(Avaaz) Apel către lideri: investiți în viitorul nostru!

Apel către lideri: investiți în viitorul nostru!
foto: avaaz.org

Apel către lideri: investiți în viitorul nostru!
foto si articol: avaaz.org

adresată liderilor G20 și miniștrilor de Finanțe:

În calitate de cetățeni ai lumii, vă cerem să oferiți sprijinul financiar pe termen lung necesar pentru semnarea unui acord global la Paris și să vă respectați promisiunea de a nu mai finanța combustibilii fosili. Țările mai bogate trebuie să își ia angajamentul public de a susține statele sărace și după anul 2020, pentru ca acestea să poată investi în energie curată și să facă față problemelor cauzate de schimbările climatice. Toată lumea trebuie să coopereze acum pentru obținerea unui acord global. Doar așa putem preveni dezastrele climatice care ne amenință pe toți.

Dragi prieteni și prietene,

Ne mint!

Minut de minut, guvernele noastre susțin industria combustibililor fosili cu milioane de dolari, dar cele mai poluante state ale lumii afirmă că nu au suficiente fonduri pentru a ajuta țările cele mai vulnerabile, care se confruntă cu inundații, secete și furtuni.

Iar acum, țările sărace spun că dacă nu se pot baza pe această susținere financiară, nu pot semna acordul global pentru climă care urmează a fi finalizat în câteva săptămâni. E un impas cu efecte dezastruoase. Dar dacă ne vom uni acum vocile pentru a demasca această ipocrizie și vom cere retragerea fondurilor publice din industria energiei poluante, putem obține finanțarea de care statele sărace au nevoie cu disperare.

Peste câteva zile, 80 de miniștri din toată lumea se vor întâlni pentru a căuta o soluție. Hai să strângem un milion de semnături înainte de a le înmâna petiția celor mai importanți dintre ei, pentru a demasca minciuna și a-i forța să acționeze:

SEMNAȚI AICI PETIȚIA

Țările industrializate s-au angajat deja să nu mai finanțeze combustibilii fosili și să ofere țărilor mai sărace 100 de miliarde de dolari până în 2020. Contribuțiile cresc constant, dar țările vulnerabile spun că nu vor semna acordul de luna viitoare dacă nu li se va garanta ajutor financiar și după anul 2020, când oamenii de știință prevăd o accelerare a dezastrelor climatice.

Țările dezvoltate spun că nu mai au bani pentru a ajuta popoarele aflate în pericol, dar Fondul Monetar Internațional a dezvăluit recent că guvernele cheltuiesc suma amețitoare de 10 milioane de dolari pe minut pentru subvenționarea combustibililor fosili! Hai să demascăm această înșelătorie.

Dacă vom susține cu toții acest apel, putem demola argumentele nefondate și reanima negocierile care ne pot aduce un acord climatic ambițios și corect la Paris. Semnați acum petiția urgentă:

SEMNAȚI AICI PETIȚIA

Comunitatea noastră luptă de ani de zile împotriva poluării. Suntem mai aproape ca niciodată de un acord global care să elimine energia poluantă la Paris. Știm că eforturile noastre dau rezultate. Hai să înlăturăm toate piedicile care mai stau în calea acestui acord, forțând țările bogate să își achite nota de plată pentru poluare și să ne aducă cu un pas mai aproape de un viitor sigur.

Cu speranță și recunoștință pentru această comunitate extraordinară,

Alex, Iain, Risalat, Laila, Ana Sofia și restul echipei Avaaz

Mai multe informații (în engleză):

Bonn climate talks: Questions over cash dominate (BBC)
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-34611093

Fossil fuels subsidised by $10m a minute, says IMF (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2015/may/18/fossil-fuel-companies-getting-10m-a-minute-in-subsidies-says-imf

Climate finance dispute slows U.N. talks as time runs short for Paris (Reuters)
http://www.reuters.com/article/2015/10/23/us-climatechange-summit-talks-idUSKCN0SH1Q020151023

Life or death: G77 demands climate finance guarantee (Climate Home)
http://www.climatechangenews.com/2015/10/22/life-or-death-g77-demands-climate-finance-guarantee/

articol preluat de pe: https://avaaz.org