septembrie 1740 – 24 decembrie 1813) a fost al 117-lea împărat al Japoniei,  potrivit ordinii tradiționale de succesiune -  foto - mpărăteasa Go-Sakuramachi (reprezentată ca bărbat cu cioc): ro.wikipedia.org

Împărăteasa Go-Sakuramachi (reprezentată ca bărbat cu cioc) – foto: ro.wikipedia.org

Împărăteasa Go-Sakuramachi (23 septembrie 1740 – 24 decembrie 1813) a fost al 117-lea împărat al Japoniei, potrivit ordinii tradiționale de succesiune. Domnia lui Go-Sakuramachi s-a întins din 1762 până în 1771 când a abdicat în favoarea nepotului ei.

 

24 decembrie 1814 - Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au semnat tratatul de la Gent, prin care au pus capăt Războiului din 1812.

Tratatul de la Gent, semnat la 24 decembrie 1814, în Gent (în Belgia de astăzi, pe atunci aflat într-un teritoriu disputat între Primul Imperiu Francez și Regatul Unit al Țărilor de Jos), a fost tratatul de pace care a încheiat Războiul din 1812 între Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei - foto (Semnarea tratatului de la Gent): ro.wikipedia.org

Tratatul de la Gent – foto (Semnarea tratatului): ro.wikipedia.org

Tratatul a restaurat în mare parte relațiile dintre cele două țări la status quo ante bellum. Din cauza mijloacelor lente de comunicație din epocă, vestea semnării a ajuns în Statele Unite abia după două săptămâni, iar bătălia de la New Orleans s-a dat după semnarea tratatului, dar înainte de ratificarea lui.

Bătălia de la New Orleans  a avut loc la 8 ianuarie 1815 la câțiva kilometri de orașul New Orleans, ea s-a dat între trupele americane conduse de generalul Jackson și cele britanice care cu toate că erau mai numeroase după al treilea asalt au fost înfrânte, conducătorul trupelor engleze Pakenham fiind rănit mortal - foto (Generalul Andrew Jackson în bătălia de la New Orleans): ro.wikipedia.org

Bătălia de la New Orleans – foto (Generalul Andrew Jackson în bătălia de la New Orleans): ro.wikipedia.org

Bătălia a avut loc la 8 ianuarie 1815 la câțiva kilometri de orașul New Orleans, ea s-a dat între trupele americane conduse de generalul Jackson și cele britanice care cu toate că erau mai numeroase după al treilea asalt au fost înfrânte, conducătorul trupelor engleze Pakenham fiind rănit mortal.

 

24 decembrie 1818 - S-a nascut James Prescott Joule, fizician englez autodidact și fabricant de bere; (m. 11 octombrie 1889).

James Prescott Joule (n. 24 decembrie 1818, d. 11 octombrie 1889), fizician englez autodidact și un fabricant de bere. A devenit celebru datorită unei experiențe celebre, destinată a determina echivalentul mecanic al caloriei, efectuată în anul 1842. Prin această experiență, Joule a verificat principiul conservării și transformării energiei - foto: ro.wikipedia.org

James Prescott Joule - foto: ro.wikipedia.org

James Prescott Joule (n. 24 decembrie 1818, d. 11 octombrie 1889). A devenit celebru datorită unei experiențe faimoase menită a determina echivalentului mecanic al caloriei, efectuată în anul 1842. Prin această experiență, Joule a verificat principiul conservării și transformării energiei.

A enunțat în 1841 legea transformării energiei în conductoare, conform căreia energia disipată sub formă de căldură la trecerea curentului electric printr-un conductor este proporțională cu rezistența conductorului, cu pătratul intensității curentului și cu timpul, E =RI2t. Această echivalare este cunoscută ca legea lui Joule.

Aparatul pentru determinarea echivalentului mecanic al caloriei - foto: ro.wikipedia.org

Aparatul pentru determinarea echivalentului mecanic al caloriei – foto: ro.wikipedia.org

Este descoperitorul efectului magnetostrictiv, pe care l-a explicat în anul 1847 . A adus o contribuție importantă și în fizica moleculară, stabilind că energia internă a unui gaz depinde de temperatură și a calculat viteza moleculelor unui gaz, pentru prima dată în fizică.

Împreună cu Wiliam Thomson a observat in 1852 că micșorarea temperaturii unui gaz ce se destinde fără a efectua un lucru mecanic, numit efect Joule – Thomson. Datorită importantului său rol din fizică, unitatea de măsură a energiei a fost numită în onoarea sa joule .

 

24 decembrie 1818 - Franz Xaver Gruber a compus celebrul cantec de crăciun “Silent Night” .

Silent-Night-Chapel in Oberndorf, where the song was first performed -  foto preluat de pe en.wikipedia.org

Silent-Night-Chapel in Oberndorf, where the song was first performed – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Noapte de vis (germană: Stille Nacht, heilige Nacht, literal noapte tăcută, noapte sfântă) este o colindă de Crăciun. Versurile originale au fost scrise în germană de Joseph Mohr pe o melodie de Franz X. Gruber. Cântecul a fost cântat pentru prima dată în anul 1818 de Crăciun, în localitatea Oberndorf bei Salzburg, unde Joseph Mohr era preot. Cântecul a fost tradus în 130 de limbi (unele utilizate curent, altele dispărute sau inventate) și circulă în peste 300 de variante.
cititi mai mult pe: en.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

24 decembrie 1837 - S-a născut Elisabeth Wittelsbach, a Austriei, sotia imparatului Franz Joseph I, cunoscută sub numele de Sissi (d. 10.09.1898) .

Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută mai ales sub numele Sisi, (n. 24 decembrie 1837, München - d. 10 septembrie 1898, Geneva), soția împăratului Franz Joseph al Austriei - foto (Elisabeta, în calitate de Regină a Ungariei-dagherotipie din 1867): ro.wikipedia.org

Elisabeta, în calitate de Regină a Ungariei-dagherotipie din 1867 – foto: ro.wikipedia.org

Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută mai ales sub numele Sisi, (n. 24 decembrie 1837, München – d. 10 septembrie 1898, Geneva), soția împăratului Franz Joseph al Austriei. Pe 10 septembrie 1898 în timp ce se afla in Geneva, a fost înjunghiată cu o pilă triunghiulară, de anarhistul italian Luigi Lucheni.

 

24 decembrie 1851 - A ars din temelii Biblioteca Congresului SUA.

 

24 decembrie 1854 - S-a născut la Craiova, actriţa Aristizza Romanescu; (m. 4 iunie 1918).

 

24 decembrie 1863 - A murit William Thackeray, romancier englez (n. 1811)

 

24 decembrie 1864 - Episcopia ortodoxa a Transilvaniei de la Sibiu a devenit mitropolie. În general, s-a accentuat mult că înfiinţarea Mitropoliei româneşti din Transilvania s-a realizat prin decret imperial (autograf) la 12/24 decembrie 1864 , acordându-se o mică importanţă Sinodului episcopesc din 13 august 1864.

Este, totuşi, deosebit de interesant faptul că monarhul a dorit ca decretul său să fie precedat de un act sinodal, canonic, al Mitropoliei de Carloviţ, care pentru noua Mitropolie românească nu era altceva decât Biserica mamă. Prin decizia Sinodului episcopesc, nu doar că s-a realizat separarea bisericească a românilor ortodocşi de cei sârbi, ci s-a înfiinţat o Mitropolie autocefală, din punctul de vedere al relaţiei canonice faţă de Mitropolia de Carloviţ.

Desigur, termenul de autocefalie nu a fost folosit în acel moment, ci a fost menţionată doar formula Mitropolie coordonată cu cea sârbească. Motivul a constat probabil în teama sârbilor de a fi nevoiţi să împartă în mod echitabil fondurile Mitropoliei de Carloviţ. Prin urmare, ierarhii sârbi au evitat, în timpul Sinodului din 1864, folosirea termenului de autocefalie.

Însă nici Andrei Şaguna nu l-a revendicat, dată fiind concepţia sa canonică, prezentată mai sus. Că în discuţie se afla totuşi statutul de autocefalie, este demonstrat şi de faptul că episcopul rival cu Şaguna, Eugen Hacman, în memoriul adresat Sinodului episcopesc din septembrie 1864, accentua faptul că Mitropolia veche a Transilvaniei (la care făcea referire ierarhul de la Sibiu în numeroasele sale memorii) nu deţinuse statutul de autocefalie

Mitropolia de la Sibiu a avut propriul Sinod al episcopilor, propriul Statut şi propriile regulamente bisericeşti, propriile Sinoade (Adunări) eparhiale şi propriile instanţe judecătoreşti. Ierarhii Mitropoliei de la Sibiu au fost aleşi de propriile organisme bisericeşti, nefiind necesară decât confirmarea monarhului, nu şi a întâistătătorului altei Biserici autocefale.

De asemenea, conducerea Mitropoliei româneşti din Transilvania a întreţinut relaţii, pe principiul egalităţii, cu Biserica Ortodoxă din Regatul României.

Astfel în 1881 (deci înainte de recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii din Regat), principalul for administrativ al Mitropoliei (Congresul Naţional Bisericesc) a rugat Sinodul episcopesc (supremul for canonic şi strict bisericesc) să participe la acţiunea de înnoire lingvistică a cărţilor de cult, pe care dorea să o întreprindă Sf. Sinod de la Bucureşti.

Pe de altă parte, alegerile de întâistătători ai celor două Biserici româneşti (din Vechea Românie şi din Transilvania) au fost aduse la cunoştinţa celeilalte Biserici.

 

24 decembrie 1863 - A încetat din viaţă William Makepeace Thackeray, romancier, reprezentant de seamă al literaturii engleze din perioada victoriană (romane de moravuri “Bâlciul deşărtăciunilor”, “Familia Newcome”) ; (n. 18 iulie 1811).

 

24 decembrie 1865 - In SUA, a luat fiinta organizatia secreta a albilor americani Ku Klux Klan, bazele ei fiind puse de 6 veterani ai Razboiului de independenta american.

Ku Klux Klan este numele sub care sunt cunoscute mai multe organizații rasiste extremiste, dintre care prima a apărut după Războiul Civil American în 1865 în statul Tennessee (SUA). Membrii acestor organizații susțin superioritatea rasei albe și își exprimă adesea cu violență atitudinea de antisemitism, anti-catolicism, homofobie etc - foto (Întrunire a Ku Klux Klan-ului în 1923): ro.wikipedia.org

Întrunire a Ku Klux Klan-ului în 1923 – foto: ro.wikipedia.org

Membrii acestor organizații susțin superioritatea rasei și își exprimă adesea cu violență atitudinea de antisemitism, anticatolicism si homofobie Denumirea vine probabil din cuvântul grecesc kyklos, însemnând cerc, și cuvântul clan.

Scopurile inițiale ale organizației erau aparent nobile: „protejarea celor nevinovați și neajutorați” și „ajutorarea celor oprimați”. Două elemente au fost încă de la început îngrijorătoare: organizația se autointitula „Statul Invizibil” iar Klanul îi considera pe albi superiori populației de culoare.

 

24 decembrie 1871 - A avut loc premiera, la Opera din Cairo, a operei “Aida” de Giuseppe Verdi (libretul Antonio Ghislanzoni).

 

24 decembrie 1888 - S-a nascut Michael Curtiz (Mihaly Kertész), regizor de film american de origine ungară, cunoscut mai ales pentru filmele ”Captain Blood”, ”Casablanca”, pentru care i s-a decernat Premiul Oscar ; (d.10.04.1962). Primele sale filme le-a semnat ca Mihály Kertész sauMichael Kertész.

A regizat mai mult de 50 de filme în Europa și peste 100 în SUA, majoritatea pelicule clasice ale cinematografiei americane, cum ar fi The Adventures of Robin Hood, Captain Blood,Dodge City, The Sea Hawk, Angels with Dirty Faces, Casablanca , pentru care a obținut Premiul Oscar ,Yankee Doodle Dandy și White Christmas.

 

24 decembrie 1893 - Industriașul american Henry Ford a testat primul său motor de automobil.

 

24 decembrie 1897 - Octavian Goga a debutat cu versuri în revista “Tribuna” din Sibiu.

 

24 decembrie 1911 - A decedat Ioan Puşcariu, istoric și scriitor român, membru titular al Academiei Române; (n.10 octombrie 1824).

 

24 decembrie 1918 - Trupele Armatei Române au intrat în Cluj.

Romanian troops marching in Transylvania (Regimentului 16 Dorobanți ”Fălticeni” la Cluj, 1918 - conform neamulromanescblog.wordpress.com) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Romanian troops marching in Transylvania (Regimentului 16 Dorobanți ”Fălticeni” la Cluj, 1918 – conform neamulromanescblog.wordpress.com) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

24 decembrie 1918 - Regele Ferdinand I al României emite Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie şi Decretul-lege de organizare provizorie a Transilvaniei. ”Serviciile publice” rămîneau sub conducerea Consiliului Dirigent, în administraţia guvernului României trecînd afacerile străine, armata, căile ferate, poştele, telefoanele, circulaţia financiară, împrumuturile publice şi siguranţa generală a statului.

Intrarea în București a regelui Ferdinand și a reginei Maria în decembrie 1918.  Foto: (c) ARHIVELE NAȚIONALE ALE ROMÂNIEI/ AGERPRES Arhiva istorică - foto: agerpres.ro

Intrarea în București a regelui Ferdinand și a reginei Maria în decembrie 1918.
Foto: (c) ARHIVELE NAȚIONALE ALE ROMÂNIEI/ AGERPRES Arhiva istorică – foto: agerpres.ro

 

24 decembrie 1918 - A fost desfiinţat Comisariatul General din fosta gubernie Basarabia.

 

24 decembrie 1922 - S-a născut actriţa americană Ava Gardner.

Ava Lavinia Gardner (n. 24 decembrie 1922, Grabtown, North Carolina – d. 25 ianuarie 1990, Londra) a fost o actriță americană. Pana la varsta de 18 ani a crescut la ferma parintilor sai. Vedeta a fost descoperita de producatorii studioului MGM din intimplare. Un reprezentant al MGM i-a vazut fotografia in vitrina studioului foto al cumantului ei si foarte rapid i-a oferit un rol intr-un film, chiar daca nu avea experienta.

Actrita a fost ca o mina de aur pentru MGM in cei 17 ani cat a avut contract cu studioul, frumusetea si talentul ei nativ reusind sa ii vrajeasca pe cinefili. Ava Gardner a facut roluri memorabile in productiile “Mogambo” din 1953, in regia lui John Ford, si “Bhowani Junction”, in regia lui George Cukor, precum si in “Noaptea iguanei” din 1964.

Cu toate acestea, a ramas memoria cinefililor nu pentru calitatile actoricesti, ci pentru trasaturile ei fizice. Vedeta a fost considerata cea mai frumoasa actrita din toate timpurile. S-a stabilit in Spania in 1955, insa a parasit aceasta tara 12 ani mai tarziu, ca urmare a unor incurcaturi legate de plata impozitelor si s-a mutat in Anglia. S-a stins din viata pe 25 ianuarie 1990 la Londra din cauza unei pneumonii.

 

24 decembrie 1924 - Albania a devenit republică.

Amplasarea Albaniei - foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Albaniei - foto: ro.wikipedia.org

Albania este un stat suveran din sud-estul Europei. Se învecinează cu Muntenegru la nord-vest, cu Kosovo la nord-est, cu Macedonia la est și cu Grecia la sud și sud-est. Are ieșire la Marea Adriatică spre vest, și la Marea Ionică spre sud-vest. Se află la mai puțin de 72 km de Italia, de care o desparte strâmtoarea Otranto ce leagă Marea Adriatică de Marea Ionică.

Drapelul Albaniei - foto: ro.wikipedia.org

Drapelul Albaniei – foto: ro.wikipedia.org

 

24 decembrie 1928 - A încetat din viaţă tenorul Nicolae (Nae Leonard), supranumit “prinţul operetei româneşti”; (n. la Badalan,Galati in ziua de 13 decembrie 1886).

 

24 decembrie 1935 - A murit Alban Berg, compozitorul austriac Alban Berg; (n.09.02.1885).

 

24 decembrie 1939 - A fost dat in folosinta ”Pasagiul inferior din Calea Griviței

” ̧ ̆ ̂ ̆ ̧, ̆ ̧, ̂̆ ̧, ̆ ̧ ()—̧.
…….
̧. ℎ ̂ ̆ 1939, ̆̂ ̆ ̆ ̧ 124 ̂ 24 , ̂ ̆̆ , ̧ ̆ ̆ . ̧ ̆ ̧̧̆ 70—80 /̆ ̧ ̧̂, ̧̂ , ̆ : ̧, ̧ , ̧ ( ̧) ℎ ̧̂ .”

 

24 decembrie 1941 - Orasul Kuching (in Sarawak), a fost ocupat de catre armata imperiala nipona.Este un oraș aflat pe insula Borneo.

 

24 decembrie 1943 - Generalul american Dwight D. Eisenhower, viitor presedinte al SUA, a devenit comandant suprem al fortelor armate aliate in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

 

24 decembrie 1944 - S-a nascut Bela Kamocsa, muzician român de naţionalitate maghiară, co-fondator al grupului pop „Sfinţii”, numit ulterior „Phoenix”; (d. 14.01.2010).

 

24 decembrie 1949 - S-a născut la Vladesti, Arges, Mircea Diaconu, actor şi profesor la Institutul de Teatru I.L.Caragiale, directorul Teatrului „Nottara” din Bucureşti, membru în CNA până în 2004 (din filmografie: “De ce trag clopotele, Mitică?”, “Mere roşii”); este autorul unor volume de eseuri: „Scaunul de pânză al actorului” (n.Vladesti, Jud. Arges).

A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist in anul 1990. A devenit membru în Consiliul National al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD si senator din partea PNL începând cu 2008, iar din 2014, europarlamentar.

 

24 decembrie 1951 - Libia si-a dobandit independenta fata de Italia si a devenit regat sub conducerea regelui Idriss I.

 

24 decembrie 1962 - România și Elveția au ridicat relațiile diplomatice la nivel de ambasadă.

 

24 decembrie 1964 - A avut loc inaugurarea Teatrului “Ion Creanga” din Bucuresti, cu premiera piesei „Harap Alb”, în regia lui Ion Lucian, directorul noului teatru; decretul de construire a teatrului a fost emis pe 4 mai 1965.

 

24 decembrie 1968 - Revolta studenţilor bucureşteni din anul 1968. În momentul singurei perioade faste a regimului comunist, studenții bucureșteni s-au revoltat și au demonstrat pentru libertate. Lozincile strigate au fost dure, la fel și repercusiunile… Crăciun 68 – o primă rație de libertate… urmată de vacanțe legale!

 

24 decembrie 1968 - Misiunea Apollo 8, formată din astronauții Frank Borman, James Lovell și William Anders Arthur, a orbitat pentru prima dată în jurul Lunii. William Anders a fotografiat răsăritul Pământului.

Apollo 8 a fost prima misiune spațială umană care a atins o viteză suficientă pentru a permite ieșirea din câmpul gravitațional al Pământului, prima care a intrat în câmpul gravitațional al unui alt corp ceresc, prima care a ieșit din câmpul gravitațional al altui corp ceresc și prima care s-a întors pe Pământ de la un alt corp ceresc (Apollo 8 crew is photographed posing on a Kennedy Space Center (KSC) simulator in their space suits. From left to right are: James A. Lovell Jr., William A. Anders, and Frank Borman) - foto: ro.wikipedia.org

Apollo 8 crew is photographed posing on a Kennedy Space Center (KSC) simulator in their space suits. From left to right are: James A. Lovell Jr., William A. Anders, and Frank Borman – foto: ro.wikipedia.org

Apollo 8 a fost prima misiune spațială umană care a atins o viteză suficientă pentru a permite ieșirea din câmpul gravitațional al Pământului, prima care a intrat în câmpul gravitațional al unui alt corp ceresc, prima care a ieșit din câmpul gravitațional al altui corp ceresc și prima care s-a întors pe Pământ de la un alt corp ceresc. Echipajul de trei oameni era format din comandantul misiunii, Frank Borman, pilotul modulului de comandă James Lovell, și pilotul modulului lunar William Anders. Aceștia au devenit primii oameni care au văzut cu ochii lor fața ascunsă a lumii, și primii care au văzut planeta Pământ de pe orbita unui alt corp ceresc. Misiunea a implicat prima lansare cu oameni la bord a unei rachete Saturn V, și a fost a doua misiune umană a Programului Apollo.

Deși inițial misiunea urma să fie doar un test al modulului lunar și al modulului de comandă pe orbita Pământului, profilul misiunii s-a schimbat, aceasta propunându-și un zbor pe orbita Lunii în august 1968, când au apărut întârzieri la realizarea modulului lunar. Noul profil al misiunii, noile proceduri și necesitățile de resurse umane au lăsat o perioadă neobișnuit de scurtă pentru antrenament și pregătire, necesitând mai mult timp, talent, și disciplină de la echipaj.

După lansarea de la 21 decembrie 1968, echipajul a călătorit timp de trei zile până la Lună. Ei au orbitat Luna de zece ori de-a lungul a 20 de ore, timp în care echipajul a realizat o emisiune de Crăciun în care membrii săi au recitat primele 10 versete din Geneză. Această citire a fost făcută să coincidă cu o vedere completă a planetei Pământ pe fundalul negru al spațiului vid, arătând diversitatea planetei în culori terestre, mări, continente și fenomene atmosferice, în contrast cu orizontul cenușiu al Lunii lipsite de viață. La acel moment, emisiunea a devenit cel mai vizionat program de televiziune din istorie. Reușita misiunii Apollo 8 a deschis calea realizării de către Apollo 11 a țelului Președintelui SUA John F. Kennedy de a trimite oameni pe Lună înainte de sfârșitul deceniului.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

24 decembrie 1979 - Armata Uniunii Sovietice ocupă Afganistanul pentru a susţine guvernul comunist instaurat in aceasta tara.

Amplasarea Afganistanului - foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Afganistanului – foto: ro.wikipedia.org

 

24 decembrie 1980 - A murit Karl Dönitz, amiral şi om politic german, ultimul preşedinte al Germaniei naziste; (n. 16.09.1891).

 

24 decembrie 1982 - A murit Louis Aragon, scriitor, poet şi romancier francez, unul dintre întemeietorii suprarealismului (“Foc de bucurie”, “Mişcarea perpetuă”, “Ochii Elsei”); (n.03.10.1897).

 

24 decembrie 1987 - Gabriel Andreescu a fost arestat sub acuzaţia de „trădare”, pentru difuzarea de manifeste cu caracter anticomunist.

Gabriel Andreescu (n. 8 aprilie 1952, Buzău, România) este un activist român pentru drepturile omului şi specialist în domeniul ştiinţelor politice, disident anticomunist român, care s-a opus deschis lui Ceauşescu şi regimului său autoritar (Gabriel Andreescu in 2010) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gabriel Andreescu in 2010 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gabriel Andreescu (n. 8 aprilie 1952, Buzău, România) este un activist român pentru drepturile omului și specialist în domeniul științelor politice, disident anticomunist român, care s-a opus deschis lui Ceaușescu și regimului său autoritar. Între 1983 și 1987, Gabriel Andreescu a transmis clandestin în străinătate, între altele postului de radio Europa Liberă, informații privitoare la violarea drepturilor omului în România.

A scris și trimis de asemenea texte anti-comuniste și studii, dintre care unele au fost ulterior publicate în Occident. Primele anchete de Securitate au început în anul 1979. A fost arestat pentru activitatea sa anticomunistă în decembrie 1987 și acuzat de trădare (dar cercetat în libertate, începând cu luna ianuarie 1988, în urma protestelor internaționale determinate de arestarea sa).

A continuat totuși să scrie și să transmită în Lumea liberă scrisori de protest până la căderea regimului. Unele dintre acestea (e.g., Lettre à la Conférence de Cracovie (1988) și Le devoir d’ingérence (1989)) au fost publicate în presa occidentală (L’Autre Europe and Libération).

În timpul întrunirii CSCE de la Paris, din luna iunie 1989, a declarat greva foamei ca protest față de continua încălcare a drepturilor omului în România. A fost mutat din București și trimis în domiciliu forțat la Buzău, apoi din nou arestat, dar eliberat odată cu victoria revoluției din decembrie 1989.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

24 decembrie 1989 - Revoluția Anticomunistă din România (16 – 25 decembrie 1989): In Bucuresti, in Piata Universitatii, Gara de Nord si Piata Palatului au continuat schimburile de focuri . Revolutionarii au format patrule la Metrou si pe strazi,care controlau trecatorii, cei suspecti fiind retinuti. La radio si televiziune, a fost transmis Comunicatul CFSN prin care se reafirma victoria Revolutiei si, totodata, erau prezentate masurile exceptionale adoptate de CFSN pentru restabilirea ordinii.

Revoluția Anticomunistă din România (14 – 25 decembrie 1989) - La Statia de metrou Piata Victoriei - foto preluat de pe www.rador.ro

Revoluția Anticomunistă din România (14 – 25 decembrie 1989) – La Statia de metrou Piata Victoriei – foto preluat de pe www.rador.ro

La Bucureşti tancuri, TAB-uri, soldaţi patrulau pe străzi. În zonele centrale ale oraşului, Piata Universitatii, Piata Palatului, Piaţa Victoriei si Gara de Nord, încă se trăgea şi se duceau lupte oarbe între presupuşii „terorişti”, militari şi revoluţionari. Revolutionarii au format patrule la Metrou si pe strazi, care controlau trecatorii, cei suspecti fiind retinuti.

La radio si televiziune, a fost transmis Comunicatul Consiliului Frontului Salvării Naţionale prin care se reafirma victoria Revolutiei si, totodata, erau prezentate masurile exceptionale adoptate de CFSN pentru restabilirea ordinii, încetarea completă şi imediată a focului pe tot teritoriul ţării.

Armata a fost declarată singura instituţie a statului care poate deţine arme de foc, persoanele care intraseră în posesia unor arme urmând să le predea până la 25 decembrie la ora 17:00. Ion Iliescu semnează decretul de înfiinţare a „Tribunal Militar Excepţional”, care urma să-i judece pe Nicolae şi Elena Ceauşescu.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

24 decembrie 1989 - A murit, Horia Căciulescu, actor român de comedie (n. 1922)

Horia Căciulescu (n. 13 februarie 1922, Belinț, Timiș, România – d. 24 decembrie 1989, București, RS România) a fost un actor de comedie. A activat la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”. A trăit câțiva ani în detenție ca deținut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră din motive necunoscute. A fost ulterior și membru al Partidului Comunist Român (PCR). A murit împușcat în zilele Revoluției din decembrie 1989, la bordul mașinii sale, în urma unei erori a unor soldați. E înmormîntat în Cimitirul Eroilor din București.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; miscareaderezistenta.ro

 

24 decembrie 1994 - A decedat John Osborne, dramaturg, producător britanic de film; piesa sa “Priveşte înapoi cu mânie” (1957 ) a marcat momentul apariţiei generaţiei “tinerii furioşi” (n.12.12.1929).

 

24 decembrie 1997 - A murit actorul si regizorul japonez Toshiro Mifune; (n.01.04.1920).

 

24 decembrie 1999 - A încetat din viaţă Maurice Couve de Murville, ultimul premier al generalului de Gaulle, figură istorică a mişcării gaulliste, ministru de Externe în perioada 1958-1968, ministru al Economiei din mai pînă în iulie 1968, iar apoi prim-ministru din iulie 1968 pînă în iunie 1969; (n. 24 ianuarie 1907).

 

24 decembrie 1999 - Cinci mii de “porţi sfinte” ale unor edificii religioase din întreaga lume s–au deschis în noaptea de Crăciun pentru a marca începutul marelui Jubileu al anului 2.000. Prima poartă a fost deschisă de Papa Ioan Paul al II-lea, la Bazilica Sfântul Petru din Roma. Anul Sfânt s–a încheiat la 6 ian. 2001 (Ziua Botezului Domnului).

Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – d. 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa - foto: ro.wikipedia.org

Ioan Paul al II-lea - foto: ro.wikipedia.org

Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – d. 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa.

 

24 decembrie 1999 - A încetat din viaţă generalul brazilian Joao Batista Figueirido, ultimul reprezentant al regimului militar şi preşedinte al Braziliei în perioada 1979-1985; (ianuarie 1918).

 

24 decembrie 2008 - A încetat din viaţă, Harold Pinter, dramaturgul britanic laureat al premiului Nobel pentru literatură în 2005, devenit celebru pentru textele lui care ironizează clişeele din viaţa de familie şi pentru usturătoarele sale satire politice ; (n. 1930).

Harold Pinter (n. 10 octombrie 1930, Londra - d. 24 decembrie 2008, Londra), scriitor, actor și regizor de teatru evreu englez, unul din cei mai renumiți dramaturgi ai literaturii engleze contemporane - foto: ro.wikipedia.org

Harold Pinter - foto: ro.wikipedia.org

Harold Pinter (n. 10 octombrie 1930, Londra – d. 24 decembrie 2008, Londra), scriitor, actor și regizor de teatru evreu englez, unul din cei mai renumiți dramaturgi ai literaturii engleze contemporane.

 

24 decembrie 2008 - A decedat politologul american Samuel P.Huntington;( n.18 aprilie 1927). În anul 1993 a publicat studiul intitulat „Ciocnirea Civilizațiilor?”, care a provocat o amplă dezbatere. Tezele lui Huntington contrazic pe cele ale lui Francis Fukuyama , exprimate în 1991, care preconizau succesul global al democrației liberale după sfârșitul razboiului rece.

Samuel Phillips Huntington (n. 18 aprilie 1927, New York City, New York New York - 24 decembrie 2008, Martha's Vineyard, Massachusetts Massachusetts), politolog american, cunoscut pentru teza sa referitoare la ciocnirea civilizațiilor - foto (Samuel P. Huntington, la Forumul Economic Mondial, 2004): ro.wikipedia.org

Samuel Phillips Huntington, la Forumul Economic Mondial, 2004): ro.wikipedia.org

Samuel Phillips Huntington (n. 18 aprilie 1927, New York City, New York New York – 24 decembrie 2008, Martha’s Vineyard, Massachusetts Massachusetts), politolog american, cunoscut pentru teza sa referitoare la ciocnirea civilizațiilor.

 

24 decembrie 2020 - Maia Sandu și-a început exercitarea mandatului de președinte al Republicii Moldova, devenind prima femeie care ocupă această funcție.

Maia Sandu (n. 24 mai 1972, Risipeni, RSS Moldovenească, URSS) este o economistă și politiciană pro-europeană din Republica Moldova, care deține funcția de președinte al Republicii Moldova începând cu 24 decembrie 2020, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din 2020. A exercitat funcțiile de prim-ministru al Republicii Moldova în iunie-noiembrie 2019 (Guvernul Maia Sandu) și de ministru al educației în 2012-2015. A fost membră a parlamentului între 2014-2015 și în 2019. Este prima femeie aleasă președinte al Republicii Moldova.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

24 decembrie 2020 - Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial Post Brexit. După zece luni de negocieri obositoare, Uniunea Europeană şi Regatul Unit au anunţat joi, în ajunul Crăciunului, un acord istoric privind viitoarea lor relaţie comercială, care le va permite să evite in extremis un “no deal” devastator pentru economiile lor la sfârşitul anului, relatează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro