(Asociația 21 Decembrie) Declaratie de susținere a Acordului interstatal pentru constituirea Tribunalului internațional pentru investigarea crimelor comunismului, inițiat la Tallin în august 2015

Teodor Mărieș, presedintele Asociației 21 Decembrie - foto - evz.ro

Teodor Mărieș, presedintele Asociației 21 Decembrie
foto – evz.ro
articol – agerpres.ro

26 august 2015

Asociația 21 Decembrie - foto - asociatia21decembrie.ro

Asociația 21 Decembrie – foto – asociatia21decembrie.ro

Asociația 21 Decembrie 1989 saluta inițiativa ministrului Justiției din Estonia deînființare a unui tribunal internațional pentru investigarea crimelor comunismului în cadrul Conferințe de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

Asociația 21 Decembrie 1989 a luat act cu satisfacție că Miniștrii Justiției din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Georgia au și semnat un acord în acest sens.

Asociația 21 Decembrie 1989 cere Guvernului României să semneze Acordul pentru înființarea acestui tribunal internațional, fiind un act de dreptate așteptat încă din secolul trecut, zădărnicit de oficinele de propagandă filosovietice și de agenții Moscovei din statele est-europene și cheamă societatea civilă și toate forțele politice democratice din România, din Uniunea Europeană, din Ukraina, Rep. Moldova, Serbia, Macedonia, Albania și Federația Rusă să susțină constituirea Tribunalului internațional pentru investigarea crimelor comunismului.

Asociația 21 Decembrie 1989 considera că opinia publică mondială trebuie să știe despre suferințele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului și comunismului. Dacă după procesul de la Nuremberg, crimele naziste au fost condamnate legal, la nivel internațional, crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.

După deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul dosarelor Revoluției și Mineriadei. Care privesc perioada infracțională Decembrie 1989 — Iunie 1990 și care a constituit începutul căderii regimului comunist în România și, ulterior, al dezmembrării URSS, Asociația 21 Decembrie apreciază că, tratamentele inumane, degradante, cruzimile și crimele comunismului pe plan internațional trebuie să fie condamnate deopotrivă.

Asociația 21 Decembrie 1989 considera că este profund nedrept și grav ca până în prezent crimele regimurilor comuniste nu sunt încă de competența tribunalelor internaționale.

Astfel, în consonanță cu inițiativa forțelor democratice și anticomuniste din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Georgia, Asociația 21 Decembrie 1989 susține încheierea unui acord interstatal prin care să fie instituit un tribunal internațional care să ancheteze crimele comunismului la fel ca pe acelea ale nazismului, memoria victimelor comunismului făcând necesară o asemenea abordare, iar noua generație de europeni trebuie să-și asume responsabilitatea de a veghea la recunoașterea crimelor comunismului.

PREȘEDINTE,

Teodor MĂRIEȘ

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/