Unioniștii cer dreptul cetățenilor români de a intra în Republica Moldova fără pașaport

Pasaport

foto si articol – moldova.org

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 va organiza duminică, 15 martie, un protest în fața Ministerului Afacerilor Externe al României, cerând dreptul cetățenilor români de a intra în Republica Moldova fără pașaport. La protest se așteaptă aproximativ 500 de participanți.

Reprezentanții Acțiunii 2012 subliniază că unele state asociate Uniunii Europene precum Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Albania şi Georgia, au acordat dreptul de intrare prin prezentarea cărţii de identitate tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, în timp ce autorităţile Republicii Moldova solicită în continuare prezentarea paşaportului la intrarea pe teritoriul acestui stat. ”Deși suntem legați prin trecutul comun, limbă și civilizație, este mai dificil pentru un cetăţean român să se deplaseze în patria soră, Republica Moldova, decât în alte ţări”, precizează Mihai Nicolae, co-președintele Acțiunii 2012.

Contact de Moldova.ORG, Anatol Ursu, membru al Mișcării Civice Tinerii Moldovei, a menționat că protestul este organizat la București pentru că acordul necesar este unul bilateral, iar solicitarea trebuie să vină din partea autorităților române.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei au depus deja petiții pentru legiferarea accesului cetățenilor Uniunii Europene în Republica Moldova doar cu obligația de a prezenta alternativ pașaportul sau cartea de identitate atât la Ministerul Afacerilor Externe al României, cât și la Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova.

Cetățenii României pot călători doar cu cartea de identitate în 58 de țări sau teritorii, astfel încât pașaportul e aproape inutil pentru majoritatea populației. În prezent, cei mai mulți dintre românii din dreapta Prutului solicită eliberarea pașaportului anume pentru a călători în Republica Moldova.

articol preluat de pe http://www.moldova.org