Calendar Ortodox 1 septembrie 2023

Hristos invățând in templu; Sf. Cuv. Dionisie Exiguul; Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul

Hristos invățând in templu; Sf. Cuv. Dionisie Exiguul; Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul

 

Calendar Ortodox 1 septembrie 2023

Începutul anului bisericesc;

Sf. Cuv. Dionisie Exiguul;

Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul (Te Deum)

 

Anul nou bisericesc (Indictionul)

Hristos invatand in templu - foto preluat de pe ziarullumina.ro

Hristos invatand in templu – foto preluat de pe ziarullumina.ro

În urma hotărârii celor 318 Sfinți Părinți participanți la Sinodul I de la Niceea din anul 325 pe considerentul că începutul activității de propovăduire a Evangheliei de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a făcut la începutul aceste luni, deoarece după calendarul iudaic intrarea în sinagoga din Nazaret a Mântuitorul după întoarcerea din pustia Carantaniei s-a făcut în luna a șaptea, numită Tișri care corespunde în calendarul nostru lunii septembrie.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sf. Cuv. Dionisie Exiguul

Cuviosul Dionisie cel Smerit, sau Dionisie Exiguul (n. cca 470 – d. cca 545, Roma), a fost un teolog din secolul al VI-lea, originar din Sciția Minor (Dobrogea de astăzi), care este cunoscut pentru propunerea numărării anilor începând cu anul nașterii lui Isus Hristos, sistem de numărare utilizat atât în calendarul iulian cât și în calendarul gregorian.

Dionisie este prezentat de biograful său, Cassiodor, ca fiind „de neam scit, dar de maniere întru totul romane, foarte priceput în ambele limbi (latină și greacă, n.n.), cunoscător perfect al Sfintei Scripturi și al Dogmaticii”.

A intrat de tânăr într-o mănăstire dobrogeană, alăturându-se călugărilor sciți. Mai târziu ajunge la Constantinopol, pentru ca în anul 496 să fie chemat la Roma, unde a fost hirotonit preot.

A trăit mult timp în mănăstirea „Sfânta Anastasia”, de asemenea, a lucrat și în cancelaria papală.

Tot Cassiodor scria că Dionisie preda dialectica în mănăstirea Vivarium (în Calabria) și că a învățat mulți ani în biserică.

cititi mmai mult pe unitischimbam.ro

 

Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul

Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul  (cca. 390 - 459) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul (cca. 390 – 459) – foto preluat de pe ziarullumina.ro

Cuviosul și de Dumnezeu purtătorul părintele nostru Simeon Stâlpnicul sau Simeon cel Mare (aprox. 390-459) a fost un călugăr ortodox care a trăit în Siria secolului al V-lea, ca stâlpnic.

Sfântul Cuvios Simeon a socotit să-și zidească un stâlp și să stea pe el, ca cei ce voiau a se atinge de dânsul să nu poată; deci a zidit stâlpul și pe el o chiliuță strâmtă de doi coți, unde, suindu-se, petrecea în post și în rugăciuni. El a devenit, astfel, întâiul stâlpnic.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro