Conferință AGROstandard, joi, 30 octombrie: “România – agricultură sau gaze de șist?”
de Marius Lazar
COMUNICAT DE PRESĂ,
Conferință AGROstandard: “România – agricultură sau gaze de șist?”
Joi, 30 octombrie 2014
AGROstandard (www.agrostandard.ro) organizează cea de-a V-a ediție a „Conferințelor AGROstandard”. Evenimentul va avea loc în cadrul evenimentului de lansare oficială a televiziunii Agro TV, prima televiziune din România destinată agriculturii și agricultorilor, care va deschide evenimentul. Primul panel va dezbate tema impactului media asupra dezvoltării agriculturii din România, dar și a fondurilor europene.
Evenimentul de lansare a Agro TV și conferința AGROstandard vor avea loc în cadrul INDAGRA 2014, joi, 30 octombrie, începând cu orele 13.00, respectiv 15.00 (cu o pauză de cafea între 14.30 și 15.00), în Sala Evantai din Pavilionul Central al ROMEXPO.
Cea de-a V-a editie a „Conferințelor AGROstandard”, intitulată “România – agricultură sau gaze de șist?”, va aborda un subiect extrem de important pentru viitorul agriculturii din România, care devine din ce în ce mai relevant, pe măsură ce Guvernul României discută din ce în ce mai serios despre transformarea României într-un important centru de producție a petrolului și gazelor, în special neconvenționale (de șist, gaz din cărbune de mină etc.).
Dincolo de dezbaterea despre impactul fracturării hidraulice asupra mediului, un fapt nu poate fi negat de către industria de petrol și de gaze, și anume: fracturarea hidraulică necesită cantități enorme de resurse vitale pentru agricultură: apă (la o singură fracturare hidraulică, se folosesc între 10 si 30 milioane de litri de apă, iar o sondă poate fi fracturată de până la 18 ori), precum și terenuri foarte mari, care sunt retrase permanent din circuitul agricol. Datorită naturii tehnologiei folosite, este nevoie de multe sonde grupate pe o suprafață de 1 ha, respectiv până la 6 sonde.
Împreună cu invitații acestui panel, vom încerca să vedem în ce măsură exploatarea hidrocarburilor, în special a gazelor de șist este compatibilă cu agricultura și cum pot coexista cele două ramuri ale economiei.
De asemenea, agricultori din țară care s-au confruntat cu problema explorării de petrol și gaze de șist (faza prospecțiunilor geologice) vor povesti experiențele prin care au trecut și vor trece mulți săteni din România datorită prospecțiunile geologice, precum și modul în care aceștia se organizează pentru a își apăra dreptul la proprietate, un drept amenințat de exploatarea gazelor de șist.
Conferințele AGROstandard reunesc o serie de paneluri de discuții tehnice, desfășurate sub patronajul Academiei de Știinte Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești (ASAS) din Bucuresti, în parteneriat cu principalele confederații de fermieri din România.
La eveniment vor participa 250-300 de fermieri din toate sectoarele agricole, membri ai principalelor confederații de agricultori din România, președinți de asociații, oficiali ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai instituțiilor subordonate, companii, bănci, firme de leasing, companii de asigurări, avocați, consultanți, reprezentanți ai ambasadelor, presa generalistă și de specialitate etc., precum și activiști de mediu.
Parteneri media ai Conferintelor AGROstandard sunt: Lumea Satului, Agro TV, Radio Antena Satelor, Lumea Satului TV, The Money Channel, Money.ro, RNews, Money Magazine, Business 24, Ziare.com
Eveniment organizat în colaborare cu Grupul ”Fără Fracturare”, București.
Mai multe despre “Conferințele AGROstandard”, aici:
http://www.agrostandard.ro/category/dezbateri/
R.S.V.P.
Marius Lerban
redactor-șef AGROstandard
office@agrostandard.ro
0729 699 490
articol preluat de pe http://farafracturare.ro