La Ordinea Zilei – 22 Decembrie 2020
Situația din România – 22 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
Sărbătorile Zilei de 22 Decembrie
Ortodoxe – †) Sf. Ier. Petru Movilă, Mitropolitul Kievului; Sf. Mare Mc. Anastasia
Greco-catolice – Sf. m. Anastasia Romana
Romano-catolice – Sf. Francisca Cabrini
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 22 decembrie a.c., decretul prin care îl desemnează pe domnul Florin-Vasile Cîțu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru
Bună seara!
Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu formațiunile reprezentate în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze și s-au cristalizat.
Între timp, o coaliție formată din PNL, USR-PLUS și UDMR a fost formalizată și a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României, și astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formațiunilor care formează coaliția de centru-dreapta s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru poziția de Prim-ministru.
Așadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de Prim-ministru.
cititi mai mult pe www.presidency.ro
Decrete semnate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Miniștrii propuși de USR PLUS în guvernul condus de Florin Cîțu
În urma votului Comitetului Politic USR și al Consiliului Național PLUS miniștrii propuși de Alianța USR PLUS să facă parte din Guvernul de coaliție PNL-USR PLUS-UDMR sunt:
- Dan Barna (Viceprim-ministru),
- Cătălin Drulă (Ministerul Transporturilor),
- Claudiu Năsui (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului),
- Stelian Ion (Ministerul Justiției),
Stelian Ion: Vom desfiinţa SIIJ; ne-am asumat angajamentul să rezolvăm rapid această problemă
- Cristian Ghinea (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene),
- Vlad Voiculescu (Ministerul Sănătății)
- Ciprian Teleman (Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării).
Situația din România – 22 decembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
Până astăzi, 22 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 598.792 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
508.979 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.009 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.019 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 14.636 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 21.12.2020 (10:00) – 22.12.2020 (10:00) au fost raportate 155 de decese (101 bărbați și 54 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.630.874 de teste. Dintre acestea, 23.834 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.036 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.798 la cerere.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.043 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 128 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:
Până la data de 21 decembrie 2020, au fost raportate 15.130.100 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Regatul Unit, Italia, Spania și Germania.
Începând din 15 decembrie, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări vor fi actualizate săptămânal.
Datele publicate de către Johns Hopkins CSSE, care vizează numărul cetățenilor vindecați, continuă să fie actualizate zilnic.
ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*
Franţa 2.376.852(+11.533) 57.911 (+150) 190.296 (+658)
Regatul Unit 1.849.403(+18.447) 64.170 (+144) 4.386 (+11)
Italia 1.843.712(+17.937) 64.520 (+484) 1.281.258 (+19.632)
Spania 1.751.884(+21.309) 48.013 (+389) 150.376 -
Germania 1.337.078(+16.362) 21.975 (+188)1.147.943 (+24.218)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)
SITUAȚIE GLOBALĂ LA 21 DECEMBRIE 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAȚI*
71.554.018 (+50.404) 1.613.671 (+838) 43.606.882 (+310.400)
* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
** datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 13 – 14 decembrie 2020, cu excepția celor de la categoriile cetățenilor vindecați, care reprezintă numărul de cazuri raportate în intervalul 20-21 decembrie 2020.
*** CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
O bombă detonată pe un drum la Kabul a ucis cel puţin cinci medici de închisoare ce tratau mii de deţinuţi
O bombă detonată pe un drum în capitala afgană Kabul a ucis marţi cel puţin cinci medici de închisoare, în timp ce aceştia de deplasau spre cea mai mare închisoare din Afganistan, au anunţat oficiali afgani, informează Reuters. Mişcarea Taliban a declarat că nu este implicată în acest atac în care au fost ucişi cei cinci medici ce se deplasau spre închisoarea Pul-e-Charkhi, unde se află mii de deţinuţi, inclusiv destui insurgenţi talibani.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Raportorul ONU asupra torturii îi cere lui Trump să-l graţieze pe Assange
Raportorul ONU asupra torturii i-a adresat marţi o scrisoare deschisă preşedintelui american Donald Trump pentru a-i cere să-l graţieze pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange, pentru că acesta nu este “un duşman al poporului american”, relatează AFP. Justiţia britanică a fixat joi pentru 4 ianuarie decizia sa privind cererea de extrădare a lui Julian Assange, depusă de SUA, care vrea să-l judece pentru difuzarea a sute de mii de documente confidenţiale.
În aşteptarea deciziei britanice, fondatorul WikiLeaks este încarcerat în închisoarea londoneză de înaltă securitate Belmarsh, unde condiţiile sale de detenţie au fost denunţate de Niels Melzer. “L-am vizitat pe dl Assange la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh la Londra, însoţit de doi medici independenţi, şi pot să atest că sănătatea sa s-a deteriorat serios, până în punctul în care viaţa sa este acum în pericol”, a explicat expertul.
Potrivit raportorului ONU, Julian Assange nu a piratat sau furat niciuna dintre informaţiile pe care le-a publicat, ci le-a obţinut “plecând de la surse şi documente autentice, la fel ca orice alt jurnalist de investigaţie serios şi independent”. Assange riscă 175 de ani de închisoare pentru că a difuzat, din 2010, peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi în Afganistan.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
CEDO condamnă Turcia pentru încarcerarea opozantului pro-kurd Demirtas şi cere eliberarea acestuia
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Turcia pentru plasarea şi menţinerea în detenţie din 2016 a liderului pro-kurd Selahattin Demirtas, cerând eliberarea ‘imediată’ a acestuia, transmite AFP. ‘Curtea constată mai multe încălcări ale Convenţiei (europene a drepturilor omului) şi ordonă eliberarea imediată’ a lui Demirtas, se arată în comunicatul CEDO, care a judecat acest dosar în cea mai înaltă instanţă a sa, Marea Cameră.
În total, decizia Curţii indică nu mai puţin de cinci încălcări ale Convenţiei, referitoare mai ales la ‘libertatea de exprimare’, la ‘libertate şi siguranţă’, la ‘alegeri libere’. Ex-deputat, fost candidat la preşedinţie şi unul din principalii rivali ai lui Recep Tayyip Erdogan, Selahattin Demirtas se află în detenţie de la arestarea sa în noiembrie 2016, la câteva luni de la puciul eşuat din iulie împotriva preşedintelui turc.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Rusia: Preşedintele Vladimir Putin a promulgat o lege ce îi va garanta imunitatea şi după încheierea mandatului
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege, publicată marţi, care îi va oferi imunitate juridică pe termen lung, informează dpa. Conform prevederilor acestei legi, Vladimir Putin şi familia sa sunt protejaţi în faţa inculpării şi urmăririi penale chiar şi după ce preşedintele îşi va încheia mandatul.
Noua lege face, de asemenea, mai complicată ridicarea imunităţii unui lider, implicând o procedură mai complexă şi îndeplinirea mai multor condiţii. Ridicarea imunităţii unui lider este posibilă doar dacă acesta este suspectat de înaltă trădare sau de comiterea unei infracţiuni grave. În timpul verii, preşedintele Putin a promulgat un set de amendamente constituţionale controversate care îi vor permite să rămână la putere până în 2036.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Cea mai îndepărtată galaxie cunoscută din Univers a fost observată la o distanţă de 13,4 miliarde de ani-lumină
O echipă de astronomi a anunţat descoperirea celei mai vechi şi mai îndepărtate galaxii din Univers, o galaxie aflată la distanţa de 13,4 miliarde de ani-lumină de Soare, fiind probabil printre primele astfel de formaţiuni care au apărut în Universul tânăr, conform unui studiu publicat de jurnalul Nature Astronomy, transmite marţi Space.com. Galaxia denumită GN-z11 a fost descoperită de o echipă de astronomi coordonată de Nobunari Kashikawa, profesor de astronomie la Universitatea din Tokyo.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ştirile zilei – 22 decembrie 2020
Revista Presei din 22 decembrie
cititi si:
- Evenimentele Zilei 22 decembrie în Istorie
- Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului (1596 – 1646)