Calendar Ortodox 5 mai 2023

Sf. Mare Mc. Irina din Maghedon (sec. IV-lea) si Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou (1384 - 1426)

Sf. Mare Mc. Irina din Maghedon (sec. IV-lea) si Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou (1384 – 1426)

 

Calendar Ortodox 5 mai 2023

- Sf. Mare Mc. Irina.
– Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou
– (Dezlegare la pește)

 

Sf. Mare Mc. Irina din Maghedon

Sfânta Mare Muceniță Irina din Maghedon a trăit și a pătimit în secolul al IV-lea (1). Numele de Irina înseamnă pace în limba greacă. Ea este una dintre cele douăsprezece sfinte fecioare mucenițe care i-au apărut sfântului Serafim din Sarov, precum și călugăriței Eupraxia la sărbătoarea Buna-Vestiri în 1831. Sf. Irina din Maghedon este prăznuită la 5 mai.

cititi mai mult oe unitischimbam.ro

 

Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou

Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Efrem din Nea Makri sau Sf. Efrem din Muntele Amomon (gr. Άγιος Εφραίμ Νέας Μάκρης / του Όρους των Αμωμών), despre care se crede că a trăit între anii 1384 și 1426, este cinstit ca sfânt mucenic și făcător de minuni de mulți creștini ortodocși. Deși nu există date istorice despre el, credincioșii îl consideră un sfânt “nou-arătat” (gr. “νεοφανείς”) prin descoperire dumnezeiască.

Sfântul Efrem a devenit în ultimii ani unul din cei mai cinstiți sfinți din Grecia, și o mulțime de pelerinaje se fac la moaștele și locul pătimirii lui, Mănăstirea Buna Vestire din Muntele Amomon. Mucenicia sa este prăznuită la data de 5 mai, iar descoperirea moaștelor sale la 3 ianuarie. Moaștele sfântului au fost descoperite prin voia lui Dumnezeu în 1950, 524 ani după moartea sa martirică. Patriarhia Constantinopolului l-a canonizat în martie 2011.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro