Calendar Ortodox 2 martie 2023

Sf. Sfinţit Mc. Teodot, episcopul Chiriniei (†326) si Sf. Mc. Isihie Sincliticul (sec. IV-lea) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

foto preluat de pe ziarullumina.ro

 

Calendar Ortodox 2 martie 2023

Sf. Sfințit Mc. Teodot, Episcopul Chiriniei;
Sf. Mc. Isihie
(Canonul Mare)

Teodot de Cirene

Sfântul Teodot de Cirene (m. 326) a fost un episcop mărturisitor din insula Cipru în timpul împăratului Liciniu. Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face la 2 martie.

Sfântul Teodot s-a născut în Galatia (Asia Mică) și era episcopul Cirenei din Cipru. În timpul unei persecuții împotriva creștinilor din timpul păgânului împărat Liciniu (311-324), Sf. Teodot îl mărturisea pe Hristos fără opreliști, cerându-le păgânilor să lase deoparte idolii și să se închine adevăratului Dumnezeu. Sabin, ighemonul insulei Cipru, a ordonat arestarea episcopului și aducerea sa la judecată.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Isihie Sincliticul

Sfântul Mucenic Isihie a fost (prefect al palatului împăratului Maximian 285-305, unul din marii generali ai împărăției?) senator pe vremea lui Galeriu (305-311).

Stârnindu-se prigoană împotriva creştinilor, când împăratul Maximian a poruncit ca toți ostașii să jertfească zeilor, Isihie a refuzat să facă acest lucru și în consecințăa fost prins şi, fiind dezbrăcat de hainele sale de mare preţ pe care le purta, a fost îmbrăcat cu o haină de păr, groasă și fără mâneci, şi a fost pus să toarcă lână împreună cu femeile, spre necinstea şi ruşinea sa.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro