Tricoul solar la care îţi poţi încărca telefonul

tricoul solar

foto – green-report.ro
articol – Cornelia Gaie – green-report.ro

Panourile fotovoltaice tocmai au devenit mult mai glam, datorită designerului olandez Pauline van Dongen, care şi-a prezentat „Tricoul Solar” vineri, la SXSW Interactive în Austin.

Pauline a creat tricoul în colaborare cu Holst Centre din Olanda. Acesta generează energie electrică cu ajutorul a 120 de module solare cu film subţire, care sunt integrate în materialul hainei. Pe vreme însorită, produce aproximativ 1 watt de energie electrică, adică suficient cât să încarce un iPhone în câteva ore.

Dar telefoanele mobile nu sunt singurele dispozitive care pot fi ţinute în priză de tricoul solar. Creaţia vestimentară a lui van Dongen poate, de asemenea, să încarce MP3 playere, camere video şi alte portabile compatibile USB. În plus, orice exces de electricitate poate fi depozitat în bateria integrată în tricou și pentru a fi utilizată mai târziu.

„Purtarea celulelor solare ne permite să valorificăm potenţialul energetic al soarelui şi să devenim chiar noi surse de energie”, a spus van Dongen. „Ca designer, sunt încântată de felul în care celulele solare pot să contribuie la estetica unui articol de îmbrăcăminte”, a mai spus ea.

În timp ce încercările anterioare de a combina energia solară cu moda a dus la crearea unor piese haute couture unicat, tehnologia flexibilă şi extensibilă a celor de la Holst Centre a făcut ca acest proces să fie o propunere mai funcţională. „Tricoul Solar” nu este doar o demonstraţie de concept; ţinând cont de capacităţile de producţie actuale, e un articol pe care producătorii de textile l-ar putea aduce pe piaţă în câteva luni, cred cei de la Holst Centre.

“Am dus moda solară de pe podium în stradă, cu o haină atractivă dar şi practică, pe care oamenii ar putea s-o poarte în fiecare zi,” spune van Dongen.

Pauline e unul dintre cele mai importante nume în tehnologia purtabilă, iar creaţiile ei arată cum tehnologia şi moda pot fi complementare, pentru crearea unor haine de dorit, care au şi alte funcţii,” mai spune Holst Centre.

articol preluat de pe http://www.green-report.ro/