(video) Proteste masive în Brazilia. Manifestanţii cer demisia preşedintei Dilma Rousseff

Proteste Brazilia 16 aug. 2015 - foto - stirileprotv.ro

articol – stiri.tvr.ro
foto – stirileprotv.ro

17 august 2015

Sute de mii de brazilieni au ieşit în stradă în marile oraşe. Potestatarii cer demisia preşedintei Dilma Rousseff, acuzată de implicare într-unul dintre cele mai ample scandaluri de corupţie din istoria ţării.


Aproape 900.000 de brazilieni – după estimările poliţiei, 2 milioane conform organizatorilor -, nemulţumiţi de corupţie şi de situaţia economică dificilă a ţării, au ieşit în stradă şi au cerut demisia preşedintei Dilma Rousseff. Demonstranţii, îmbrăcaţi în verde şi galben, au defilat paşnic în întreaga ţară.

Organizatorii – mişcări cetăţeneşti de dreapta, susţinute de un partid de opoziţie – au estimat la 2 milioane, dintre care un milion numai la Sao Paolo, numărul participanţilor la aceste proteste desfăşurate în peste 100 de oraşe.

Fluturând drapelul naţional, manifestanţii anti-guvern au cerut demisia sau destituirea preşedintei Rousseff, criticând corupţia la nivel înalt, dezvăluită într-un scandal politico-financiar care a costat peste 2 miliarde de dolari gigantul petrolier de stat Petrobras.

La Rio de Janeiro, demonstranţii au afişat pancarte prin care cereau ca actuala preşedintă şi fostul şef de stat Luiz Inacio Lula da Silva să fie trimişi la închisoare. Dilma Rousseff a convocat o şedinţă de criză cu miniştrii săi cei mai apropiaţi.

Preşedintele Partidului Social Democrat Brazilian şi rival al preşedintei Rousseff la alegerile prezidenţiale din 2014, Aecio Neves, a făcut pentru prima dată apel la militanţii formaţiunii sale să se alăture manifestaţiilor.

Rousseff a câştigat din nou alegerile în octombrie cu 51% din voturi, iar al doilea său mandat a început în ianuarie. În ultimele luni popularitatea sa a avut de suferit din cauza scandalului de corupţie uriaş care a implicat gigantul petrolier de stat Petrobras şi care a dus la arestarea câtorva foşti oficiali din partidul său.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/