Calendar Ortodox 31 martie 2023

Sf. Sfinţit Mc. Ipatie, Episcopul Gangrei (†326) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sf. Sfinţit Mc. Ipatie, Episcopul Gangrei (†326)

foto preluat de pe ziarullumina.ro

 

Calendar Ortodox 31 martie 2023:

- Sf. Sfințit Mc. Ipatie, Episcopul Gangrei

- Sf. Mc. Veniamin Diaconul

- (Denia Acatistului Bunei Vestiri)

 

Sf. Sfințit Mc. Ipatie, Episcopul Gangrei

Sfântul Ipatie, Episcopul Gangrei din Paflagonia, a fost unul din cei 318 Sfinţi Părinţi de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, osândind rătăcirea lui Arie.

Odată, pe când se întorcea de la Constantinopol la cetatea sa Gangra, o ceată de eretici novaţieni l-a prins şi i-a străpuns trupul cu suliţe, umplându-l de răni, apoi l-a aruncat într-o prăpastie, pradă păsărilor şi fiarelor sălbatice.

Pe când se chinuia, Cuviosul Ipatie se ruga lui Dumnezeu, ca oarecând Sfântul Arhidiacon Ştefan, spre iertarea ucigaşilor lui. Însă o femeie care ţinea de eresul lui Arie, luând o piatră ascuţită, i-a zdrobit capul lăsându-l mort.

Creştinii din Gangra aflând acestea au venit şi i-au ridicat trupul, apoi l-au îngropat cu mare cinste. La scurt timp, cu harul lui Hristos, minuni şi tămăduiri multe s-au arătat oamenilor care veneau cu credinţă la mormântul Sfântului Mucenic Ipatie.

articol preluat de pe ziarullumina.ro
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sf. Mc. Veniamin Diaconul

Sfântul Mucenic Veniamin, diaconul - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Mucenic Veniamin, diaconul – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfinţii Mucenici Avdas episcopul, Veniamin diaconul, nouă mucenici împreună cu ei şi alţi mulţi sfinţi care au mărturisit în Persia, au fost aruncaţi în închisoare şi au fost mâncaţi de vii de şoarecii şi de pisicile închise laolaltă cu ei.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro