Evenimentele Zilei de 11 octombrie în Istorie

Oastea lui Mihai Viteazul – pictură de Gheorghe Tattarescu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Oastea lui Mihai Viteazul – pictură de Gheorghe Tattarescu

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
11 octombrie este a 284-a zi a calendarului gregorian și a 285-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 11 octombrie

(BOR) Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 7 diaconi; Sf. Ier. Teofan Mărturisitorul, episcopul Niceei

Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconii - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Filip (din Cei Șaptezeci), și unul din Cei Șapte Diaconi, este pomenit de Biserică la 11 octombrie. El s-a născut în Palestina, a fost căsătorit și a avut copii. Nu este același cu Sfântul Apostol Filip (14 noiembrie), care a fost unul din Cei Doisprezece Apostoli.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Filip, apostol († secolul I); Sf. Teofan Mărturisitorul, episcop, cuvios, imnograf († 845)

(BRC) Sf. Gerard Maiella, călugăriță

 

Ziua internaţională a fetelor

La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 66/170, prin care ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua internaţională a fetelor. Această zi are drept scop recunoaşterea drepturilor şi a problemelor cu care se confruntă fetele din întreaga lume şi subliniază inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinere.

Progresele pentru adolescente nu au ţinut pasul cu realităţile cu care se confruntă astăzi, iar COVID-19 a întărit multe dintre aceste lacune. Tema din acest an se desfăşoară sub deviza “Vocea mea, viitorul nostru egal” (“My voice, our equal future”) şi reprezintă un moment prielnic pentru inspiraţie din ceea ce adolescentele văd ca o schimbare în ceea ce doresc şi ca o soluţie pe care o caută în rezolvarea problemelor, potrivit site-ului www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua Şcolii Ardelene

Ziua Şcolii Ardelene este sărbătorită la 11 octombrie, fiind instituită prin Legea nr. 93/2014 şi aminteşte de data la care, în anul 1754, Petru Pavel Aron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coming Out Day (din 1988)

 

Astăzi în istorie pentru 11 octombrie

 

Evenimentele Zilei de 11 octombrie în Istorie:

- 11 octombrie 1593 – Mihai Viteazul a urcat pe tronul Țării Românești;

- 11 octombrie 1968 – NASA a lansat Apollo 7, prima misiune cu oameni la bord

 

11 octombrie 1138 - Un cutremur devastator a lovit orasul Alep din Siria. Este socotit drept al treilea cel mai puternic cutremur cunoscut in istorie. Prima mentionare a cifrei de 230.000 moarti a fost facuta de Ibn Taghribirdi, în secolul al XV-lea. Cutremurul care s-a produs în ziua de 11 octombrie 1138 în Siria, a adus după sine moartea a nu mai puțin de 230.000 de persoane (conform cronicarului Ibn Taghribirdi)! Foarte afectat a fost orașul Alep, dar unda de șoc s-a simțit și la Damasc. Fortăreața Harim, ridicată de cruciați, s-a prăbușit, la fel și fortul musulman de la Al-Atarib.

 

11 octombrie 1303 - A murit Papa Bonifaciu al VIII-lea; (n. c. 1235).

Papa Bonifaciu al VIII-lea a fost un papă al Romei între anii 1294-1303 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Bonifaciu al VIII-lea – foto: ro.wikipedia.org

A fost papa Romei între anii 1294-1303. Prin bula “In supremae praeminentia dignitatis”, Papa Bonifaciu al VIII-lea, a pus bazele Universităţii Sapienza din Roma, la 20 aprilie 1303. Universitatea Sapienza din Roma, este cea mai mare şi cea mai veche universitate de stat din capitala Italiei.

A ramas in istorie si pentru faptul cǎ a distrus localitatea Palestrina în luptele sale pentru putere, masacrându-i populația (6000 de suflete). Se culca cu femei căsătorite și era renumit în toată Roma pentru actele sale de pedofilie; ba mai mult, a declarat că sexul cu băieței nu este un păcat.

 

11 octombrie 1424 - A murit Ian Žižka, unul dintre conducatorii rascoalei husitilor ; (n. 1360).

Jan Žižka (c. 1360 – 1424) a fost un general ceh şi lider husit, discipol al lui Jan Hus - foto: ro.wikipedia.org

Jan Žižka – foto: ro.wikipedia.org

Jan Žižka (c. 1360 – 1424) a fost un general ceh şi lider husit, discipol al lui Jan Hus. Pentru cehii şi slovacii de azi, Jan Ziska este un fel de Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul într-o singură figură istorică epocală. Erou cu loc de odihnă necunoscut chiar şi în zilele noastre, generalul Ziska s-a remarcat nu doar ca un strălucit strateg militar, ci şi în rolul unui adevărat lider religios care s-a opus cu toate mijloacele influenţei Vaticanului.

Rămas orb în timpul bătăliilor sale, acest aparent handicap fizic nu l-a împiedicat să devină cel mai iscusit conducător de oşti al epocii sale, şi unul dintre cei mai importanţi şi interesanţi lideri militari din întreaga istorie a omenirii. Sabia şi scutul husiţilor. Războaiele husite au precedat Reforma protestanta şi, deşi au avut in principal obiective religioase, au fost de asemenea motivate de problemele sociale şi de consolidarea conştiinţei naţionale cehe.

Biserica Catolică a considerat că învăţăturile lui Ian Hus erau “eretice” si l-au excomunicat în anul 1411, fiind condamnat de către Consiliul de Constanţa , şi ars pe rug în 1415. Razboiul a inceput in iulie 1419, atunci când husiţii i-au aruncat pe consilierii locali de la ferestrele Primăriei din Praga. Acest lucru a condus la conflictul armat în care Žižka a avut un rol major, fiind unul dintre putinii comandanti din istorie care nu a fost infrant niciodata.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

11 octombrie 1542 - A murit Sir Thomas Wyatt, poet și ambasador al regelui Henry al VIII-lea (n. 1503)

Sir Thomas Wyatt (n. 1503 - d. 6 octombrie 1542) a fost poet și ambasador al regelui Henry al VIII-lea - in imagine, Thomas Wyatt, Drawing by Hans Holbein the Younger - foto: en.wikipedia.org

Thomas Wyatt, Drawing by Hans Holbein the Younger – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Sir Thomas Wyatt (n. 1503 – d. 6 octombrie 1542) a fost poet și ambasador al regelui Henry al VIII-lea. A intrat în serviciul regelui pentru prima dată în anul 1516 în calitate de Sewer Extraordinary. În același an a început să studieze la St John’s College al Universităţii Cambridge.

S-a căsătorit cu Elizabeth Brooke (fiica Lord-ului Cobham, el însuși de descendență regală) în 1521 și un an mai târziu au avut un fiu Thomas Wyatt cel Tânăr, cel care a condus rebeliunea cunoscută în istoria Angliei ca Rebeliunea lui Wyatt. În anul 1524, Henry al VIII-lea l-a numit pe Wyatt ca ambasador personal al său atât în țară, cât și în afara acesteia. Scurt timp după această numire, Wyatt a divorțat de soția sa pe motive de adulter.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

11 octombrie 1593 - Mihai Viteazul a intrat în București și a urcat pe tronul Țării Românești, după acceptarea sa de către Poarta Otomană.

Mihai Viteazul (n. 1558, Floci, Ţara Românească – d. 9 august 1601, Câmpia Turzii, Principatul Transilvaniei) a fost domnul Ţării Româneşti între 1593-1600. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei mari ţări medievale care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. Înainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deţinut dregătoriile de bănişor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei - in imagine, Mihai Viteazul (portret de Mişu Popp) - foto: ro.wikipedia.org

Mihai Viteazul (portret de Mişu Popp) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihai Viteazul (n. 1558, Floci, Țara Românească – d. 9 august 1601, Câmpia Turzii, Principatul Transilvaniei) a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. La sfârșitul anului 1588 devine stolnic al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rău.

În septembrie 1593, cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar și al otomanilor, a devenit voievod al Țării Românești, efectiv de pe 11 octombrie. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Ţările aflate la 1600 sub domnia lui Mihai Viteazul - foto - ro.wikipedia.org

Ţările aflate la 1600 sub domnia lui Mihai Viteazul – foto – ro.wikipedia.org

La sfârșitul anului 1588 devine stolnic al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rău. În septembrie 1593, cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar și al otomanilor după ce a plătit o sumă record de 1,5 milioane de galbeni, a devenit voievod al Țării Românești, efectiv de pe 11 octombrie.

Aderă la „Liga Sfântă” creștină, constituită din inițiativa Papei Clement al VIII-lea, din care inițial făceau parte Sfântul Imperiu Romano-German, Statul Papal, Spania, Austria, Ferrara, Mantova și Toscana (Anglia și Polonia au manifestat rezerve față de politica de cruciadă a papalității).

Ulterior aderă și Transilvania, considerată factor decisiv în atragerea în alianță a celorlalte două state românești, Moldova și Țara Românească. Aron Vodă, domnul Moldovei semnează un tratat cu împăratul habsburgic la 16 septembrie 1594, oferind astfel un motiv în plus lui Mihai Viteazul să decidă, cu acordul boierilor, intrarea în alianța antiotomană.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

11 octombrie 1671 - S-a născut Frederick al IV-lea, rege al Danemarcei și al Norvegiei; (d.1730).

Frederic al IV-lea (11 octombrie 1671 – 12 octombrie 1730) a fost rege al Danemarcei și al Norvegiei din 1699 până la moartea sa. Frederic a fost fiu al regelui Christian al V-lea și Charlotte Amalie de Hesse-Kassel - in imagine, Frederic al IV-lea - Rege al Danemarcei și Norvegiei (portret din 1709) - foto: ro.wikipedia.org

Frederic al IV-lea – Rege al Danemarcei și Norvegiei (portret din 1709) – foto: ro.wikipedia.org

Frederic al IV-lea (11 octombrie 1671 – 12 octombrie 1730) a fost rege al Danemarcei și al Norvegiei din 1699 până la moartea sa. Frederic a fost fiu al regelui Christian al V-lea și Charlotte Amalie de Hesse-Kassel.

 

11 octombrie 1673 - Hatmanul Jan Sobieski îi învinge pe turcii condusi de marele vizir Kara Mustafa la Hotin . Această victorie îi aduce o mare popularitate, fiind ales la si la 21 mai 1674 este ales rege al Poloniei.

 

11 octombrie 1675 - S-a născut Samuel Clarke, filosof englez; (d.1729).

 

11 octombrie 1705 - S-a născut fizicianul francez Guillaume Amontons; (n. 1663).

 

11 octombrie 1727 - George al II-lea și Caroline de Ansbach sunt încoronați rege și regina ai Marii Britanii.

 

11 octombrie 1745 - Savantul Ewald Jurgen von Kleist şi fizicianul Pieter van Musschenbroek, independent unul de altul, au inventat “butelia de Leyda”, primul condensator electric.

 

11 octombrie 1754 - Petru Pavel Aron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor.

Petru Pavel Aron, alternativ Petru Pavel Aaron, pe numele laic Petru Aron (n. 1709, Bistra, comitatul Turda - d. 9 martie 1764, Baia Mare) a fost episcop al Bisericii Române Unite cu Roma din Transilvania între anii 1752-1764 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru Pavel Aron – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru Pavel Aron, alternativ Petru Pavel Aaron, pe numele laic Petru Aron (n. 1709, Bistra, comitatul Turda – d. 9 martie 1764, Baia Mare) a fost episcop al Bisericii Române Unite cu Roma din Transilvania între anii 1752-1764. În anul 1754 episcopul Petru Pavel Aron a deschis la Blaj prima şcoală elementară cu predare în limba română din toate timpurile („şcoala de obşte”). Tot el a pus bazele Liceului din Blaj, iniţial cu predare în latină şi germană.

În mediul rural a întemeiat 53 de şcoli româneşti, în protopopiatele Făgăraşului, Veneţiei, Sadului, Calborului, Gheorgheni, Trei Scaune, Armeni, Sânmărtinu de Câmpie, Mureş. Episcopul Petru Pavel Aron a înfiinţat la Blaj tipografia diecezană. A ridicat mănăstirea din Alba Iulia, aferentă Bisericii Unite din Maieri, precum şi biserica Sf. Cuv. Paraschiva din Răşinari.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

11 octombrie 1758 - S-a născut Heinrich Wilhelm Olbers, fizician și astronom german (d. 1840)

Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers (n. 11 octombrie 1758 - d. 2 martie 1840) a fost astronom, medic și fizician german. A dezvoltat metoda de determinare a traiectoriei corpurilor cerești, a descoperit asteroizii 2 Pallas și 4 Vesta, precum și 6 comete și a formulat paradoxul care îi poartă numele - in imagine, Heinrich Wilhelm Matthias Olbers (lithography by Rudolf Suhrlandt) - foto: en.wikipedia.org

Heinrich Wilhelm Matthias Olbers (lithography by Rudolf Suhrlandt) – foto: en.wikipedia.org

Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers (n. 11 octombrie 1758 – d. 2 martie 1840) a fost astronom, medic și fizician german. A dezvoltat metoda de determinare a traiectoriei corpurilor cerești, a descoperit asteroizii 2 Pallas și 4 Vesta, precum și 6 comete și a formulat paradoxul care îi poartă numele.

 

11 octombrie 1802 - Francezul Jacques Garnerin breveteaza parasuta. Primul salt cu parasuta a fost facut insa in 1797, in parcul Monceau din Paris, saritura fiind facuta dintr-un balon.

 

11 octombrie 1818 - Voievodul Ţării Româneşti, Ioan Gheorghe Caragea a parasit domnia.

Principele Ioan Gheorghe Caradja (n. 1754 la Constantinopol – d. 1844 la Atena) cunoscut în bibliografia în limba română și drept Ioan Vodă Caragea sau Ioan Gheorghe Caragea, a fost un domnitor fanariot al Țării Românești (1812-1818). A devenit faimos pentru primul cod de legi din Valahia care îi poartă numele („Legiuirea Caradja”), politicile fiscale excesive dar și pentru măsurile eficiente luate împotriva epidemiei de ciumă bubonică care a izbucnit în 1813, la un an de la urcarea sa pe tron (Ciuma lui Caragea) - foto: ro.wikipedia.org

Ioan Gheorghe Caradja – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Principele Ioan Gheorghe Caradja, (n. 1754 la Constantinopol ; d. 1844 la Atena), cunoscut în bibliografia în limba română și drept Ioan Gheorghe Caragea, a fost domnitor fanariot al tarii Romanesti intre anii 1812-1818. A devenit faimos pentru primul cod de legi din Valahia care îi poartă numele (Legiuirea Caragea), pentru politicile sale fiscale excesive dar și pentru măsurile efective luate împortriva unei mari epidemii de ciuma bubonica, izbucnita în anul 1813, la un an de la urcarea sa pe tron (Ciuma lui Caragea).

Cât timp s-a aflat pe tronul Țării Românești, Caradja a reușit să strângă o avere uriașă, prin acumularea taxelor de la țărani și breslele meșteșugărești, vânzarea a 4.762 de titluri boieresti, (pentru care a obținut aproximativ 20 de milioane de piaștri) si din concesionarea minelor și vămilor. Astfel, veniturile domnului au crescut de la aproximativ 1,5 milioane la peste 3,7 milioane lei-aur.

Ioan Gheorghe Caradja – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Temându-se de o intervenție a turcilor, Caradja a fugit din țară. A declarat că pleacă cu familia în afara orașului pentru o plimbare si după patru ore de la disparitia sa un mesager trimis de el a anunțat boierii că a părăsit țara și că numea o caimacamie formată din banul Grigore Brancoveanu, vornicul Barbu Vacarescu , vistiernicul Grigore Ghica și logofătul Samurcas. Caradja a fugit păzit de un grup de 300 de mercenari albanezi (arnăuți) care l-au condus la Brașov.

Toate podurile pe drumul de la Bucuresti la Brasov au fost distruse, pentru ca nici o forță urmăritoare să nu-l poata ajunge. Caradja își pregătise cu grijă fuga, trimițând din timp mari sume de bani în Elvetia si Marea Britanie . După câteva săptămâni de la intrarea în Brașov, Caradja și apropiații săi au plecat către Pisa, in Italia. A donat mari sume de bani mișcării naționale grecești Filiki Eteria, cât și terenuri orașului Atena , unde și-a petrecut restul vieții, trăind din averea acumulată în Valahia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

11 octombrie 1844 - S-a născut H.J. Heinz, fondatorul companiei care produce celebrul ketchup Heinz si numeroase condimente alimentare.

 

11 octombrie 1850 - La Sydney sunt puse bazele celei mai vechi universităţi din Australia. Corpul didactic era format din trei profesori.

 

11 octombrie 1863 - A avut loc demisia guvernului Nicolae Kretzulescu. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza il însărcinează pe Mihail Kogălniceanu cu formarea noului guvern.

 

11 octombrie 1866 - Printul Carol I a fost recunoscut de catre Poarta Otomana, domn al Principatelor Unite.

Portret al lui Carol I al României, de George P. A. Healy, 1873 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Portret al lui Carol I al României, de George P. A. Healy, 1873 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen – d. 10 octombrie 1914, Sinaia) a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

11 octombrie 1875 - S-a născut Ștefan Octavian Iosif, poet român (d. 1913)

Ștefan Octavian Iosif (n. 11 octombrie 1875, Brașov - d. 22 iunie 1913, București) a fost un poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români - foto: ro.wikipedia.org

Ștefan Octavian Iosif – foto: ro.wikipedia.org

Ștefan Octavian Iosif (n. 11 octombrie 1875, Brașov – d. 22 iunie 1913, București) a fost un poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români.

 

11 octombrie 1879 - S-a născut Prințesa Marie Louise de Hanovra, Prințesă de Baden (d. 1948)

 

11 octombrie 1884 - S-a născut Eleanor Roosevelt, Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, soţia Preşedintelui Franklin D. Roosevelt, diplomată şi activistă pentru drepturile omului; (d. 1962).

Anna Eleanor Roosevelt (n. 11 octombrie 1884 - d. 7 noiembrie 1962) a fost Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, soția Președintelui Statelor Unite ale Americii Franklin Delano Roosevelt, diplomată și activistă pentru drepturile omului, una dintre femeile cele mai influente ale secolului al XX-lea - foto: en.wikipedia.org

Anna Eleanor Roosevelt in 1932 – foto: en.wikipedia.org

Anna Eleanor Roosevelt (n. 11 octombrie 1884 – d. 7 noiembrie 1962) a fost Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, soția Președintelui Statelor Unite ale Americii Franklin Delano Roosevelt, diplomată și activistă pentru drepturile omului, una dintre femeile cele mai influente ale secolului al XX-lea. De asemenea a fost americanca ce a ocupat cel mai mult timp postul de Primă Doamnă.

De-a lungul perioadei posterioare Marii Crize din 1929 a călătorit de-a lungul Statelor Unite ale Americii, promovând politica New Deal și a vizitat trupele armate pe fronturile din cel de-al doilea război mondial. A participat la formarea a numeroase instituții, cele mai notabile fiind Organizația Națiunilor Unite și Freedom House. A prezidat comitetul ce a aprobat Declarația universală pentru drepturile omului. Președintele Harry Truman o considera Prima Doamnă a Lumii în onoarea amplelor sale călătorii pentru a promova Drepturile Omului.


Eleanor Roosevelt entertains soldiers as she tells a story, September 1943

 

11 octombrie 1884 - S-a născut Friedrich Bergius, chimist german, laureat al Premiului Nobel (d. 1949)

Friedrich Karl Rudolf Bergius (n. 11 octombrie 1884, Breslau, Silezia - d.30 martie 1949, Buenos Aires) a fost un cercetător chimist german, care a inventat un proces de transformare a cărbunilor în petrol și a lemnului în zahăr - foto: ro.wikipedia.org

Friedrich Karl Rudolf Bergius – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Friedrich Karl Rudolf Bergius (n. 11 octombrie 1884, Breslau, Silezia – d.30 martie 1949, Buenos Aires) a fost un cercetător chimist german, care a inventat un proces de transformare a cărbunilor în petrol și a lemnului în zahăr. A fost profesor la Universitatea din Hanovra, a avut numeroase contribuții la inventarea și perfecționarea metodelor chimice de sinteză la presiuni înalte.

A obținut benzină sintetică prin hidrogenarea cărbunilor la presiune înaltă și zahăr alimentar prin zaharificarea celulozei în mediu acid. În 1931 a primit Premiul Nobel pentru chimie împreună cu Carl Bosch.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

11 octombrie 1885 - S-a născut in localitatea Bordeaux, Francois Mauriac, romancier si poet francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in anul 1952.

François Mauriac (n.11 octombrie 1885 – d.1 septembrie 1970) a fost un romancier, poet, dramaturg, eseist, polemist şi gazetar francez, Preşedintele Asociaţiei oamenilor de litere francezi, din 1933, membru al Academiei Franceze , din acelaşi an; laureat al Marelui Premiu al Romanului acordat de Academia Franceză în 1925 pentru romanul "Viaţa şi moartea unui poet"; laureat al Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1952 - in imagine, François Mauriac in 1932 - foto: ro.wikipedia.org

François Mauriac in 1932 – foto: ro.wikipedia.org

François Mauriac (n.11 octombrie 1885 – d.1 septembrie 1970) a fost un romancier, poet, dramaturg, eseist, polemist şi gazetar francez, Preşedintele Asociaţiei oamenilor de litere francezi, din 1933, membru al Academiei Franceze , din acelaşi an; laureat al Marelui Premiu al Romanului acordat de Academia Franceză în 1925 pentru romanul “Viaţa şi moartea unui poet“; laureat al Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1952.

Motivaţia Juriului Nobel
pentru profunda sa intuiţie spirituală şi pentru intensitatea artistică cu care a dezvăluit în romanele sale drama existenţei umane.

Moralist original si remarcabil stilist, s-a impus prin romanele cu substrat religios. Tatal sau, un bancher, a murit cand el avea 2 ani, astfel incat s-a atasat enorm de mama lui.A studiat literatura in orasul natal si apoi la Paris, dupa absolvirea scolii apucandu-se de scris. Cartile publicate, “Cuibul de vipere”, Sarutul dat leprosului”, “Pustiul dragostei”, sunt axate pe conflictul dintre spiritual si senzual. in 1933, a fost ales membru al Academiei Franceze.

 

11 octombrie 1889 - A decedat fizicianul britanic James Prescott Joule. (n. 24 decembrie 1818)

James Prescott Joule (n. 24 decembrie 1818, d. 11 octombrie 1889), fizician englez autodidact și un fabricant de bere. A devenit celebru datorită unei experiențe celebre, destinată a determina echivalentul mecanic al caloriei, efectuată în anul 1842. Prin această experiență, Joule a verificat principiul conservării și transformării energiei - foto: en.wikipedia.org

James Prescott Joule – foto: en.wikipedia.org

James Prescott Joule (n. 24 decembrie 1818, d. 11 octombrie 1889), fizician englez autodidact și un fabricant de bere. A devenit celebru datorită unei experiențe celebre, destinată a determina echivalentul mecanic al caloriei, efectuată în anul 1842. Prin această experiență, Joule a verificat principiul conservării și transformării energiei. A formulat principiul întâi al termodinamicii şi legea lui Joule.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

11 octombrie 1896 - A decedat copmpozitorul austriac Anton Bruckner; (n. 1824).

 

11 octombrie 1899 - A început Al Doilea Război al Burilor (11 octombrie 1899 – 31 mai 1902) între englezi și buri în Africa de Sud, un război între fortele britanice şi si cele ale burilor, urmasi ai colonistilor olandezi din Transvaal si Statul Liber Orange. Al Doilea Război al Burilor, a fost un conflict desfășurat între 11 octombrie 1899 și 31 mai 1902 între Imperiul Britanic și burii neerlandofoni din cele două republici independente: Republica Sud-Africană (Republica Transvaal) și Statul Liber Orange. El s-a sfârșit prin anexarea regiunii de către Imperiul Britanic și formarea Uniunii Africii de Sud ca parte din Commonwealth. Împreună cu Primul Război al Burilor (decembrie 1880 – martie 1881), perioada este cunoscută sub numele de „Războaiele Burilor”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

11 octombrie 1910 – Theodore Roosevelt a devenit primul presedinte american care a zburat cu un avion.

 

11 octombrie 1912 - Primul război balcanic – Armata greacă eliberează de sub ocupatia turca oraşul Kozani (aromana Cojani) din nordul Greciei, capitala Macedoniei de Vest și a Perfecturii Kozani. Evenimentul este sărbătorit până în prezent printr-o Liturghie Ceremonială și o paradă.

 

11 octombrie 1913 - S-a născut poeta şi prozatoarea Eugenia Adams-Mureşanu, soţia profesorului D.D. Roşca. Între 1958 şi 1960 a fost arestată; după 1971 părăseşte ţara şi se stabileşte în SUA; (“Învierea fariseului Eleazar”, “Assault on Eden”).

 

11 octombrie 1914 - Ferdinand I, nepotul şi succesorul lui Carol I de Hohenzollern, a depus jurământul ca suveran al României. Încoronorea sa ca rege al României Mari avea să fie oficiată opt ani mai tîrziu, la data de 15 octombrie 1922, în Catedrala Nouă din Alba Iulia.

 

11 octombrie 1929 - S-a născut Olga Tudorache, actriță română de teatru și film (d. 2017)

Olga Tudorache (n. 11 octombrie 1929, Oituz, județul Bacău) a fost o actriță română și profesor universitar la București. În septembrie 1951, dupa ce a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti, a fost angajată la Teatrul Tineretului din București, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt până în 1966, când teatrul a fuzionat cu Teatrul Nottara. La noul teatru, Teatrul Mic, a rămas angajată până în 1978.

Din anul universitar 1976 a fost conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, la catedra de actorie, iar din 1978 cu funcția de bază aici. Din 1990 a devenit profesor universitar. A avut șase promoții de actori, până la pensionare (1997). Retragerea efectivă din învățământ a avut loc în anul 2000.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

11 octombrie 1937 - S-a născut marele fotbalist Bobby Charlton, membru al echipei engleze castigatoare a campionatului mondial din 1966, fost antrenor al nationalei Angliei.

 

11 octombrie 1938 - S-a născut Dan Pița, regizor și scenograf român.

Dan Pița (n. 11 octombrie 1938, Dorohoi, județul Dorohoi) este un regizor și scenarist român. În 1992, la Festivalul de Film de la Veneția, a obținut Leul de Argint cu Hotel de lux. În 2004 a montat la Teatrul Național din București piesa Apus de soare de Barbu Delavrancea. A fost căsătorit cu actrița Carmen Galin.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

11 octombrie 1938 - Se înfiinţează prin Decret regal semnat de Carol al II-lea , breslele de lucrători, funcţionari şi meseriaşi din România.

 

11 octombrie 1938 - R. Games Slayter si John H. Thomas patenteaza vata de sticla si procedeul de fabricare a acestui material izolant.

 

11 octombrie 1939 - Preşedintele american Franklin Delano Roosevelt a primit o scrisoare din partea lui Albert Einstein, cu privire la ameninţarea reprezentată de armele nucleare.

 

11 octombrie 1944 - U.R.S.S a anexat Republica Populară Tuva. Republica Populară Tannu Tuva (1921-1944), a fost un stat independent creat pe teritoriul fostului protectorat Tuvan al Rusiei imperiale si parte din Imperiul chinez Qing până la prăbuşirea acestuia, în 1911. A fost cunoscuta si sub numele de Urianhaiskii Krai si a fost un stat satelit al URSS .

Populatia majoritara este de etnie mongola, iar capitala fondata in 1914 se numea Belotsarsk. Tuva si–a declarat independenta la 14 august 1921. in timpul framantarilor sangeroase provocate de revolutia bolsevica din Rusia. A fost condusa de un partid de orientare bolsevica, sustinut de comunistii rusi.

In 1926 c URSS recunostea independenta acestei tari, nerecunoscuta de nici o alta tara. Tanu-Tuva a fost unica tara cu exceptia URSS, care a recunoscut Mongolia comunista. Republica Populară Tuvan este acum oficial cunoscuta sub numele de Republica Tuva, în cadrul Federaţiei Ruse.Capitala acesteia s-a numit din 1926, Kyzyl.

 

11 octombrie 1945 - A murit Scarlat Demetrescu, profesor de ştiinţe naturale, geografie, scriitor şi unul din cei mai mari spiritualişti români; (n. 1872).

 

11 octombrie 1947 - România a devenit membru al Organizatiei Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization). OMM este institutie specializata a ONU (din 1951) si are sediul La Geneva (Elvetia).

 

11 octombrie 1949 - Wilhelm Pieck este ales primul (și singurul), președinte al RDG-ului, in zona Germaniei ocupata de sovietici.

 

11 octombrie 1953 - În Romania ocupată de trupele sovietice, un tribunal comunist dă sențintă în procesul luptatorilor anticomuniști parașutați în munți. Au fost condamnați la moarte 13 luptatori anticomuniști. Condamnați în procesul parasutistilor judecat in octombrie 1953, la Bucuresti:

- Buda Ion, nascut in 1923 la Bontesti – Arad.

- Corlan Aurel, nascut in 1920 la Vladuleni – Valcea.

- Coman Ion, invatator, nascut in 1922 la Apa – Satu Mare.

- Dinca Gheorghe, inginer, nascut in 1918 la Hunia-Cetate, Dolj.

- Golea Ion, student, nascut in 1922 la Bahnea – Tirnava.

- luhasz Ion, student, nascut in 1933 la Pir – Satu Mare.

- Pop Gavrila, nascut in 1928 la Pir – Satu Mare.

- Popovici Mircea, student, nascut in 1920 la Ohaba de Jiu – Gorj.

- Samoila Ion, nascut in 1919 la Ighisul Vechi – Sibiu.

- Tanase Alexandru, nascut in 1915 la Babeni – Valcea.

- Tartler Erich, agricultor, nascut in 1920 la Brasov.

- Tolan Ion, ajustor, nascut in 1925 la Magra – Arad.

- Vlad Minai, student (neparasutat), nascut in 1925 la Dragomiresti -Maramures.

Sentința a fost executată pe 31 octombrie 1953 in Valea Piersicilor la Jilava. În timpul procesului s-au pronunțat foarte multe condamnări la muncă silnică, pntru localnicii care îi ajutaseră.

 

11 octombrie 1954 - Trupele comuniste Viet Minh, au preluat controlul asupra Vietnamului de Nord.

 

11 octombrie 1962 - Papa Ioan al XXIII-lea convoacă primul Sinod ecumenic al Bisericii Romano-Catolice, din ultimii 92 de ani.

 

11 octombrie 1963 - Cancelarul Konrad Adenauer, își prezintă la vîrsta de 87 de ani demisia, președintelui Republicii Federale Germania, Heinrich Lübke.

 

11 octombrie 1963 - A murit scriitorul, scenaristul şi regizorul francez Jean Cocteau. (n. 1889)

Jean Maurice Eugène Clément Cocteau (Maisons-Laffitte, 5 iulie 1889 - Milly-la-Forêt, 11 octombrie 1963) poet, scriitor, pictor, dramaturg și cineast francez. Tatăl lui Jean Cocteau, avocat și pictor amator, s-a sinucis în 1898 - in imagine, Jean Cocteau in 1923 - foto: en.wikipedia.org

Jean Cocteau in 1923 – foto: en.wikipedia.org

Jean Maurice Eugène Clément Cocteau (Maisons-Laffitte, 5 iulie 1889 – Milly-la-Forêt, 11 octombrie 1963) poet, scriitor, pictor, dramaturg și cineast francez. Tatăl lui Jean Cocteau, avocat și pictor amator, s-a sinucis în 1898. Talent polivalent – poet, prozator, pictor, actor, dramaturg (lirică: “Dansul lui Sofocle”, “Cântec neted”; romane: “Marea întorsătură”, “Copiii teribili”; balet satiric: “Soţii din Turnul Eiffel”; piese: “Maşina infernală”, “Părinţii teribili”, “Monştrii sacri”; film: „Sângele unui poet”, „Frumoasa şi bestia”, „Orfeu”)
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

11 octombrie 1966 - S-a născut actorul american Luke Perry, cunoscut din filmul “Beverly Hills”.

 

11 octombrie 1968 - Apollo 7, prima misiune spațială cu echipaj uman din cadrul programului Apollo al NASA, s-a lansat de la Cape Canaveral, Florida.

Misiunea americană spațială Apollo 7, avându-i la bord pe Donn Eisele și Walt Cunningham și la comandă pe Wally Schirra, a fost lansată din Cape Kennedy, Florida, pe 11 octombrie 1968 - foto (Echipajul de pe Apollo 7): ro.wikipedia.org

Echipajul de pe Apollo 7 – foto: ro.wikipedia.org

Misiunea americană spațială Apollo 7, avându-i la bord pe Donn Eisele și Walt Cunningham și la comandă pe Wally Schirra, a fost lansată din Cape Kennedy, Florida, pe 11 octombrie 1968. Nava a fost plasată pe o orbită de 227,8 x 283,4 kilometri (123 x 153 mile nautice). Obiectivul principal al misiuni Apollo 7 era : “Demonstrarea fiabilității Modulului de Comandă/de Serviciu și a echipajului; demonstrarea capabilității de cuplare a Modulului de Comandă/de Serviciu cu alte vehicule aflate pe orbită“. Timp de aproape 11 zile, Modulul de Comandă a fost supus unei serii de teste. Aproape fără excepție, toate sistemele navei erau pregătite.

11 octombrie 1968: NASA lansează Apollo 7, prima misiune cu oameni la bord – foto: ro.wikipedia.org

Sistemul de propulsie din Modulul de Serviciu, care are rolul să plaseze/ să iasă de pe orbita lunară, a funcționat perfect în timpul celor 8 teste, fiecare durând de la jumătate de secundă până la 67,7 secunde. Misiunea s-a desfășurat pe parcursul a 163 de revolutii orbitale, cu un echipaj ce a fost primul care a transmis semnal TV live de pe orbită, oferind astfel prima viziune a spațiului, oamenilor de pe Pământ. Vehiculul Spațial a avut pe 22 octombrie o intrare normală în atmosferă și o amerizare conform planului, cu o eroare de 2 kilometri, coborând în Oceanul Atlantic la Sud-Est de Bermuda.
cititi mai mult pe: en.wikipedia.org; www.nasa.gov

 

11 octombrie 1968 - S-a născut Claudiu Saftoiu, jurnalist, fost sef SIE, actualmente director general al Televiziunii Romane ; (n.Focsani, Vrancea).

 

11 octombrie 1976 - În China este arestata asa numita “Banda a celor 4″. Noul preşedinte al Partidului Comunist din China, Hua Huofen, a dispus arestarea a patru radicali din conducerea Partidului Comunist. Este un semn că in China se schimbă direcţia politică, în urma decesului preşedintelui Mao Zedong survenit cu o luna in urma. Zhang Chunqiao a fost unul dintre cei patru arestaţi.

Banda celor patru era condusa de vaduva fostului preşedinte Mao, şi ii includea pe Wang Hongwen, Yao Wenyuan, şi Zhang Chunqiao, susţinători activi ai Revoluţiei Culturale instigata cu zece ani în urmă de către preşedintele Mao, in urma careia tara a fost devastata de tulburari sociale care s-au soldat cu milioane de morti si cu anarhie la nivel economic si social.

 

11 octombrie 1984 - Astronauta Kathryn D. Sullivan devine prima femeie americană care face o călătorie în spaţiu cosmic.

Kathryn Dwyer Sullivan (n. 3 octombrie 1951) este geolog american și fost astronaut al NASA - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Kathryn D.Sullivan – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Kathryn Dwyer Sullivan (n. 3 octombrie 1951) este geolog american și fost astronaut al NASA.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

11 octombrie 1991 - Consiliul de Stat al URSS a desfiintat temuta politie politica K.G.B.

 

11 octombrie 2002 - A început, la München, primul Festival „Sergiu Celibidache”, care a cuprins concerte, cursuri de maiestrie artistica si o gala de filme documentare. A fost prezentat, la Muzeul Filmului din Munchen, filmul-portret realizat de Jan Schmidt-Garre si fiul muzicianului, pelicula cunoscuta si melomanilor români prin proiectiile de la Ateneul Român si Sala Mare a Palatului.

 

11 octombrie 2002 - Au fost aduse în tara noastra moastele Sfântului Ion Casian, care sunt depuse în prezent la catedrala Romano-Catolica „Sfântul Iosif” din Bucuresti. Sfântul Ioan Casian, de origine româna, a trait în Marsilia, în secolul al IV-lea d.H. si a fost întemeietorul monahismului dupa modelul rasaritean, prin înfiintarea a doua manastiri, una de maici si una de calugari.

 

11 octombrie 2004 - A murit Christopher Reeve, actor american (n. 1952)

Christopher D'Olier Reeve (n. 25 septembrie 1952 - d. 10 octombrie 2004) a fost un actor, regizor, producător, scenarist, autor și activist american, cunoscut mai ales pentru interpretarea rolului "Superman". În mai 1995, în timp ce filma are loc un accident în care actorul, căzând de pe cal pe platourile din Charlottesville, rămâne paralizat de la gât în jos pentru toată viața - in imagine, Reeve after the opening night of The Marriage of Figaro at the Circle in the Square Theatre, New York City, 1985 - foto: ro.wikipedia.org

Reeve after the opening night of The Marriage of Figaro at the Circle in the Square Theatre, New York City, 1985 – foto: ro.wikipedia.org

Christopher D’Olier Reeve (n. 25 septembrie 1952 – d. 10 octombrie 2004) a fost un actor, regizor, producător, scenarist, autor și activist american, cunoscut mai ales pentru interpretarea rolului “Superman”. În mai 1995, în timp ce filma are loc un accident în care actorul, căzând de pe cal pe platourile din Charlottesville, rămâne paralizat de la gât în jos pentru toată viața.

 

11 octombrie 2006 - O aeronavă de mici dimensiuni a lovit o clădire din Manhattan, New York. Reprezentații primariei din New York au exclus posibilitatea unui atentat terorist.

 

11 octombrie 2008 - A murit într-un grav accident de automobil în apropiere de Klagenfurt, Jörg Haider, politician austriac nationalist de dreapta; (n. 1950). A fost lider al Partidului Populist Austriac şi guvernator al landului Carintia.

 

11 octombrie 2011 - A decedat omul politic roman Ion Diaconescu (n. 1917)

Diaconescu (stânga), Corneliu Coposu şi Ion Raţiu în 1990 - foto: ro.wikipedia.org

Ion Diaconescu , Corneliu Coposu şi Ion Raţiu în 1990 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ion Diaconescu (n. 25 august 1917, Boțești, județul Dâmbovița, România – d. 11 octombrie 2011, București) om politic și activist anticomunist român; a fost membru al Partidului Național Țărănesc, începând cu anul 1936 până la desființarea partidului de autoritățile comuniste, în 1947. Condamnat la 15 ani de închisoare, a fost încarcerat in mai multe inchisori si lagare comuniste, iar după ispășirea pedepsei a fost deportat în Bărăgan.

Revenit în București, a activat la întrunirile clandestine ale țărăniștilor. După anul 1989 a fost în conducerea Partidului National Taranesc – Crestin Democrat, fiind ales ca deputat în Parlament în trei legislaturi consecutive . A îndeplinit funcția de președinte al Camerei Deputaților. Ca parlamentar, a acționat pentru înlăturarea consecințelor regimului comunist.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; taranista.wordpress.com

 

11 octombrie 2019 - Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat premierului etiopian Abiy Ahmed Ali, „pentru eforturile sale de realizare a păcii și cooperării internaționale și pentru inițiativa sa decisivă de a rezolva conflictul de frontieră cu statul vecin Eritreea”.

Abiy Ahmed Ali (n. 15 august 1976, Agaro, Etiopia) este un politician etiopian care, din 2 aprilie 2018, deține funcția de prim-ministru al Republicii Federale Democratice a Etiopiei. În 2019 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace „pentru eforturile sale de realizare a păcii și cooperării internaționale și pentru inițiativa sa decisivă de a rezolva conflictul de frontieră cu statul vecin Eritreea” - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Abiy Ahmed – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Premierul etiopian Abiy Ahmed este laureatul Premiului Nobel pentru Pace pe 2019, a anunţat vineri la Oslo Berit Reiss-Andersen, preşedinta Comitetului Nobel norvegian, transmit agenţiile internaţionale de presă. Premierul etiopian (43 de ani) primeşte această distincţie pentru demersurile sale în scopul reconcilierii istorice a ţării sale cu Eritreea, dar şi în susţinerea păcii şi cooperării regionale. Abiy Ahmed Ali (n. 15 august 1976, Agaro, Etiopia) este un politician etiopian care, din 2 aprilie 2018, deține funcția de prim-ministru al Republicii Federale Democratice a Etiopiei.
cititi mai mult pe www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

11 octombrie 2019 - A murit cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a efectuat o ieşire în spaţiu (n. 1934)

Alexei Arhipovici Leonov (n. 30 mai 1934, Listvianka, regiunea Kemerovo, URSS - d. 11 octombrie 2019) a fost un cosmonaut rus, cunoscut pentru efectuarea primei ieșiri în spațiu la 18 martie 1965 - (Alexei Leonov în aprilie 1974) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexei Leonov în aprilie 1974 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexei Arhipovici Leonov (n. 30 mai 1934, Listvianka, regiunea Kemerovo, URSS – d. 11 octombrie 2019) a fost un cosmonaut rus, cunoscut pentru efectuarea primei ieșiri în spațiu la 18 martie 1965.
cititi mai mult pe: www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

11 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei

Simona Radis și Ancuta Bodnar