(video) Primele magazine în care banii nu au nicio valoare. Trocul de obiecte şi servicii prinde şi la noi

magazinul de schimburi

foto – captura video – stiri.tvr.ro
articol – stiri.tvr.ro

Supravieţuim fără aer trei minute, fără apă 72 de ore şi fără mâncare 21 de zile. Dar fără bani? În România au apărut deja primele magazine în care banii nu au nicio valoare. Funcţionează ca nişte spaţii pentru schimburi de obiecte şi servicii. Şi, cel mai important, lupta împotriva consumerismului.

66 de puncte este plata pe care Mihaela Cristea o primeşte după câteva ore de spălat rufe, călcat, făcut curat. Punctele sunt salariul ei practic, dar ele nu valorează niciun şfanţ magazinele din Bucureşti, cu excepţia celui de schimb social deschis în sectorul 6 al Capitalei. Mihaela încearcă de ani buni să se angajeze.

Ca Mihaela, alte 40 de persoane înscrise la Direcţia de Asistenţă Socială prestează munci şi primesc lucruri. Şi cei care donează produse alimentare, rechizite sau alte obiecte primesc puncte.

Trocul de obiecte şi servicii este vechi de când lumea, doar că astăzi are un alt scop – să combata risipa şi consumerismul.

Tot de la aceasta idee a plecat şi echipa Flipster. Câţiva tineri din Bucureşti şi-au pus în gând să facă ordine în garderoba soţiilor, iubitelor, prietenelor. E simplu: postezi poze cu hainele pe care vrei să le schimbi, cauţi obiectele care îţi fac cu ochiul pentru schimb. Dacă celalalt utilizator este de acord, un curier face trocul.

Dacă la noi iniţiativele de acest gen sunt la început, în lume, mişcarea care îndeamnă să renunţi la bani face deja istorie.

Heidemarie Schwermer trăieşte de 14 ani fără bani. Locuieşte la oricine o primeşte şi munceşte ca să facă rost de mâncare. Documentarul despre ea a făcut înconjurul lumii. Este poate un caz extrem, dar şi un bun exemplu să ne amintim că banii nu sunt totul.

articol preluat de pe – http://stiri.tvr.ro/