(Andrei Pricopie) România, condamnată din nou la CEDO în Dosarele Revoluţiei

Bucuresti, decembrie 1989 - foto: revista22.ro

Bucuresti, decembrie 1989

România, condamnată din nou la CEDO în Dosarele Revoluţiei

articol: Andrei Pricopie – epochtimes-romania.com
foto: revista22.ro

24 noiembrie 2015

În timp ce procurorii de la Parchetul General au clasat, în mod surprinzător, Dosarul Revoluţiei, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului lucrurile se mişcă în direcţie diametral opusă.

CEDO a decis în alte 8 dosare condamnarea sistemului judiciar din România pentru violarea articolului 6 § 1 al Convenţiei în ceea ce priveşte durata excesivă a procedurilor penale privind evenimentele din decembrie 1989, a anunţat marţi, pe contul său de Facebook, avocatul Antonie Popescu.

Instanţa europeană a stabilit că România trebuie să plătească fiecărui reclamant, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă, 2.400 de euro, plus orice taxă care poate fi percepută, cu titlu de prejudiciu moral.

Cele 8 dosare au fost deschise la plângerile formulate de Carmen Alexandrescu, Ion Baroiu, Iosif Balaş, Ştefan Boran, Vladimir Ciobanu, Marin Dincă, Cristian Paţurcă, Laura Stoica. Cazurile au fost conexate la dosarul doamnei Alexandrescu, devenind cauza Alexandrecu şi alţii c. România.

Situaţia de fapt din cele 8 cazuri, aşa cum au fost prezentate de părţi, sunt similare cu cele prezentate în Asociaţia “21 Decembrie 1989″, Mărieş, Vlase şi alţii c. România şi în Bosnigeanu şi alţii c. România. Acestea fac parte din acelaşi context istoric şi se referă la aceeaşi procedură penală naţionala precum cele în discuţie în cazurile menţionate mai sus.

“În acest context, clasarea dosarului revoluţiei este o mare eroare judiciară pe care nici Consiliul Superior al Magistraturii, nici Inspecţia Judiciară şi nici Ministerul Public nu s-au grăbit să îndrepte după ruşinoasa ordonanţă de clasare din octombrie 2015 ca şi după scoaterile de sub urmărire penală din 2009 a majorităţii conducătorilor politici şi militari implicaţi în crimele din toată perioada infracţională Decembrie 1989 – Iunie 1990″, a mai scris Antonie Popescu, care i-a reprezentat pe cinci dintre cei opt români care s-au plâns la CEDO.

articol preluat de pe: epochtimes-romania.com

Revoluţionarii au contestat închiderea dosarului Revoluţiei la Parchetul Militar

Teodor Mărieş: ”Conducerea CSM nu priveşte cu ochi buni clasarea dosarului Revoluţiei”

Teodor Mărieş: “Au omorât încă o dată eroii din Decembrie ’89″ (Video)

Dosarul Revoluţiei, clasat. Mărieş: Ne întoarcem în URSS cu asemenea decizie dată de Niţu şi Vasilache