(video) Primaria Navodari, obligata de CEDO sa construiasca o groapa cu deseuri toxice langa malul marii. Cum a fost posibil

61660334

“Decizia CEDO in cazul depozitului de materiale toxice impus oamenilor din Navodari m-a scos din minti. Am intrat pe site-ul lor, cautand sa vad daca ar fi avut competenta sa judece asa un caz, care seamana mai devgraba a mecanism ISDS. Dar uitati peste ce am dat. Si cica se numeste Curtea Europeana a Drepturilor Omului… Dreptul de a muri otravit.

Ca sa vedeti cat de mult urmareste sa restaureze dreptatea oamenilor (singurele ei decizii sunt pe partea de retrocedarea proprietatilor – chiar si cu date false, cum a fost cazul fostului sediu al Inst de Etnografie si Folclor, da, este un tribunal cu o logica cat se poate de capitalista), iata sentinta intr-un caz in care un cetatean Italian, Smaltini, da in judecata statul Italian, pentru ca s-a imbolnavit de leucemie de la o uzina siderurgica. Bineinteles, CEDO a respins plangerea ei, ca inadmisibila, pe motiv ca nu se poate stabili o legatura cauzala intre emisiile de la uzina siderurgica!!!

Bineinteles ca nu au mers mai departe sa investigheze daca statul italian a luat masurile necesare pentru a proteja sanatatea cetatenilor sai.

Dar cui ii pasa de sanatatea oamenilor? Sa fie industrie, sa avem crestere economica. Asta ne-o urla constant toate institutiile internationale.

Va dati seama ca daca, in ipoteza ca se va constui acest depozit la Navodari, oamenii se vor imbolnavi si vor merge la CEDO, CEDO ar trebui sa decida impotriva sa insasi, ca e singurul vinovat (alaturi de primarul spagar, dar care macar e la puscarie) de imbolnavirea acestor oameni. Iar cazul nu ar mai fi X contra statul y, ci direct x contra CEDO.
Halal justitie…

P.S. Repostez alt articol despre povestea absolut naucitoare a deciziei CEDO de a transforma Navodariul si litoralul romanesc intr-o groapa de gunoi a Europei.”

Maria Olteanu

articol preluat de pe https://www.facebook.com/

 

Primaria Navodari, obligata de CEDO sa construiasca o groapa cu deseuri toxice langa malul marii. Cum a fost posibil

foto si articol – stirileprotv.ro

Judecatorii de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului au luat o decizie surprinzatoare. Primaria Navodari este obligata sa construiasca o groapa de deseuri toxice, la doi pasi de malul marii.

Cei care si-au cautat dreptatea la CEDO sunt niste italieni nemultumiti ca li s-a blocat investitia.
Localnicii si-au exprimat dezacordul, printr-un referendum, fata de infiintarea gropii. Iar primarul care a eliberat autorizatiile a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz in serviciu si coruptie, tocmai in urma acestei afaceri.

Depozitul ar fi trebuit sa se intinda pe 150.000 de metri patrati, la cativa kilometri de statiunea Mamaia si tabara de la Navodari. In el, in fiecare zi, s-ar procesa peste 600 de tone de deseuri toxice aduse din toata Europa: pacura, ulei industrial, azbest, cianuri sau clei, spun autoritatile locale.

Mihaela Candea, organizatia Mare Nostrum: “Noi nu ne dorim sa devenim aici, pe litoralul romanesc, o groapa de gunoi pentru altii. Aceste deseuri trebuie neutralizate acolo unde au fost produse, mai ales daca vorbim despre deseuri produse de alte tari.”

Localnici din Navodari au organizat proteste si chiar un referendum, iar 70 % dintre ei s-au declarat impotriva construirii depozitului.

Investitia a fost blocata in cele din urma, iar primarul care a aprobat autorizatiile firmei italiene a fost condamnat la inchisoare pentru abuz in serviciu si coruptie tocmai in urma acestei afaceri. Surprinzator, Primaria Navodari a primit o veste zdrobitoare.

Investitorii italieni s-au plans la CEDO, iar judecatorii le-au dat dreptate, ceea ce inseamna ca autoritatile locale sunt obligate sa emite autorizatii pentru constructia gropii de deseuri toxice.

Florin Chelaru, primar Navodari: “Mi se cere ca in maxim trei luni de la hotararea definitiva eu sa semnez autorizatia de constructive a acestui centru de deseuri industriale. va spun sincer ca la acest momeht nu imi dau seama cum a putut statul roman sa va apere cauza sa-si apere cauza.”

Acesta nu este singurul scandal iscat de deseurile aduse de oamenii de afaceri italieni in tara noastra. In Portul Constanta a ajuns din Italia, nava Volgobalt, incarcata cu 2700 de tone de deseuri menajere, medicale sau chiar toxice care urmau sa fie arse la noi. Nava a fost intoarsa intr-un final.

In cazul gropii de la Navodari, autoritatile vor ataca decizia la Marea Camera a Curtii Europene.

articol preluat de pe http://stirileprotv.ro