(Sorin Cucerai) Am priceput: pentru unii, orice decizii ar lua Tsipras (și guvernul grec), ele sunt de rahat

alexis-tsipras-afp

foto – mediafax.ro
articol – Sorin Cucerai – facebook.com/sorin.cucerai

Sorin Cucerai -  facebook.com/sorin.cucerai

Sorin Cucerai – facebook.com/sorin.cucerai

27 iunie 2015

Am priceput: pentru unii, orice decizii ar lua Tsipras (și guvernul grec), ele sunt de rahat. Asta pentru că, în ochii lor, Tsipras e „vinovat” – și orice acțiune a sa îi demonstrează „vinovăția”. Omul e fie un socialist nenorocit, un Hugo Chavez, fie un oportunist nenorocit care vrea să ajungă și să se mențină la putere cu orice preț.

Cred că dacă Tsipras ar organiza o conferință de presă și ar spune doar atât: „Bună ziua, azi e sâmbătă.”, judecătorii lui din România ar demonstra imediat că așa o declarație nu poate aparține decât fie unui socialist nenorocit, fie unui oportunist.

Mă rog, cum bine se știe, nimeni n-a murit de ridicol în țara noastră.

Dar, băieți și fete, am o surpriză pentru voi. Președintele Islandei a organizat nu unul, ci două referendumuri pe exact aceeași temă ca Tsipras. Nu v-am auzit atunci strigând „populism!”, „socialism!”, „fugă de răspundere!” și alte alea. Nu v-am auzit atunci perorând doct pe tema leneșului popor islandez sau pe cea a productivității scăzute a muncitorului islandez.

Și mai am o surpriză pentru voi: Islanda a ieșit din criză și e bine mersi acum refuzând să facă ce-i cerea FMI.

A, și mai vreți să vă surprind cu ceva? Islanda s-a împrumutat de la ruși ca să poată trece peste criză fără asistența FMI.

Rezultatul? FMI crede acum că politicile adoptate de Islanda au fost foarte bune. Același FMI crede că politica de austeritate pentru care a pledat și pe care a susținut-o cu mână forte a fost o idee greșită.

Dar ce a recunoscut în cazul Islandei se pare că nu e pregătit să recunoască și în cazul Greciei.

Și mai am și o întrebare pentru voi, judecătorii lui Tsipras: vouă vă pasă de democrație? O înțelegeți? O vreți respectată?

Dacă da, cum dracu nu vă indignați când FMI, BCE și CE încearcă să impună politica economică unui guvern LIBER ALES? La ce dracu să mai alegem guverne, atunci? Hai să lăsăm FMI, BCE și CE să guverneze ele popoarele emoticon frown.

Tsipras a propus plata datoriilor prin impozitarea suplimentară a companiilor și a persoanelor bogate – și a arătat că politicile propuse de el sunt fezabile. FMI, BCE și CE au zis că nu acceptă decât măsuri de austeritate pentru săraci (scăderi de pensii și alte alea). Nu vă înfurie asta? A, nu, pentru că voi cu săracii… – știu, știu, mă opresc aici!

articol preluat de pe https://www.facebook.com/sorin.cucerai