(video) Solar Impulse 2, avion alimentat exclusiv cu energie solară, a pornit într-o călătorie în jurul lumii

solar impulse 2

foto – captura youtube.com
articol – Florin Badescu – Mediafax

Avionul Solar Impulse 2, alimentat exclusiv cu energie solară, a decolat cu succes luni dimineaţă din Abu Dhabi şi a pornit într-o misiune fără precedent, ce vizează realizarea unei călătorii în jurul lumii fără a folosi un alt tip de combustibil, informează ouest-france.fr

Aparatul revoluţionar, care nu foloseşte niciun fel de carburant, a decolat la ora locală 07.12 (03.12 GMT) din capitala Emiratelor Arabe Unite, la scurt timp după răsăritul Soarelui, în timp ce o briză lejeră mătura asfaltul micului aeroport din Al-Bateen.

Solar Impulse 2 zboară spre est, iar prima escală a fost fixată la Muscat, capitala sultanatului Oman, unde avionul ar trebui să ajungă spre sfârşitul zilei. Acest traseu, care măsoară circa 400 de kilometri, ar trebui să fie parcurs în aproximativ 12 ore.

Cei doi piloţi elveţieni, purtând uniforme portocalii, André Borschberg şi Bertrand Piccard, au efectuat ultimele verificări în timpul nopţii de duminică spre luni. André Borschberg a fost aplaudat de întreaga echipă în momentul în care s-a instalat în cabina acestui avion cu un singur loc. “Este, înainte de toate, o provocare umană”, , a spus el.

Decolarea din Abu Dhabi, prevăzută iniţial pentru sâmbătă, a fost întârziată din cauza vânturilor puternice care au bătut în acea regiune în timpul weekendului.

Călătoria în jurul lumii, ce va fi realizată în 12 etape, reprezintă încununarea celor 12 ani de cercetări ştiinţifice realizate de André Borschberg şi Bertrand Piccard care, în plus faţă de o reuşită tehnică, doresc să transmită şi un mesaj politic.

“Vrem să împărtăşim lumii viziunea noastră despre un viitor curat”, a declarat Bertrand Piccard, care spune că această misiune ar trebui să contribuie la lupta împotriva încălzirii globale.

“Încălzirea climei oferă o oportunitate fantastică pentru a aduce pe piaţă noi tehnologii verzi, care vor contribui la conservarea resurselor naturale ale planetei noastre, la crearea de locuri de muncă şi la susţinerea creşterii economice”, a adăugat pilotul elveţian.

Ideea unui zbor efectuat doar cu ajutorul energiei solare a reprezentat adeseori un motiv de ironie în rândul reprezentanţilor industriei aeronautice. Bertrand Piccard, provenind dintr-o “dinastie” de savanţi-aventurieri elveţieni, a realizat primul zbor în balon în jurul lumii, fără escală, în anul 1999.

articol preluat de pe http://www.mediafax.ro/