(video) Zgârie-nori acoperit de „tentacule” care recoltează energia eoliană

Belatchew-Skyscraper-Sweden-Strawscraper-lead

Cornelia Gaie – green-report.ro

Din când în când apare o idee care e atât de diferită de tot ce s-a făcut înainte încât nu i se poate găsi niciun punct de referinţă. Un astfel de exemplu e „Strawscraper-ul” proiectat de Belatchew Lab Architecture, anunţă Inhabitat.com. E vorba despre un zgârie-nori acoperit de fire, care poate exploata energia vântului. Clădirea arată de parcă iese din adâncul oceanului, cu tentacule ca ale unor anemone de mare.

Producerea energiei eoliene în mediul urban este o adevărată provocare. De multe ori pare imposibil să găseşti o locaţie potrivită pentru turbinele eoliene tradiţionale, care să nu ocupe prea mult spaţiu şi să nu reprezinte un pericol în decorul urban. Strawscraper-ul rezolvă această problemă prin folosirea unui schelet acoperit cu tentacule, care recoltează energia vântului fără ajutorul unei turbine tradiţionale.

Acestea sunt făcute dintr-un material compozit cu proprietăţi piezoelectrice, care poate transforma mişcarea în energie electrică, energie care apoi poate fi stocată pentru o utilizare ulterioară. Tehnica e mai avantajoasă şi prin comparaţie cu turbinele eoliene tradiţionale: e silenţioasă şi nu deranjează viaţa faunei sălbatice. Sistemul e operabil la o viteză scăzută a vântului, având în vedere că orice adiere de vânt face firele să se mişte şi să genereze energie.

Belatchew-Skyscraper-Sweden-Strawscraper-7

Belatchew-Skyscraper-Sweden-Strawscraper-2

Belatchew-Skyscraper-Sweden-Strawscraper-5

Pe lângă că e un sistem inteligent, Strawscraper-ul aduce şi frumuseţe în peisaj. Tentaculele care acoperă clădirea creează iluzia de mişcare, într-un orizont de oraş care e de obicei static.

Belatchew-Skyscraper-Sweden-Strawscraper-8

Belatchew-Skyscraper-Sweden-Strawscraper-10

Acest zgârie-nori e o extensie a unui turn existent în Stockholm, Suedia, care a fost finalizată în 1997. Dar arhitectul iniţial s-a retras la mijlocul proiectului, lăsând astfel construcţia cu 14 etaje în minus. Belatchew Labs a intervenit pentru a readuce la viaţă vechiul proiect, cu un nou look şi noi tehnologii care ar putea schimba modul în care ne uităm la oraşe.

 

articol preluat de pe http://www.green-report.ro/