30 iulie – Ziua mondială împotriva traficului de persoane (ONU)

30 iulie - Ziua mondială împotriva traficului de persoane (ONU) - foto preluat de pe www.facebook.com/unitednations

30 iulie – Ziua mondială împotriva traficului de persoane (ONU)

foto preluat de pe www.facebook.com/unitednations
articole preluate de pe: www.agerpres.ro

 

Ziua mondială împotriva traficului de persoane se marchează anual la 30 iulie. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a creşte gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi pentru promovarea protecţiei drepturilor lor, potrivit site-ului www.un.org.

De ziua mondială împotriva traficului de persoane e necesar să ne reafirmăm angajamentul de a opri infractorii să exploateze fără milă unii dintre oameni, să îi oprim pe aceia care vor să obţină profit pe această cale şi să ajutăm victimele să-şi reconstruiască viaţa“, afirmă secretarul general al ONU, António Guterres, conform site-ului https://www.un.org/en/events/humantrafficking/.

Traficul de persoane reprezintă o infracţiune prin care sunt exploataţi copii, femei şi bărbaţi în diferite scopuri, inclusiv muncă forţată şi sex. Începând cu 2003, Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC) a adunat informaţii despre aproximativ 225.000 de victime ale traficului de persoane, detectate în întreaga lume. La nivel global, ţările detectează şi raportează tot mai multe victime şi condamnă tot mai mulţi traficanţi. Acesta este rezultatul unei capacităţi sporite de identificare a victimelor şi/sau al unui număr crescut de victime traficate, se arată pe site-ul amintit.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Uniunea Salvați România – USR: Astăzi este Ziua mondială împotriva traficului de persoane.
Silvia Dinică, senatoare USR, spune că este un fenomen care afectează fiecare țară din lume, dar în România se resimte ca o boală cronică rezistentă la tratament.

Asta vedem și în raportul Departamentului de Stat al SUA, în care este analizat stadiul în care România se află la finalul anului 2019, țara noastră se confruntă cu o creștere constantă a numărului de victime:
❗️662 de victime identificate în 2017, 497 în 2018, 698 în 2019.

❗️74% dintre victimele din 2019 au fost folosite în scopul exploatării sexuale.

❗️Mai puțin de jumătate dintre victime (49%) au primit asistență din partea instituțiilor publice, prin parteneriate public-private sau ONG-uri.

❗️Deși numărul victimelor este în creștere, numărul anchetelor DIICOT pentru trafic de persoane este în scădere (532 de dosare în 2019, față de 695 în 2018). Instanțele de judecată condamnă tot mai puțini traficanți de persoane – 1222 în 2017, 130 în 2018 și doar 120 în 2019.

Senatoarea Silvia Dinică propune o serie de direcții de acțiune: https://bit.ly/339blWB