Global Frackdown scoate românii în stradă sâmbătă. Proteste Stop Fracturare & Stop TTIP
Sâmbătă, 11 octombrie, în Capitală şi în alte oraşe ale ţării vor avea loc proteste anti-fracturare hidraulică şi anti TTIP – tratatul bilateral UE -SUA, care riscă să încline puterea decizională a statelor în favoarea corporaţiilor multinaţionale.
În Bucureşti, acţiunile de protest Stop Fracturare & Stop TTIP vor avea loc în Piaţa Universităţii, începând cu orele 16:00. Protestul va fi un prilej de dezbateri, discuţii şi consfătuire între cei implicaţi în această cauză. În ţară, vor avea loc acţiuni similare în Bârlad, Braşov, Cluj, Iaşi, Piatra Neamţ, Ploieşti, Sibiu şi Timişoara.
Românii din diaspora se pot alătura sâmbătă protestelor organizate la Bruxelles, Londra, Madrid, Milano şi Paris.
Organizatorii evenimentelor reamintesc pe Facebook că pe 11 octombrie, ziua Global Frackdown, comunităţile din întreaga lume se reunesc pentru un protest la nivel mondial având ca scop interzicerea fracturării hidraulice de mare volum, o metodă periculoasă de extragere a hidrocarburilor neconvenţionale şi care expune aerul, apa, mediul geologic, clima, sănătatea şi comunităţile la riscuri inacceptabile.
În acest an are loc cea de a treia ediţie a Global Frackdown iar mişcarea mondială împotriva acestei tehnologii şi în sprijinul sănătăţii şi a dreptului comunităţilor la un mediu curat creşte din ce în ce mai mult, mai scriu organizatorii. Astfel, dacă prima ediţie a Global Frackdown, organizată în septembrie 2012, a reunit 200 de acţiuni comunitare în peste 20 de ţări pentru a contesta fracking-ul, cea de a doua ediţie a reunit peste 250 de acţiuni în 30 de ţări care acoperă şase continente şi continua să crească.
Simultan cu protestele anti-fracturare, cetăţenii din Uniunea Europeană şi din Statele Unite ale Americii au decis să protesteze împotriva clauzelor nedemocratice incluse în Pactul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) şi a prevederilor care periclitează condiţiile de viaţă, prin acceptarea unor standarde inferioare.
Pentru prima dată, ziua de 11 octombrie este şi Ziua Europeană de Acţiune împotriva TTIP, CETA, tisa şi agenda multinaţionalelor, mai scriu organizatorii.
“Existenţa tratatelor comerciale şi de investiţii, în vigoare sau în curs de negociere (tratatele bilaterale UE-SUA (TAFTA), UE-Canada (CETA), UE-Maghreb etc.) riscă să încline puterea decizională a statelor în favoarea corporaţiilor multinaţionale. Prin mecanismele de soluţionare a litigiilor investitor-stat (ISDS) se vor prioritiza interesele private, sfidând astfel fundamentele democraţiei, principiul precauţiei, toată legislaţia de mediu şi independenţa sistemului judiciar.”, se arată într-un comunicat al organizatorilor postat pe pagina de Facebook Stop Fracturare & Stop TTIP.
În preambulul protestelor de sâmbătă, joi, 9 octombrie, bucureştenii sunt invitaţi la o conferinţă susţinută de Dr. Deborah Rodgers, consultant financiar şi fondator al Energy Policy Forum, o organizaţie care studiază politica şi problemele financiare din jurul gazelor de şist şi a energiei regenerabile.
Dr. Rodgers este invitata Fundaţiei “Friedrich Ebert”. http://goo.gl/KqFbTk Intrarea este liberă dar este necesară înscrierea din timp, dat fiind spaţiul limitat al sălii, informează organizatorii.
La rândul lor, clujenii sunt invitaţi vineri, 10 octombrie între orele 16.00 şi 18.00 la Facultatea de Studii Europene UBB la o dezbatere similară, având-o ca invitat de asemenea pe dr. Deborah Rodgers.
articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com/