Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi (11 octombrie)

Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi (11 octombrie) - foto preluat de pe basilica.ro

foto preluat de pe basilica.ro
articol preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

 

Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi

Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Filip (din Cei Șaptezeci), și unul din Cei Șapte Diaconi, este pomenit de Biserică la 11 octombrie. El s-a născut în Palestina, a fost căsătorit și a avut copii. Nu este același cu Sfântul Apostol Filip (14 noiembrie), care a fost unul din Cei Doisprezece Apostoli.

Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconii - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi - foto preluat de pe doxologia.ro

 

Viața

După Pogorârea Duhului Sfânt, Cei Doisprezece Apostoli l-au făcut pe Filip, împreună cu alți șase, diacon în Biserica din Ierusalim. Ei l-au însărcinat cu primirea darurilor de la credincioși și cu grija văduvelor, a orfanilor și nevoilor acestora. Când a început persecutarea creștinilor și evreii l-au lapidat pe Sfântul Ștefan Întâiul-mucenic, cel mai bătrân dintre cei Șapte Diaconi, Apostolul Filip, a părăsit Ierusalimul și s-a dus în Samaria. Acolo el a propovăduit cu mare succes creștinismul. Printre cei convertiți se numără și Simon Magul, care, „după ce a fost botezat, l-a însoțit pe Filip” (Fapte 8:9-13).

La porunca unui înger al Domnului, Sfântul Filip s-a dus să aștepte pe drumul care lega Ierusalimul de Gaza. Acolo a întâlnit un oficial al reginei Etiopiei, pe care, de asemenea, l-a convertit la creștinism (Fapte 8:26-39). Sfântul ucenic Filip a propovăduit fără odihnă Cuvântul lui Dumnezeu în multe regiuni din Orientul Apropiat, din jurul Palestinei. La Ierusalim, Apostolii l-au ridicat la treapta de episcop și l-au trimis la Tralles în Asia Mică, unde a botezat mulțime multă. Sfântul Filip a murit la adânci bătrâneți.

cititi mai mult pe ro.orthodoxwiki.org

cititi mai mult despre Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 7 diaconi si pe: basilica.ro; doxologia.ro