Cercetătorii japonezi au reușit să transmită energie wireless

energie wireless

foto – green-report.ro
articol – Cornelia Gaie – green-report.ro

Oamenii de ştiinţă japonezi au reușit să transmită energie wireless, o etapă-cheie care ar putea face posibilă într-o bună zi generarea energiei solare în spaţiu, conform Phys.org.

Cercetătorii au folosit microunde pentru a furniza 1,8 kilowaţi de energie – suficient pentru funcţionarea unui ceainic electric – prin aer, cu acurateţe maximă, către un receptor aflat la 55 de metri distanţă.

Deși distanţa nu a fost foarte mare, tehnologia ar putea deschide calea către accesarea cantităţii imense de energie solară din spaţiu şi folosirea ei pe Pământ, a spus un purtător de cuvânt al Agenției Japoneze pentru Explorarea Spațiului (JAXA).

Aceasta a fost prima oară când cineva a reuşit să transmită un debit de aproape doi kilowaţi de energie electrică prin microunde, către o ţintă mică, folosind un dispozitiv sensibil de control al directivităţii”, a spus el.

JAXA a lucrat la elaborarea Space Solar Power Systems (SSPS) ani de zile, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Generarea energiei solare în spaţiu prezintă multe avantaje faţă de cea de pe Pământ, în special disponibilitatea permanentă a energiei, indiferent de vreme sau de ora din zi.

În timp ce sateliţii făcuţi de om, cum ar fi International Space Station, au de mult timp posibilitatea de a utiliza energia solară care îi inundă dinspre soare, aducerea acelei energii pe Pământ, unde să poată fi folosită de oameni, era de domeniul ştiinţifico-fantasticului. Dar cercetările japonezilor indică posibilitatea ca într-o bună zi oamenii să reuşească să cultive o sursă inepuizabilă de energie în spaţiu.

Ideea ar fi ca sateliţii solari transmiţători de microunde – care ar avea panouri şi antene de colectare a luminii soarelui – să fie aşezaţi la aproximativ 36.000 de kilometri de Pământ, a spus purtătorul de cuvânt JAXA.

Dar ar putea dura zeci de ani înainte de a vedea aplicarea practică a tehnologiei – poate în anii 2040 sau mai târziu. Există o serie de provocări care trebuie depăşite, cum ar fi modul de a trimite structuri uriaşe în spaţiu, cum să le construim şi cum să le menţinem”, a explicat el.

Ideea de generare a energiei solare spaţiale a apărut printre cercetătorii americani în anii 1960 iar programul japonez SSPS, finanţat în principal de către ministerul industriei, a început în 2009, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Japonia, fiind săracă în resurse, trebuie să importe cantităţi uriaşe de combustibil fosil; a devenit mult mai dependentă de aceste importuri odată cu închiderea industriei energiei nucleare, în urma dezastrului de la Fukushima în 2011.

articol preluat de pe http://www.green-report.ro/