Evenimentele Zilei de 16 ianuarie în Istorie: 16 ianuarie 1632 – Ședința de anatomie; 16 ianuarie 1969 – Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani îşi dă foc
“Lecţia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp” (Rembrandt – 1632 – Mauritshuis, Haga)
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
16 ianuarie este a 16-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 16 ianuarie
(BOR) Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru; Sfântul Mucenic Danact citeţul
(BRU) Cinstirea Lanțului Sf. Petru, apostol
(BRC) Sf. Marcel I, papă; Sf. Priscilla, văduvă
Astăzi în istorie pentru 16 ianuarie
16 ianuarie 27 î.Hr. - Gaius Julius Caesar Octavianus (n.23 septembrie 62 i.Hr.- d. 19 august 14 d.Hr. ), a primit titulatura sacrală de “Augustus”(cel venerat), intitulandu-se “Imperator Caesar Augustus divi filius”.
Augustus Octavian Caesar (n. 23 septembrie 63 î.Hr., Roma — d. 19 august 14 d.Hr., Nola), cunoscut anterior drept Octavian, a fost primul Împărat Roman. Deși a păstrat in aparenta republica, a condus ca un dictator mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială. În 23 î.Hr. Augustus și-a asumat funcția de Împărat al Romei. Totuși, el folosea adesea ca titlu, Princeps, sau “Primul Cetățean.”
16 ianuarie 929 - Emirul Abd ar-Rahman al III-lea s-a proclamat calif, înființând pe teritoriul actual al Spaniei, Califatul Córdoba.
Abd ar-Rahman III a fost un emir (n. 7 ianuarie 891, Cordoba – d. 15 octombrie 961, Medina Azahara) și primul calif (929-961) al Cordobei, în Spania. Califatul Córdoba (Khilāfat Qurṭuba) a fost un stat din peninsula Iberică (Al-Andalus) și Africa de Nord, cu capitala în orașul Córdoba, stat existent între 929 și 1031.
Această perioadă s-a caracterizat printr-o remarcabilă înflorire a comerțului și a culturii; multe dintre capodoperele artistice ale Iberiei musulmane s-au construit în această perioadă, inclusiv celebra Mare Moschee din Córdoba. Abd-ar-Rahman al III-lea făcea parte din dinastia Umayyad; aceeași dinastie deținea titlul de Emir de Córdoba încă din 756. În ianuarie 929, s-a proclamat calif de Córdoba, în locul titlului de Emir de Córdoba. Perioada califatului a fost apogeul prezenței musulmane în peninsula Iberică.
Califatul s-a dezintegrat din cauza războiului civil (fitna) dintre descendenții ultimului calif Hisham al II-lea și succesorii primului său ministru (hayib) Al-Mansur. O rămășiță a califatului a continuat să existe până în 1031 când, după ani de lupte intestine, s-a dezmembrat în mai multe regate Taifa independente.
16 ianuarie 1120 - S-a desfasurat Conciliul de Nablus, o consfatuire a conducatorilor bisericesti si laici ai Regatului cruciatilor de la Ierusalim.
Acesta a fost convocat la Nablus de catre Warmund, patriarhul Ierusalimului si de regele Baldwin al II-lea a l Ierusalimului. Acesta a stabilit douăzeci și cinci de canoane atât religioase și laice si poate fi considerat atât un un Sinod ecleziastic cat si un Parlament . Acordului rezultat între patriarh și rege a fost un concordat, similar celui de la Worms, doi ani mai târziu.
16 ianuarie 1471 - În Moldova sunt executati marii boieri: Isaia-vornicul, Negrilă-paharnicul şi Alexa-stolnicul, care complotaseră împotriva domnitorului Ştefan cel Mare.
16 ianuarie 1547 - A decedat astronomul și cartograful german Johannes Schonner (n.1477).
16 ianuarie 1547 - Ivan cel Groaznic a fost încoronat țar al Rusiei.
Ivan al IV-lea, numit și Ivan cel Groaznic, (n. 25 august 1530 – d. 28 martie [S.V. 18 martie] 1584) a fost primul cneaz moscovit care s-a intitulat “țar”. În 1550 formează Zemski Sobor, o adunare care înregistrează hotărârile domnitorului. Alcătuiește Țarski Sudebnik (Codicele țarist din 1550) care să-l înlocuiască pe Kneajeski Sudebnik al bunicului său Ivan al III-lea care data din 1479. Plasează în posturile-cheie ale imperiului oameni noi, proveniți dintr-un mediu modest.La 23 februarie 1551 Ivan convoacă cel de-al treilea sinod bisericesc unde înmânează prelaților un document numit Stoglav cu privire la reformele pe care intenționează să le facă pentru a însănătoși funcționarea Bisericii; stareții și mănăstirile nu vor mai putea face nici o achiziție fără încuviințarea suveranului, se va interzice mănăstirilor să dea împrumut bani cu camătă. Fiecare oraș va avea școala lui, deservită de preoți și de dieci; se va preda scrierea, cititul, aritmetica, cântul, religia, bunele maniere.
Ivan reorganizează nobilimea țării, țăranii rămân legați de glie, dacă nu de jure, cel puțin de facto. Țarul guvernează cu ajutorul Dumei boierilor. În cazurile grave el convoacă chiar Zemski Sobor. Totuși, aceste adunări nu au decât un vot consultativ.
În 1565 împarte țara în opricinina și zemșcina. Opricinina constituie domeniul privat al țarului, pe care acesta îl va administra cum vrea și asupra căruia va avea putere deplină. Zemșcina cuprinde restul teritoriului. Prin decizia unilaterală a Țarului, în opricinina vor intra câteva cartiere din Moscova, 27 de orașe, 18 districte și principalele căi de comunicație.
Douăsprezece mii de familii aristocrate sunt strămutate și-și pierd averea și influența. Se va naște o nouă clasă, opricininici, care datorează lui Ivan ascensiunea lor. Funcția lor este deasupra legii iar terenul lor de manevră este zemșcina. Violența lor este încurajată de țar care îi răsplătește cu bunurile luate de la trădători. Curând aceștia devin de temut și detestați.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
16 ianuarie 1556 - A urcat pe tronul Spaniei regele Filip al II-lea.
Filip al II-lea (spaniolă Felipe II de Habsburgo; portugheză Filipe I; n. 21 mai 1527 – d. 13 septembrie 1598) a fost rege al Spaniei în perioada 1556 – 1598, rege al Neapolelui și al Siciliei în perioada 1554 – 1598, rege al Angliei și Irlandei (co-regent cu Maria I) în perioada 1554 – 1558, rege al Portugaliei și al Algarvelor (ca Filip I) în perioada 1580 – 1598 și rege al Capitanatului general Chile (Regatul Chile) în perioada 1554 – 1556.
A fost prinț suveran al Celor Șaptesprezece Provincii din 1556 până în 1581 și a deținut numeroase titluri de duce și conte pentru anumite teritori – in imagine, Filip al II-lea, portret de Sofonisba Anguissola Cunoscut sub numele Filip cel Prudent, a domnit asupra unuia dintre cele mai mari imperii, care deținea teritorii pe toate continentele cunoscute atunci de europeni.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
16 ianuarie 1581 - Parlamentul englez a adoptat legi împotriva catolicismului.
16 ianuarie 1605 - A aparut prima ediție a El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes, publicată la Madrid, Spania.
Don Quijote de la Mancha este o operă literară a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra. Prima parte a apărut în 1605 sub numele de El ingenioso hidalgo don Quijote de La Mancha și s-a bucurat de un mare succes din partea publicului, fiind o capodoperă a literaturii spaniole și a literaturii universale. A doua parte a apărut în 1615 sub numele de El ingenioso caballero don Quijote de La Mancha. Romanul este în prezent una dintre operele cele mai traduse din lume.
Deși fusese concepută ca o satiră la adresa popularelor povestiri cavalerești, povestea micului nobil Alonso Quixano (Don Quijote) din La Mancha care, influențat de lecturile sale, ajunge să se creadă un cavaler în căutare de aventuri, devine o frescă a societății spaniole și o reflexie asupra comportamentului uman.
Tiparul din El licenciado Vidriera se repetă, astfel că Don Quijote, deși considerat de ceilalți nebun, se dovedește a fi mai aproape de adevăr, datorită nobleții gândirii și a acțiunilor sale, decât persoanele considerate „normale”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
16 ianuarie 1632 - A avut loc ședința de anatomie ținută la Amsterdam, de breasla chirurgilor. Corpul era al unui criminal executat prin spânzurare (Adriaan Adriaanszoon, sub pseudonimul de “Aris Kindt”). Rembrandt va picta în același an “Lecţia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp“.
16 ianuarie 1707 - Parlamentul Scotiei a ratificat Act of the Union, prin care s-a deschis calea spre constituirea Marii Britanii.
Scoția este o țară ce face parte din Regatul Unit și acoperă treimea de nord a insulei Marea Britanie. Se învecinează cu Anglia la sud, și este înconjurată de Oceanul Atlantic, cu Marea Nordului la est și cu Canalul de Nord și Marea Irlandei la sud-vest. În plus față de partea de pe insula Marea Britanie, țara este formată din peste 790 de insule, între care Northern Isles și Hebride.
Regatul Scoției a apărut ca stat suveran independent în Evul Mediu Timpuriu și a continuat să existe până la 1707. Prin moștenire, în 1603, Iacob al VI-lea, regele Scoției, a devenit rege al Angliei și al Irlandei, formând astfel o uniune personală a celor trei regate. Ulterior, Scoția a intrat într-o uniune politică cu Regatul Angliei la 1 mai 1707 pentru a crea noul Regat Unit al Marii Britanii.
Tratatul de Uniune a fost convenit în 1706 și adoptat de către Legile de Uniune din 1707, adoptate de Parlamentele celor două regate, în ciuda opoziției și revoltelor anti-uniune din Edinburgh, Glasgow, și din alte părți. Uniunea a creat și noul Parlament al Marii Britanii, care a înlocuit atât Parlamentul Scoției cât și Parlamentul Angliei.
În 1801, Marea Britanie în sine a intrat într-o uniune politică cu Regatul Irlandei pentru a crea Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei; Parlamentul Irlandei a fuzionat cu cel al Marii Britanii pentru a forma Parlamentul Regatului Unit. De la crearea Statului Liber Irlandez în 1922, Regatul Unit cuprinde Marea Britanie și Irlanda de Nord.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
16 ianuarie 1710 - A decedat Împăratul Higashiyama (n.21 octombrie 1675) ,al al 113-lea împărat al Japoniei, potrivit ordinii tradiționale de succesiune. Domnia lui Higashiyama a durat din 1687 până în 1709.
16 ianuarie 1749 - S-a nascut contele Vittorio Alfieri, scriitorul si filosoful italian considerat părintele tragediei italiene. ; (d.1803).
16 ianuarie 1794 - A decedat istoricul englez Edward Gibbon ; (n.1737).. Cea mai cunoscută lucrare a sa este Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman, care a fost publicată în șase volume între anii1776 si 1788. Datorită succesului de care s-a bucurat în epocă opera sa istorică, era considerat „marele monarh al literaturii”, iar Adam Smith scria despre Gibbon că „este în fruntea întregului trib literar care există astăzi în Europa
16 ianuarie 1809 - In timpul asa numitului Razboi Peninsular, armatele britanice inving trupele franceze in Batalia de la Coruna.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
16 ianuarie 1836 - S-a nascut Francisc al II-lea al Celor Două Sicilii (d. 1894)
Francisc al II-lea (italiană Francesco II, botezat Francesco d’Assisi Maria Leopoldo, 16 ianuarie 1836 – 27 decembrie 1894), a fost rege al Regatului celor Două Sicilii din 1859 până în 1861. A fost ultimul rege al Regatului celor Două Sicilii. Invaziile succesive ale lui Giuseppe Garibaldi și Victor Emmanuel al II-lea al Sardiniei au dus la sfârșitul domniei sale și la marcarea primului eveniment major din unificarea Italiei. După ce a fost detronat, regatul celor Două Sicilii și regatul Sardiniei s-au unit cu nou formatul regat al Italiei.
16 ianuarie 1838 - S-a nascut Franz Brentano, filosof german (d. 1917)
Franz Clemens Brentano (n. 16 ianuarie 1838 în localitatea Marienberg de lângă Boppard de la Rin, Germania – d. 17 martie 1917, Zürich) a fost un filozof și psiholog de limbă germană, profesor la Universitatea din Viena. Totodată, prin a sa „Școală Brentano” (die Brentano-Schule) și prin numeroșii săi elevi marcanți, printre care Edmund Husserl și Sigmund Freud, Brentano este considerat a fi precursorul psihologiei moderne precum și al fenomenologiei.
16 ianuarie 1878 - In timpul razboiului ruso-turc (1877-1878) are loc batalia de la Filipopolis, in timpul careia un escadron al armatei imperiale ruse condus de capitanul Aleksandr Burago, elibereaza orasul bulgar Plovdiv de sub ocupatia turca.
16 ianuarie 1885 - Apare noul organ de presa “Romania libera”, publicatie care reflecta conceptiile grupul junimist intrat in Camere la alegerile din noiembrie 1884.
16 ianuarie 1891 - A murit compozitorul francez Léo Delibes.
Léo Delibes s-a născut în ziua de 21 februarie 1836, la Saint-Germain du Val (Franța). Prima sa compoziție de balet “La source” (“Izvorul”), îi va aduce primul mare succes. În anul 1870 urmează Coppélia – baletul său cel mai popular – apoi Sylvia (în 1876). Cunoaște un triumf copleșitor în 1881 cu capodopera sa Lakmé (prezentată în premieră la Opéra-Comique) . În 1881 este numit profesor de compoziție la Conservatorul din Paris, unde îi va succeda lui Henri Reber. Delibes moare la Paris în ziua de 16 ianuarie 1891.
16 ianuarie 1909 - Exploratorul britanic Ernest Shackleton a descoperit polul sudic magnetic al planetei.
Polul Sud magnetic este punctul cel mai sudic al câmpului magnetic terestru, care este indicat de către acul magnetic al busolei. Fiind antipodul Polului Nord magnetic, ambii poli se deplasează în decursul secolelor, dar tot timpul stau opuși. Cordonatele sale actuale sunt 65°09′ Sud și 135° Est. Acest pol a fost atins pentru prima oară de Sir Tannatt William Edgeworth David (1858-1934), conducătorul unui grup de cercetători din expediția lui Ernest Henry Shackleton, la data de 16 ianuarie 1909. Alături de Sir T. W. Edgeworth David au participat la expediție și Sir Douglas Mawson și Dr. Alistair Mackay.
Sir Ernest Henry Shackleton (n. 15 februarie 1874, Kilkea, Comitatul Kildare, Irlanda – d. 5 ianuarie 1922, Insula Georgia de Sud) a fost un explorator anglo-irlandez, una dintre principalele figuri ale perioadei cunoscute ca epoca eroică de explorări antarctice. Prima experiență a sa în regiunile polare a venit când a participat, în calitate de al treilea ofițer, la expediția Discovery, condusă de căpitanul Scott, în perioada 1901–04, din care a fost trimis acasă mai devreme pe motive de sănătate.
Hotărât să se revanșeze pentru ceea ce el percepea ca pe un eșec personal, s-a întors în Antarctica în 1907 la conducerea expediției Nimrod. În ianuarie 1909, împreună cu trei tovarăși, a efectuat un marș spre sud prin care a stabilit un record la acel moment pentru cea mai mare apropiere de polul sud, la latitudinea de 88°23′S, apropiindu-se la 190 km de Polul Sud, de departe cea mai mare apropiere de pol până la acea vreme. Pentru această realizare, Shackleton a fost înnobilat de regele Edward VII-lea la întoarcerea acasă.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
16 ianuarie 1919 - In Statele Unite este ratificat al XVIII-lea Amendament la Contitutia SUA ceea ce va permite in anul urmator autorizarea Prohibitiei pe teritoriul tarii.
16 ianuarie 1920 - Intră în vigoare un amendament la Constituţia SUA care interzice fabricarea şi consumul băuturilor alcoolice (“Legea prohibiţiei”), în vigoare până la 5 decembrie 1933.
16 ianuarie 1924 - In Grecia este numit pentru a patra oara prim ministru al guvernului, Elefterios Venizelos.
Eleftherios Venizelos (numele complet Elefthérios Kyriákou Venizélos, * 23 august 1864 – † 18 martie 1936) a fost un remarcabil revoluționar elen, om de stat remarcabil și lider carismatic de la începutul secolului al XX-lea. Venizelos a ocupat funcția de premier al Greciei în perioadele 1910 – 1920 și 1928 – 1932. Venizelos a avut o asemenea influență asupra afacerilor interne și externe ale Greciei, încât este considerat „făuritorul Greciei moderne”[4] și a fost supranumit “Ethnarchul”.
16 ianuarie 1932 - S-a nascut marele sahist roman Victor Ciocaltea.( d.1983)
16 ianuarie 1933 - S-a nascut Susan Sontag, scriitoare americana. A fost singurul scriitor al generatiei sale care a cistigat principlalele premii literare: National Book Award, National Book Critics Circle Award („Note despre „camp””, „The Benefactor”).
Susan Sontag născută Susan Rosenblatt (n. 16 ianuarie 1933, New York – d. 29 decembrie 2004, New York) a fost un critic literar, scenarist și un gânditor american. Cartea care a consacrat-o este Împotriva interpretării, o pledoarie pentru relativismul filosofic din epoca postmodernismului. A decedat la 28.12.2004, la varsta de 71 de ani, într-un spital din New York.
16 ianuarie 1942 - S-a nascut prozatorul si eseistul roman Aurel Dragos Munteanu, stabilit in SUA din anul 1994.
16 ianuarie 1942 - A murit Carole Lombard, actriță americană (n. 1908)
Carole Lombard (n. 6 octombrie 1908; d. 16 ianuarie 1942), născută Jane Alice Peters în Foer Wayne, Indiana, actriță de origine americană.
16 ianuarie 1942 - A murit Prințul Arthur, Duce de Connaught, fiu al reginei Victoria (n. 1850)
Prințul Arthur, Duce de Connaught și Strathearn (Arthur William Patrick Albert; 1 mai 1850 – 16 ianuarie 1942) a fost membru al familiei regale britanice, al treilea fiu și al șaptelea copil al reginei Victoria. Arthur a fost Guvernator General al Canadei din 1911 până în 1916. A fost numit Duce de Connaught și Strathearn și Conte de Sussex în 1874.
La data de 6 martie 1911, regele George al V-lea a aprobat recomandarea primului ministru britanic Herbert Henry Asquith de a-l numi pe Prințul Arthur Guvernator General al Canadei. Astfel, Arthur William Patrick Albert a devenit cel de-al 53-lea Guvernator General al Canadei și cel de-al 10-lea de la independența Canadei din 1867.
16 ianuarie 1945 - Adolf Hitler se mută în așa-numitul Führerbunker (buncarul fuhrerului) din Berlin, o rețea complexă de încăperi de sub cancelaria nazistă care l-a adăpostit în ultimele trei luni de viață ale sale, pana la sinuciderea sa in 30 aprilie 1945.
16 ianuarie 1945 – În urma Convenţiei de Armistiţiu, care stabilea la articolul 11, reparaţiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenţia economică “asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operaţiunile militare şi ocuparea teritoriului sovietic”. Este inceputul jafului organizat de Uniunea Sovietica in Romania.
16 ianuarie 1946 - George Călinescu începe la Facultatea de Litere din Universitatea București, cursul “Istoria literară ca știință inefabilă și sinteză epică” cu lecția de deschidere intitulată “Sensul clasicismului“.
16 ianuarie 1951 - S-a nascut talentatul actor roman Radu Gheorghe (“Grăbeşte-te încet”, “Rămăşagul”).
Radu Gheorghe (n. 16 ianuarie 1951) la Tulcea este un actor român de teatru și film, ale cărui modalități de exprimare artistică cuprind actoria, pantomima, interpretarea muzicală vocală și instrumentală (vioară, chitară și flaut). A absolvit IATC în 1975, la clasa prof. Sanda Manu, fiind coleg de grupă cu Vlad Rădescu și de generație cu Horațiu Mălăele, Dan Condurache, Maria Ploae.
A interpretat numeroase roluri în teatru, film, teatrul de televiziune și teatrul radiofonic. Maestru al improvizației, este unul din promotorii genului Stand-Up Comedy în România. În stagiunea 2011-2012 joacă pe scena Teatrului Mic din București în Interpretul și Profesiunea Doamnei Warren.
16 ianuarie 1957 - A murit Arturo Toscanini, unul dintre cei mai mari dirijori din prima jumătate a secolului XX. A condus mai multe orchestre celebre (La Scala, Milano; Metropolitan Opera şi Filarmonica, New York), a format National Broadcasting Company Orchestra; (n.25.03.1867).
Arturo Toscanini (n. 25 martie 1867; d. 16 ianuarie 1957) a fost un renumit dirijor italian. Sub bagheta sa au cântat, printre alții, celebrele Maria Callas și Renata Tebaldi.
16 ianuarie 1962 - A murit Ivan Mestrovic, sculptor, pictor şi gravor croat din Iugoslavia ; a realizat la Bucureşti statuile lui Carol I, Ferdinand II şi monumentul lui I. C. Brătianu; ( n.15 august 1883).
Ivan Meštrović (n. 1882 – d. 1962) a fost un sculptor croat. Este autor printre altele al statuii ecvestre ce-l reprezenta pe regele Carol I al românilor ridicat în 1939 la București și a statuii lui Brătianu din aceeași capitală.
16 ianuarie 1965 - Reprezentanțele diplomatice ale României și Danemarcei sunt ridicate la nivel de ambasadă.
16 ianuarie 1969 - Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani își dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Național, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice. Moartea sa a produs o adanca emotie in Cehoslovacia ocupata si in intreaga lume.(n. 1948).
Jan Palach (n. 11 august 1948, Mělník; d. 19 ianuarie 1969, Praga) a fost un student (la Universitatea Carolină) din Cehoslovacia, care şi-a dat foc în Piaţa Wenceslas din Praga pe 16 ianuarie 1969 în semn de protest faţă de invazia Cehoslovaciei de către trupe ale Tratatului de la Varşovia. Invazia militară a trupelor conduse de URSS din august 1968 a avut intenţia de a opri liberalizarea pe care începuse să o introducă guvernul lui Alexander Dubček, prin aşa-numita Primăvară de la Praga. Palach a fost primul dintr-un grup de studenţi care făcuseră un pact de a se autoimola, dar majoritatea studenţilor din grup s-au răzgândit când Jan Palach le-a spus de pe patul de moarte ce dureri vor suferi.
Ceilalţi doi studenţi care totuşi au respectat pactul şi s-au autoimolat au fost Jan Zajíc (pe 25 februarie, 1969, tot în Piaţa Wenceslas) şi Evžen Plocek (pe 4 aprile, 1969 în oraşul Jihlava). Jan Palach a fost un martir şi, în timpul regimului comunist, era un simbol pentru o Cehoslovacie liberă. Astronomul Luboš Kohoutek a numit un asteroid în cinstea lui (1834 Palach). Actualmente o piaţă din centrul Pragăi îi poartă numele.
16 ianuarie 1974 - S-a nascut Kate Moss, fotomodel britanic.
Katherine Ann “Kate” Moss (n. 16 ianuarie 1974, Croydon, Londra) este un fotomodel britanic.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.katemoss.com
16 ianuarie 1979 - În urma unor puternice manifestaţii, şahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, ceea ce a dus la sfârşitul monarhiei în Iran si inceputul dictaturii islamiste.
Mohammad Reza Șah Pahlavi (n. 26 octombrie 1919 în Teheran; d. 27 iulie 1980 în Cairo), fiul Șahului Reza Pahlavi al Persiei (Iran) și ultimul monarh al Iranului.
16 ianuarie 1990 - A fost înfiinţat Partidul Ecologist din România (PER) La 16 ianuarie 1990, a fost înfiinţat Partidul Ecologist din România (PER), sub conducerea lui Adrian Manolache, potrivit lucrării ”România, date şi fapte. 1989-2009” (editată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, 2010).
În ziua de 20 aprilie 1990, Conferinţa Naţională a partidului l-a ales ca preşedinte pe Otto Ernest Weber, după ce Adrian Manolache a renunţat la şefia formaţiunii. PER a participat la alegerile legislative din luna mai 1990, obţinând 1,69% din voturi pentru Adunarea Deputaţilor (opt mandate) şi 1,38% din voturile pentru Senat (un singur mandat). Cele mai multe voturi au fost obţinute în marile oraşe cu un grad de poluare mai ridicat: Braşov, Sibiu, Alba Iulia, Bacău, Bucureşti, notează site-ul formaţiuni, www.per.ro.
Partidul Ecologist din România a participat la fondarea Convenţiei Democrate Române, la 26 noiembrie 1991, împreună cu PNŢCD, PNL, PSDR, PAC, UDMR şi formaţiunile civice din Forumul Democratic Antitotalitar din România (FDAR). Participând pe liste comune cu ceilalţi membri ai Convenţiei Democrate, PER a obţinut, la alegerile parlamentare din 27 septembrie 1992, patru mandate în Camera Deputaţilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
16 ianuarie 1991 - Este declansata operaţiunea militara ”Furtună în deşert” (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak. Are loc primul atac aerian al coaliţiei internaţionalăe(SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.
16 ianuarie 2000 - Eclipsă totală de soare. Vizibilitate maximă: SUA, Canada, America de Sud.
16 ianuarie 2005 - Adriana Iliescu (67 de ani) devine cea mai vârstnică femeie din lume care dă naştere unui copil.
Adriana Iliescu (n. 31 mai 1938, Craiova) a fost până la 29 decembrie 2006 cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naștere unui copil, la vârsta de 66 de ani și 320 zile. Ea a născut-o pe Eliza Maria Bogdana la 16 ianuarie 2005, la Maternitatea Giulești din București, România. Fetița nu este, totuși, copilul său biologic, ținând cont că ovulul (și sperma de asemenea) provine de la un donator anonim, iar Adriana Iliescu a fost mai degrabă o mamă purtătoare. Ea a lucrat înainte de pensionare ca profesor universitar de literatură română și scriitor de povești pentru copii. Eliza Maria a primit și prenumele Bogdana, nume care era destinat surorii sale gemene, care nu a supraviețuit sarcinii.
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com