Democratie acum: Apel pentru reforma politica si electorala rapida

foto: de-clic.ro

Democratie acum: Apel pentru reforma politica si electorala rapida

Preşedintelui Klaus Iohannis, Premierului desemnat Dacian Cioloș, domnilor Liviu Dragnea, Vasile Blaga şi doamnei Alina Ghorghiu, preşedinţi ai celor doua mari partide parlamentare.

Cerem:

1. Scăderea pragului electoral pentru accesul în Parlament, Parlamentul European, Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale la 2% din voturi.

2. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

3. Eliminarea criteriilor actuale de radiere a partidelor, care restricţioneazǎ dreptul de asociere în partide locale sau judeţene. Pot fi radiate doar partidele care nu propun singure sau în alianţă, candidat/candidaţi la două scrutinuri locale consecutive.

4. Finanţarea publică să se acorde proporţional cu performanţa electorală a partidelor care obţin cel puțin 1% din voturi la alegerile parlamentare şi locale (votul agregat naţional pentru Consiliile Judeţene).

5. Introducerea pe toate buletinele de vot a opţiunii “Nici unul dintre cei mai sus”.

Solicităm preşedintelui Klaus Iohannis să îşi asume aceste propuneri și să le promoveze în relaţie cu Guvernul şi partidele parlamentare. Solicităm premierului desemnat, Dacian Cioloş să şi le asume ca parte a Programului de guvernare. Solicităm Preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, Co-preşedinţilor PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, să îşi asume împreună cu grupurile parlamentare modificările de legislaţie care se impun.

SEMNATI AICI!

Încă sub stare de şoc după tragedia din Clubul Colectiv şi perfect conştienţi de importanţa protestelor din ţară determinate de aceasta, facem astăzi un Apel public prin care solicităm liderilor politici şi partidelor să înţeleagă semnalul pe care societatea românească l-a dat în ultima săptamână. Nemulţumirea este reală, încrederea în instituţiile politice şi în procesul democratic este foarte scăzută şi eşecul unei reforme va afecta stabilitatea şi dezvoltarea acestei ţări.

Avem încredere în cetăţeni că se pot organiza liber şi eficient pentru a participa în politica locală şi centrală. Considerăm că ei sunt cei care se pot lupta cu corupţia sistemică, să aducă energie, idei şi integritate. Credem în capacitatea cetăţenilor de a contribui constructiv la deciziile care le influenţează viaţa. Considerăm aceste schimbări o precondiţie pentru un dialog real şi constructiv în elaborarea politicilor. Dorim un parteneriat real real cu instituţiile publice, dar după deblocarea mecanismelor democratice centrale şi locale. Suntem conştienţi de rezistenţa partidelor reprezentate în Parlament la aceste schimbări. Dar nu mai suntem în poziţia de a accepta acest monopol asupra puterii care a făcut posibilă răspândirea corupţiei, clientelismului şi incompetenţei.

Invităm toţi cetaţenii să semneze acest apel şi să îl trimită mai departe.
NOTĂ: Dacă doriți să semnați în numele unei organizații sau grup, vă rugăm să completați acest FORMULAR.

*** Organizații și grupuri semnatare [ în ordine alfabetică, în curs de actualizare ]:

Academics Stand Against Poverty Romania
Activiști Fără Frontiere
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
Asociația PrimaNatura
Asociaţia România Vie
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul
Asociația Sens Pozitiv
Centrul pentru Resurse Civice
Comunitatea “Uniți Salvăm”
Consiliul Tineretului din România (CTR)
Liga Absolvenților şi Studenților de la Ştiințe Politice Relații Internaționale (LASSPRI Sibiu)
Fundaţia Terra Mileniul III
MENSA Romania
Mişcarea Uniţi Realizăm
R9TM
Rezistența Civilă
Rezistenta Urbana

foto si articol preluate de pe: de-clic.ro