Directorul FBI: Trebuie să devenim o comunitate globală de aplicare a legii

james-comey2-octav-ganea

de Catalina Mihai – mediafax.ro

Directorul FBI, James Comey, a declarat, marţi, la Bucureşti, după întâlnirea cu noul director al SRI, Eduard Hellvig, că infracţionalitatea cibernetică ne face pe toţi vecini şi pentru a-i face faţă trebuie să devenim o comunitate globală de aplicare a legii.

“Cu ani în urmă, noi, reprezentanţii agenţiilor de aplicare a legii, ne concentram eforturile asupra combaterii infracţionalităţii între propriile graniţe, a ameninţărilor din propria noastră ţară. Nu ne mai putem permite să facem acest lucru. La începutul secolului al XX-lea, le spuneam colegilor mei astăzi, s-a născut FBI-ul modern, ca urmare a schimbării modului în care acţionau infractorii. Apariţia asfaltului şi a automobilului le-a permis infractorilor din SUA să se deplaseze cu o viteză neaşteptat de mare pe distanţe pe care nimeni nu şi le închipuise. Aşadar, a trebuit să colaborăm mai bine unii cu alţii pe teritoriul ţării noastre pentru a-i putea prinde pe acei infractori. Infractori precum John Dillinger puteau să spargă bănci din mai multe state americane în aceeaşi zi. FBI-ul modern s-a născut ca răspuns la acea ameninţare”, a precizat James Comey, într-o declaraţie comună de presă comună cu directorul FBI, Eduard Hellvig.

Comey a avertizat că schimbarea pe care a adus-o internetul în lume este infinit mai mare decât cea adusă de John Dillinger. “Infracţionalitatea cibernetică ne face pe toţi vecini, pentru că ameninţarea se propagă cu viteza luminii. Pentru a răspunde acesteia trebuie să comprimăm lumea şi să devenim cu adevărat o comunitate globală de aplicare a legii”, a explicat directorul FBI.

Acesta a subliniat că este “privilegiat” să se afle în România pentru a sărbători “unul dintre cele mai bune parteneriate pe care le are FBI-ul în întreaga lume”.

“Este o prietenie pe care vom continua să o îmbunătăţim. Ne angajăm să păstrăm această prietenie şi să-i asigurăm pe partenerii noştri din România şi din întreaga lume că vom colabora pentru a ne apăra cetăţenii”, a susţinut Comey.

Totodată, directorul FBI i-a urat lui Eduard Hellvig “un mandat minunat şi plin” şi i-a mulţumit pentru parteneriatul pe care SRI îl are cu SUA.

articol preluat de pe http://www.mediafax.ro/