Calendar Ortodox 1 martie 2023

Sf. Cuv. Mc. Evdochia (sec. II); Sf. Cuv. Domnina (sec. al V-lea) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sf. Cuv. Mc. Evdochia (sec. II); Sf. Cuv. Domnina (sec. al V-lea)
foto preluat de pe ziarullumina.ro

 

Calendar Ortodox 1 martie 2023

- Sf. Cuv. Mc. Evdochia;

- Sf. Cuv. Domnina

- (Canonul Mare)

 

Evdochia Samarineanca

Sfânta muceniță Evdochia Samarineanca sau Evdochia din Heliopolis a fost o cuvioasă maică care a mucenicit la începutul secolului al II-lea d. Hr., în timpul unei persecuții în vremea împăratului Hadrian (117-138), în Heliopolis.

Samarineancă de neam, sfânta muceniță Evdochia (gr. Ευδοκία înseamnă bunăvoință) trăia în Heliopolis (cetatea Iliopolei se mai numește și Baalbeck și adăpostea cele mai mari temple alte atichității), în Fenicia din Liban, în vremea domniei împăratului Traian (96-116).

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Domnina din Cir

Sfânta Domnina din Cir sau Domnina din Siria a fost o cuvioasă maică care a trăit în secolul al V-lea, în timpul episcopului și istoricului Teodoret din Cir.

Sfânta Domnina se trăgea din părinţi binecredincioşi şi bogaţi din cetatea Cirului, în Siria antică, în timpul episcopului Teodoret din Cir (423-457). Încă din pruncie afierosindu-se lui Dumnezeu, s-a dedat nevoinţelor pustniceşti şi înfrânării tuturor pornirilor trupului, urmând modelului sfântului Maron (prăznuit la 14 februarie), care i-a insirat pe mulți asceți din Siria.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro