Legea avortului

70848_avort77sgshsj

[yop_poll id="14"]

Avortul reprezintă terminarea (oprirea) sarcinii prin orice mijloace, înainte ca fătul să fie suficient dezvoltat pentru a supravieţui [1].

Definiţia dată de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) este limitată la terminarea (oprirea) sarcinii înainte de 22 săptămâni de gestaţie, calculată în funcţie de data primei zile a ultimei menstruaţii şi expulzarea unui făt nou-născut care cântăreşte mai puţin de 500 grame. În România, această definiţie se concretizează prin terminarea sarcinii înainte de 28 de săptămâni de gestaţie, după data primei zile a ultimei menstruaţii normale şi expulzarea unui făt nou-născut care cântăreşte mai puţin de 1000 de grame [2].

Note

[1] Mihai Horga, Frank Lüdicke, Aldo Campana, Manual de planificare familială. Text de referinţă, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii, ed. 2000- Universitatea Geneva, Departamentul de Ginecologie şi Obstetrică., p. 13-1;
[2] Ibidem;

Proceduri de avort. Clasificare şi descriere

Riscuri si urmari ale avortului

Avortul-imagini necenzurate

articol preluat de pe: provitabucuresti.ro

 

Reglementarile privind avortul in tarile Uniunii Europene

Nota introductiva

Din punct de vedere al legislatiei privind avortul, tarile UE se impart in 3 grupe.

 

In prima grupa se afla Malta, Irlanda si (practic) Polonia, la care se adauga Irlanda de Nord, aflata in componenta Marii Britanii.
- Malta opreste cu desavarsire avortul, in ciuda presiunilor uriase din partea ONU si UE care solicita modificarea legislatiei.
- In Irlanda, avortul este oprit cu exceptia cazului in care mama este in pericol de a se sinucide, insa guvernul si Biserica Catolica incearca sa inchida si aceasta “portita”.
- In Polonia si Irlanda de Nord, teoretic se poate apela la avort daca sarcina a aparut in urma unui viol, incest, daca fatul are malformatii grave sau daca viata si sanatatea mamei sunt puse in pericol; practic insa, atat reglementarile specifice cat si sprijinul dat de stat in asistarea femeilor care intentioneaza sa apeleze la intreruperile de sarcina reduc pana aproape de nesemnificativ numarul avorturilor. De ex. in cazul Poloniei, rata avorturilor este foarte redusa (in anul 2002 s-au facut 3 avorturi /10 000 de nasteri).

 

Grupul al doilea include statele in care se pot face avorturi in anumite conditii, mai relaxate: Cipru, Insulele Feroe (teritoriu danez), Finlanda, Luxemburg, Spania, Portugalia si Marea Britanie.
- Avortul motivat de situatia sociala si materiala dificila este permis practic doar in Marea Britanie (care ar trebui mai degraba inclusa in grupul al treilea) si Finlanda.

- In Feroe se cere si consimtamantul sotului, daca femeia este casatorita.
- In Luxemburg, femeia trebuie consiliata cu privire la alternative si trebuie sa astepte 7 zile pana la avort. Tot aici “obiectiile de constiinta”, in general din motive religioase, sunt frecvente.

In grupul al treilea se afla restul statelor UE, in care avortul este disponibil “la cerere”. Din acesta fac parte tari foste comuniste cu exceptia Poloniei (tarile Baltice, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria) care aveau o astfel de legislatie inca din vremea “cortinei de fier” (lucru explicabil intrucat prima tara din lume care a legalizat avortul a fost URSS, in 1922) sau tari cu veche traditie democratica si liberala in care asa-numitele “libertati individuale” sunt fundamentale – Belgia, Olanda (in acestea a fost legalizata si “eutanasia”), Germania, Franta, Suedia, Danemarca. Tot aici se include si Italia.

- In Germania, Ungaria, Belgia este obligatorie sau optionala si asigurata gratuit, consilierea pre- si chiar post-avort; In Germania se fac chiar incercari pentru a determina femeia insarcinata sa nu avorteze (modificari legislative determinate de scaderea catastrofala a natalitatii).
- In Italia, “obiectia de constiinta” din cauze religioase intervine in cazul multor medici solicitati sa intrerupa sarcini.
- In Austria factorul material este unul important, avortul costand destul de mult si fiind accesibil practic doar in marile orase. In alte state interventia este gratuita, costurile fiind acoperite de la bugetul de stat (Olanda, Danemarca, Estonia).
- Acordul parintilor in cazul in care femeia insarcinata este minora este cerut in Italia, Grecia, Portugalia, Slovenia, Slovacia.
- In Italia si Olanda se impune o perioada “de gandire” de cateva zile inainte de interventie.
- In Cehia si Slovacia nu se pot face 2 intreruperi de sarcina la mai putin de 6 luni distanta, decat daca femeia are peste 35 de ani sau a nascut de 2 ori.
Tot in aceasta grupa se includ Grecia, unde legislatia a fost relaxata de curand, si Romania, ultima fiind un caz special (singura tara in care regimul comunist a interzis avortul, din 1967 pana in 1989) si tragic totodata (cea mai mare rata a avorturilor din UE, lipsa aproape totala a oricaror restrictii, lipsa consilierii).
In tarile unde avortul este disponibil “la cerere”, limita de varsta a sarcinii pana la care se pot efectua interventii este, in general, saptamana 12, cu exceptia Sloveniei (sapt. 10) a Romaniei (sapt. 14) si a Suediei (sapt. 18).
Austria

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: primele 3 luni -in practica adesea inainte de saptamana 12.
Conditii: consultatie medicala obligatorie. Avortul este permis dupa saptamana 12, daca exista un serios pericol ce poate afecta sanatatea fizica si mentala a femeii; daca exista riscul sa se nasca un copil cu defecte grave fizice si mentale, sau daca mama are sub 14 ani.

In practica, existenta disponibilitatii financiare a femeii este un factor important. E dificil pentru o femeie sa mearga pentru avort in afara Vienei si a altor orase mari; putini doctori realizeaza intreruperi de sarcina in practica privata in mediul rural.

 

Belgia

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: femeia trebuie sa afirme ca este intr-o “stare de stress”. Avortul este permis in orice stadiu de dezvoltare a sarcinii, daca 2 medici sunt de acord ca exista un risc sever asupra sanatatii mamei sau copilul are o boala “extrem de grava si incurabila”.

Femeia trebuie sa primeasca consiliere timp de cel putin 6 zile inaintea procedurii, consiliere ce trebuie sa fie realizata de un medic intr-o institutie specializata, cu resurse de informatii specifice.

 

Bulgaria

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: intre saptamanile 12 si 20, avortul este permis numai daca femeia sufera de o boala dovedita si cunoscuta, ce poate pune in primejdie viata ei sau a copilului.

Dupa saptamana 20, avortul este permis numai daca viata mamei este in pericol sau fatul are malformatii grave.

 

Cipru

Disponibilitate: in anumite conditii.
Limita sarcinii: saptamana 28.
Conditii: avortul este permis pentru a salva viata femeii sau pentru a-i pastra sanatatea fizica si mentala; in caz de viol sau incest; daca copilul, dupa toate probabilitatile, se va naste cu handicap serios.

ONU afirma ca, desi nu este specificat in lege, avortul este realizat in practica pana in saptamana 28 de sarcina.

Certificarea a 2 doctori inainte de intreruperea sarcinii este obligatorie, pentru toate motivele exceptand violul -cand este nevoie de certificarea politiei. Avortul se face gratuit in cazul femeilor asistate social.

Oricine este implicat in realizarea de avorturi ilegale este pasibil de 7 ani de inchisoare. O femeie care isi provoaca avort este pasibila de aceeasi pedeapsa. In practica, intreruperile de sarcina sunt adesea realizate din motive sociale si economice.

 

Republica Ceha

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: necesita consimtamantul femeii si autorizatia unui ginecolog. Dupa saptamana 12, sarcina poate fi intrerupta numai daca sanatatea sau viata mamei sunt in primejdie sau in caz de deteriorare a sanatatii fatului. Procedura trebuie sa fie autorizata de o comisie medicala si trebuie realizata intr-un spital. Terapeutic avortul este permis pana in saptamana 26.

Femeilor care au avut un avort nu le este permis altul in mai putin de 6 luni, in afara cazului cand au avut 2 nasteri sau sunt peste 35 ani, sau sarcina a rezultat in urma unui viol.

Nota: Numarul avorturilor oficial inregistrate in Republica Ceha a scazut cu aproximativ 2/3 in anii ’90, in principal datorita cresterii utilizarilor pilulei “anticonceptionale” si a altor tipuri de contraceptive (in realitate, abortive hormonale, care ucid fatul pana in 14 zile).

 

Danemarca

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: dupa saptamana 12, daca sarcina nu prezinta un risc pentru viata femeii sau pentru sanatatea ei fizica sau mentala, avortul trebuie sa fie aprobat de un comitet format din 4 persoane.
Procedura poate fi realizata de un doctor intr-un spitat de stat sau intr-o clinica anexata la un spital.
Gratuit; costurile sunt suportate din bugetul public.
Avortul pentru persoanele nerezidente nu este permis, in afara de cazul cand cei in cauza “au o relatie speciala cu Danemarca”.

 

Insulele Feroe

Disponibilitate: in anumite conditii.
Limita sarcinii: saptamana 16.
Conditii: daca exista un risc pentru viata femeii, in caz de viol sau risc sever de malformatii grave ale fatului. Daca femeia este casatorita se cere si consimtamantul sotului.

 

Estonia

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: Dupa saptamana 12, femeia trebuie supusa unei consultatii medicale si trebuie sa declare in scris motivul pentru care cere avortul.

Intreruperea de sarcina este permisa pana in saptamana 22 din motive de sanatate si din alte motive precise, incluzand sarcina la o varsta foarte frageda (sub 16 ani) sau la varsta prea inaintata (peste 45 ani).

O femeie care cere avort din alte motive decat cele medicale trebuie sa plateasca o suma mai mare.

 

Finlanda

Disponibilitate: in anumite conditii.
Limita sarcinii: saptamana 24.
Conditii: Avorturile sunt permise pana in saptamana 12 pentru a salva viata femeii, pentru a nu-i afecta sanatatea mentala, pentru motive economice sau sociale sau in cazuri de viol sau incest.

Intre 12 si 20 de saptamani, daca exista risc asupra sanatatii fizice a femeii sau daca ea are mai putin de 17 ani.

Procedura poate fi realizata pana in saptamana 24 de gestatie, daca viata femeii este in pericol sau exista risc de malformatie a fatului.

Un avort trebuie autorizat de unul sau doi doctori pana in saptamana 12, sau de Colegiul Medicilor pentru sarcini pana in saptamana a 20-a.

Avortul este gratuit, acoperit din asigurarea de sanatate, dar femeia trebuie sa plateasca taxele pentru spitalizare.

Nota:Federatia Internationala pentru Planificare Familiala (International Planned Parenthood Federation) afirma ca avortul ilegal este foarte rar in aceasta tara.

 

Franta

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: Femeia trebuie sa sustina ca este intr-o “stare de stress” din cauza sarcinii. Dupa 12 saptamani, avorturile sunt permise numai daca sarcina pune in mod serios in pericol sanatatea femeii, sau daca exista risc ca copilul sa sufere de boli grave, cunoscute ca incurabile. In cazul acesta, doi doctori trebuie sa confirme riscul asupra sanatatii femeii sau fatului.

O fata insarcinata, cu varsta sub 16 ani, poate cere un avort fara a-si consulta parintii, dar trebuie sa fie insotita de un adult.
“Obiectiile de constiinta” permit specialistilor sa decline cererea de avort, dar ei trebuie sa informeze pacienta fara intarziere.

 

Germania

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: Femeia trebuie sa primeasca consiliere adecvata timp de 3 zile inainte de avort. Consilierea este asigurata de stat si are scopul de a o informa pe femeie ca copilul inca nenascut are dreptul la viata, in incercarea de a o convinge sa duca sarcina la bun sfarsit.

Avortul nu este acoperit de asigurarile publice de sanatate, exceptie facand femeile cu venituri mici. Legea prevede penalitati pentru cetatenii care forteaza o femeie insarcinata sa realizeze un avort sau care conving o femeie insarcinata sa intrerupa sarcina pentru o rasplata materiala.

 

Grecia

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: avorturile sunt permise pana in saptamana 19, in caz de viol sau incest si pana in saptamana 24 in cazul anomaliilor genetice ale fatului.

Avorturile trebuie realizate de catre un doctor ce profeseaza intr-o clinica privata sau intr-un spital.

Femeia insarcinata trebuie sa obtina o incuviintare scrisa de la parinti sau de la tutore, daca este minora.

Rapoartele OMS noteaza ca publicul nu este inca la curent cu noile legi si avorturile ilegale sunt inca frecvente.

 

Ungaria

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: femeia trebuie sa beneficieze de consiliere pre-avort. O consultatie cu o asistenta medicala este obligatorie pentru a o informa pe femeia insarcinata despre contraceptie, cat si pentru a-i furniza asistenta daca femeia accepta sa duca sarcina la bun sfarsit.

Inainte de 1953 avorturile erau ilegale exceptie facand motivele de sanatate. In anul 1992 legea aduce in discutie “respectul pentru fetusi”, dar permite totusi avorturile.

Daca sarcina pune in pericol viata femeii, sau fatul prezinta malformatii ce ar face viata postnatala imposibila, avortul poate fi realizat oricand in timpul sarcinii.

 

Irlanda

Disponibilitate: in conditii stricte.
Limita sarcinii: fara limita.
Conditii: permisa daca si numai daca viata femeii este in pericol (incluzand riscul de sinucidere).

Irlanda a modificat de 5 ori in ultimii 20 de ani legea avortului. Cea mai recenta varianta permite femeii sa faca avort daca ea ameninta ca se va sinucide -o scapare pe care guvernul si Biserica Catolica o doresc eliminata.

Femeile pot beneficia de consiliere si sfaturi, pot parasi tara pentru a face avort in alta parte; mai mult de 6000 de femei aleg anual sa faca avort in Marea Britanie.

 

Italia

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: in afara cazurilor de urgenta medicala, se impune o perioada de gandire de o saptamana. Un medic trebuie sa emita o adeverinta care confirma sarcina si cererea pentru avort, iar femeia trebuie sa ceara in scris intreruperea sarcinii.

Daca femeia insarcinata este minora, se cere autorizatia parintilor. Dupa saptamana 12 de sarcina, avortul este permis numai daca fatul are o deficienta genetica, sau pentru a apara sanatatea mentala si fizica a mamei. Avortul trebuie realizat intr-un spital public sau in conditii private autorizate -daca acolo exista personal dispus sa realizeze procedura.

Nota: Motivatii religioase si personale duc la “obiectii de constiinta” in cazul majoritatii medicilor carora li se solicita efectuarea de avorturi.

 

Letonia

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: dupa primele 3 luni de gestatie este obligatorie o autorizatie speciala ce poate include motive non-medicale cum ar fi moartea sotului in timpul sarcinii, intemnitarea femeii insarcinate sau a sotului ei, divortul in timpul sarcinii, sarcina provenita dintr-un viol sau existenta in familie a unor copii cu malformatii.
Legile au fost liberalizate inca in timpul perioadei sovietice. Procedura trebuie realizata intr-un spital sau in alta unitate medicala autorizata in acest sens.

 

Lituania

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: Dupa saptamana a 12-a de sarcina trebuie sa se obtina o autorizatie speciala.
Legea privind intreruperea voluntara de sarcina s-a schimbat putin de la dobandirea independentei de URSS si este similara cu cea din Letonia.

 

Luxemburg

Disponibilitate: in anumite conditii.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: Permisa in timpul primelor 12 saptamani pentru a salva viata femeii, pentru a-i apara starea de sanatate fizica sau mentala; pentru motive economice sau sociale in caz de viol sau incest sau malformatie genitala a fatului. Este obligatorie o perioada de reflectie de o saptamana; femeii insarcinate trebuie sa i se dea o brosura in care sa explice optiunile la avort.

Dupa saptamana 12, legea permite avortul numai daca exista o amenintare foarte serioasa la sanatatea femeii sau a copilului nenascut. Doi doctori calificati trebuie sa confirme in scris existenta amenintarii. Cand viata femei este in pericol iminent, avortul poate sa nu fie efectuat de un medic.

Nota: Multi medici din aceasta tara refuza sa faca avorturi pe considerente religioase si morale.

 

Malta

Disponibilitate: nu este disponibil.
Conditii: avortul este interzis in orice imprejurare. Oricine realizeaza un avort -sau o femeie ce isi provoaca un avort sau incuviinteaza sa avorteze -risca inchisoarea intre 18 luni si 3 ani. Medicul, chirurgul, obstreticianul sau farmacistul care realizeaza avorturi este pasibil de inchisoare intre 18 luni si 4 ani si i se interzice sa-si mai exercite profesia pe tot parcursul vietii.

Nota: Guvernul si episcopii catolici au obiectat cu tarie in anul 2000 la sosirea in apropiere de Malta a sinistrei nave “Langenort”, apartinand fundatiei olandeze “Femei pe valuri” specializata in realizare de avorturi in apele internationale, ca “sprijin” pentru femeile din tarile in care intreruperea de sarcina este restrictionata.

 

Olanda

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 13.
Conditii: este ceruta o perioada de gandire de 5 zile intre consultatia initiala si realizarea avortului. Avortul trebuie realizat intr-un spital sau o clinica licentiata. Avortul este permis dupa saptamana 13 (pana in saptamana 24) daca femeia afirma ca este intr-o stare de stres.
Nota: Din noiembrie 1984, femeile din Olanda au fost scutite de plata interventiei, care este suportata de la sistemul asigurarilor nationale de sanatate. Strainii care doresc sa faca avort in Olanda trebuie sa plateasca.

 

Polonia

Disponibilitatea: in conditii stricte.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: permis pentru a salva viata femeii, pentru a evita deteriorarea sanatatii fizice si mentale; in caz de viol sau incest; in caz de deteriorare a sanatatii fatului. Avortul trebuie sa fie realizat de un obstretician sau ginecolog ce a trecut un examen organizat la nivel national.
Dupa saptamana 12, avorturile sunt permise numai daca continuarea sarcinii pune in pericol viata sau sanatatea femeii insarcinate. Avortul trebuie realizat intr-un spital sau o clinica cu consimtamantul femeii insarcinate, sau al parintilor ori al tutorelui, daca femeia este minora.
Nota 1: Si in Polonia, acostarea “de avertizare”, in rada portului Gdnya, in 2003, a vasului “Langenort” (vezi mai sus la Malta) a starnit o opozitie puternica, in special in randul tineretului polonez si al clerului catolic.

Nota 2: Media anuala a avorturilor in Polonia este de 3 la 10 000 de nasteri, iar modelul acestei tari dovedeste ca neintemeiate temerilor pro-abortionistilor in ce priveste starea generala de sanatate in tarile in care avortul este restrictionat.

 

Portugalia

Disponibilitate: in anumite conditii.
Limita sarcinii: saptamana 16.
Conditii: permis pana in saptamana 12 de sarcina pentru a salva viata femeii sau pentru a-i pastra sanatatea mentala si fizica.

Avortul este permis pana in saptamana 16 in caz de viol sau alta infractiune cu caracter sexual si pana in saptamana 24 daca exista riscul nasterii unui copil cu o boala incurabila sau cu malformatii grave; acestea trebuie certificate de un doctor, altul decat cel care va realiza avortul.

Femeile sub 16 ani trebuie sa aiba consimtamantul sotului, parintilor, sau, in absenta lor, al unei rude. Avortul trebuie sa fie realizat intr-o clinica de stat sau particulara.
Nota: Dupa ce referendumul din februarie 2007 pe tema liberalizarii avortului a fost anulat pentru slaba participare la vot, guvernul socialist si-a declarat intentia de a legaliza avortul la cerere prin lege organica, profitand de majoritatea pe care o are in parlamentul tarii.

 

Romania

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 14.
Conditii: avortul se face la cererea si cu consimtamantul femeii intr-o institutie medicala acreditata sau intr-un cabinet medical. Avortul poate fi realizat si mai tarziu daca este absolut necesar din motive terapeutice, conform prevederilor legale.
Medicul care face avorturi ilegal risca suspendarea.

 

Slovacia

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 12.
Conditii: femeia trebuie sa faca o cerere scrisa. Avortul este permis daca au trecut cel putin 6 luni de la un avort anterior, exceptand cazul in care femeia are 2 copii sau are o varsta de peste 35 ani, sau in caz de viol.

Femeia trebuie sa primeasca consiliere pre-avort. Consimtamantul parintilor este cerut doar in cazul in care femeia are sub 16 ani; pentru minore cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani doctorul trebuie sa-i informeze pe parinti ca femeia urmeaza sa faca un avort.
Avortul dupa saptamana 12 este permis numai pentru motive medicale si genetice sau in caz de viol ori alta infractiune sexuala.

 

Slovenia

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: saptamana 10.
Conditii: dupa saptamana a 10-a de sarcina, este nevoie de o autorizatie speciala a unei comisii compuse dintr-un ginecolog/obstretician, un doctor generalist sau internist si un sociolog sau un psiholog.
Daca femeia este minora, este ceruta aprobarea parintilor sau a tutorelui ei, in afara de cazul cand ea a fost recunoscuta ca fiind pe deplin capabila sa-si castige existenta.

 

Spania

Disponibilitate: in anumite conditii.
Limita sarcinii: saptamana 22.
Conditii: avortul este permis pentru a se evita un risc serios asupra sanatatii fizice sau mentale a femeii, in primele 12 saptamani de sarcina. Daca sarcina este rezultatul unui viol, violul trebuie sa fie raportat la politie si avortul sa fie realizat in primele 12 saptamani de sarcina.

In caz de malformatie grava a fatului, 2 specialisti, printre care nu se poate afla si medicul care urmeaza sa realizeze avortul, trebuie sa certifice malformatia iar avortul trebuie sa fie realizat cel tarziu in a 22-a saptamana.

Toate avorturile trebuie sa fie raportate la autoritatea nationala pentru sanatate.

 

Suedia

Disponibilitate: la cerere.
Limita sarcinii: 18 saptamani.
Conditii: daca avortul este cerut intre saptamanile 12 si 18 de sarcina, femeia trebuie sa primeasca consiliere asupra procedurii, din partea asistentei sociale. Dupa saptamana 18, este obligatorie obtinerea permisiunii pentru avort de la Colegiul National pentru Sanatate si Asistenta Sociala.

Avortul trebuie sa fie realizat de un medic practicant licentiat, intr-un spital general sau alta unitate medicala acreditata, exceptand cazurile de urgenta. Costurile intreruperilor de sarcina sunt subventionate de guvern.
Nota: Autoritatile suedeze afirma ca avorturile ilegale au fost eradicate in aceasta tara.

 

Marea Britanie

Disponibilitate: in anumite conditii.
Limita sarcinii: saptamana 24.
Conditii: avortul este permis in Anglia, Tara Galilor si Scotia pentru a salva viata femeii, ori din motive economice, sociale sau de sanatate. Doi medici practicanti autorizati trebuie sa certifice ca au fost indeplinite conditiile medicale pentru cererea femeii.

Avortul va fi realizat, exceptand cazurile de urgenta, intr-un spital apartinand serviciului national de sanatate, intr-o clinica particulara sau in alta unitate medicala acreditata in acest sens. Consimtamantul sotului nu este o conditie esentiala pentru realizarea avortului.

In Irlanda de Nord, nu se accepta avortul din motive economice sau sociale; trebuie ca sanatatea femeii sa fie in pericol.

Nota: Diferenta intre situatia din Marea Britanie si cea din Irlanda de Nord a aparut in anul 1967, cand Parlamentul unional a permis autoritatilor aflate pe atunci la Ulster sa nu adopte noile legi britanice. Sute de femei traverseaza in fiecare an marea pentru a face avorturi in Anglia.

 

articol preluat de pe: crestinortodox.ro