(video) Legea anti-risipa. Cum ajung romanii sa moara de foame intr-o tara care arunca 1,7 milioane de tone de alimente la gunoi

foto - jurnalgiurgiuvean.ro

articol – stirileprotv.ro
foto – jurnalgiurgiuvean.ro

12 august 2015

Niciun kilogram de mancare aflata la un pas sa expire in magazine sau in restaurante nu va mai putea fi aruncata sau distrusa.

Alimentele inca bune pentru consum vor lua drumul caminelor de batrani, orfelinatelor sau spitalelor. Ideea este a unor parlamentari, care au scris o lege dupa reglementarile existente deja in unele state europene. Marii comercianti sunt de acord sa doneze alimentele, insa cer deduceri fiscale pentru acest lucru.

86 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ajung anual la ghena, in Romania, adica peste 1.7 milioane de tone de hrana. Iar la nivelul Uniunii Europene, situatia este chiar mai grava: se irosesc aproape 100 de milioane de tone de mancare intr-un an. Si asta pe fondul foametei care la scara planetara afecteaza 800 de milioane de suflete.

In timp ce unii ard mancarea, altii tanjesc dupa un biscuit sau dupa o banana, si-au spus unii parlamentari care au scris o lege anti-risipa.

Florin Alexe, deputat PNL: “Este pacat ca aceste alimente sa fie arse sau distruse si sa nu ajunga la caminele de batrani, la orfelinate, la oameni care au nevoie, la ONG-uri care se implica in ajutorarea oamenilor.”

Legea prevede ca toate alimentele al caror termen de valabilitate se apropie de expirare sa fie donate. Cine nu se supune si este prins ca arunca mancarea, plateste amenzi de 10.000 de lei. Reprezentantii hipermarketurilor sunt de acord cu ideea.

Florin Capatana, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale: “Dorim ca sa se intample ca in alte tari europene: o deducere fiscala pentru aceste alimente care urmeaza sa fie donate si bineinteles un cadru legislativ strict.”

Cele mai multe produse alimentare care ajung in situatia de a fi aruncare sunt legumele, frunctele si unele conserve. Toate acestea ar fi binevenite in spitale, orfelinate sau in caminele de batrani.

Batrana dintr-un centru de ingrijire: “Sunt batrani care mor de foame, mor de foame efectiv.”

La un centru de ingrijire si asistenta sociala din judetul Gorj, oamenii asteapta orice donatie care le-ar face masa mai bogata. Astazi la pranz au avut ciorba de pasare si pilaf de orez in meniu.

Recent, si supermarket-urile din Franta au fost obligate, printr-o lege adoptata de Parlament, sa doneze alimente nevandute, dar comestibile.

Didier Pla, manager supermarket: “Uitati, acesta este un bun exemplu. In acest pachet de capsuni doar una este stricata. Nu trebuie sa aruncam tot pachetul de capsuni din cauza unui singur fruct.”

In Romania, legea va fi dezbatura si votata in septembrie. Impotriva risipei alimentare lupta si Comisia Europeana care vrea sa reduca acest fenomen cu 40% pana in 2020.

articol preluat de pe http://stirileprotv.ro/