Sfântul Apostol Carp (†66)

Sfântul Apostol Carp (†66) - icoană rusească - foto preluat de pe doxologia.ro

foto preluat de pe doxologia.ro
articole preluate de pe: ro.orthodoxwiki.orgziarullumina.ro; ; doxologia.ro

 

Sfântul Apostol Carp


 

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Carp din Cei Șaptezeci este pomenit de Biserică în 26 mai împreună cu Sfântul Apostol Alfeu și în 4 ianuarie cu Cei Șaptezeci.

În a doua sa epistolă către Timotei, Sfântul Pavel cere „felonul pe care l-a lăsat la Troa cu Carp, și când vei veni, adu-l cu tine împreună cu cărțile”.

Sf. Carp a fost episcop în Berroia (sau Veria), în Macedonia.

Sfântul Apostol Carp (†66) - icoană rusească - foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Sfântul Apostol Carp (†66) – icoană rusească – foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Sfântul Apostol Carp era din Troada Asiei şi l-a găzduit pe Sfântul Apostol Pavel în casa lui, devenindu-i ucenic în propovăduirea Evangheliei.

Prin el, Apostolul nea­murilor a trimis Bisericilor unele dintre epistolele sau scrisorile sale.

Sfântul Carp este socotit între cei 70 de apostoli care au fost chemaţi de Mântuitorul Hristos să propovăduiască pretutindeni cuvântul Său.

Pe aceştia îi trimitea înaintea Sa, doi câte doi, pe unde avea El să meargă.

Despre lupta propovăduirii lor nu se cunosc foarte multe lucruri, întrucât cumplitele prigoniri pe care le-au îndurat creştinii din partea împăraţilor păgâni nu au lăsat să se păstreze istorisiri mai bogate despre ostenelile şi jertfele lor.

Tot ce ştim despre Sfântul Apostol Carp sunt câteva cuvinte pe care le scrie Sfântul Apostol Pavel în a doua sa Epistolă către Timotei.

Sfântul Apostol Carp l-a însoţit pe Sfântul Apostol Pavel într-una din călătoriile sale, iar acesta i-a lăsat spre păstrare un felon şi nişte cărţi, despre care Apostolul neamurilor aminteşte în Epistola sa către Timotei zicând:

Când vei veni, adu-mi felonul, pe care l-am lăsat în Troada, la Carp, precum şi cărţile, mai ales pergamentele” (2 Timotei 4, 13).

Tradiţia ne spune că Sfântul Carp a păstorit ca episcop în cetatea Veria din Tracia, iar acolo pe mulţi păgâni i-a adus la credinţa creştină.

El s-a ostenit cu propovăduirea Evangheliei şi în insula Creta, unde l-a primit în casa lui pe Sfântul Dionisie Areopagitul, care spunea că Sfântul Carp nu începea Sfânta Liturghie până nu vedea un semn dumnezeiesc din cer.

Neîndoielnic este faptul că a propovăduit credinţa cea nouă, a creştinilor, neînfricat şi fără odihnă.

A fost ucis de iudei şi aşa şi-a dat sufletul în mâinile Domnului.

 

Imnografie


 

Troparul Sfântului Apostol Carp, unul din cei şaptezeci

(glasul al 3-lea):

Apostole Sfinte Carp, roagă pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Carp, unul din cei şaptezeci

(glasul al 4-lea):

Arătatu-Te-ai astăzi…

Ca pe o stea luminoasă, Biserica totdeauna te-a agonisit pe tine, Apostole Carp, cu minunile tale cele de multă dăruire luminându-se. Pentru aceea strigăm lui Hristos: Mântuiește pe cei ce cu credință cinstesc pomenirea Apostolului Tău, ca un milostiv.

 

Iconografie


 

Erminia lui Dionisie din Furna (ed. Sophia, București, 2000, p. 150) arată că Sfântul Apostol Carp trebuie zugrăvit în chipul unui [episcop] „bătrân, cu barba despicată în două”.

 

Viața Sfântului Apostol Carp


 

Sfântul Apostol Carp (Secolul I d.Hr.) - icoană rusească - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Apostol Carp (Secolul I d.Hr.) – icoană rusească - foto preluat de pe doxologia.ro

articol preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Apostol Carp a fost unul din cei șaptezeci de apostoli, următor și slujitor al Sfântului Apostol Pavel, fiindcă ducea scrisorile lui la cei ce le trimitea. Și nevoindu-se împreună cu dânsul multă vreme în propovăduirea cuvântului lui Hristos, a suferit multe ispite; apoi a fost pus de dânsul episcop în Veria Traciei. El s-a mai ostenit cu propovăduirea cuvântului și în Crit, unde a primit în casa sa pe Sfântul Dionisie Areopagitul și a văzut în vedenie pe Domnul arătându-i-se lui, pe când se ruga, ca să pedepsească pe cei doi păcătoși; și l-a auzit pe Acela, zicându-i: „Mai bate-mă pe mine, căci sunt gata să mă răstignesc iarăși, pentru mântuirea omenească”.

Sfântul Dionisie mai mărturisește de Sfântul Carp și aceasta, că nu începea a săvârși Preacuratele și de viață făcătoarele Taine, până ce nu vedea arătându-i-se lui din cer vreo vedenie dumnezeiască. Și fiind arhiereu în Veria, pe mulți elini i-a întors de la închinarea de idoli la Hristos Dumnezeu, și pe iudei mustrându-i, i-a învățat să creadă că Hristos Cel răstignit de dânșii este Dumnezeu adevărat și Făcătorul tuturor. După aceea a fost ucis cu sălbăticie și cu nemilostivire de ceilalți iudei ce nu crezuseră, dându-și sfântul său suflet în mâinile Domnului. Iar cinstitele lui moaște s-au pus în aceeași cetate, de bărbați credincioși și temători de Dumnezeu; și multe tămăduiri se dau acolo bolnavilor, întru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru.

 

Notă: Despre vedenia Sfântului Carp, unde se amintește de cei doi păcătoși, caută povestirea Sfântului Dionisie Areopagitul de la trei octombrie, și acolo poți să o citești.