(stiri.tvr.ro) Autorităţile fac verificări în toate cluburile din România. Guvernul înăspreşte legea

foto: mvo-club.com

articol: stiri.tvr.ro
foto: mvo-club.com

03 noiembrie 2015

După tragedia de la Clubul Colectiv, autorităţile au început să facă verificări în toate localurile din România. Abia 10 la sută respectă legea întocmai, spun experţii. În Centrul vechi, de exemplu, la un cutremur, ar muri mii de oameni, avertizează aceştia. Executivul reactionează: cluburile care au încălcat grav regulile vor putea fi închise direct de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau amendate cu până la 100 de mii de lei. Decizia va fi luată marţi, în sedinţă de guvern.

Mulţi patroni de cluburi au primit autorizaţii pe propria răspundere, însă legea era respectată doar pe jumătate, spun experţii. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă confirmă că 90% dintre localuri funcţionează ilegal.
De multe ori, patronii îşi atrag clienţii cu show-uri în care sunt folosite foc şi efecte pirotehnice.

Patronul unui club din Bucuresti a anunţat pe pagina de socializare că îşi închide localul pentru că nu le poate garanta siguranţa celor care îi păşesc pragul.

Îmi cer scuze și imi asum,Din 2003 am pus viața a mii de oameni in pericol. Weekend de weekend. Și cate-odata și in…

Posted by Andrei Sosa on 1 Noiembrie 2015

Clădirile au sute de ani şi nimeni nu are de gând să le reabiliteze. Specialiştii susţin că în localurile din Centrul Capitalei ar trebui să intre un număr redus de persoane.

Sub clădirile decojite de vreme îşi deschid uşile zeci de cluburi în care vin să se distreze mii de persoane, însă aici siguranţa este opţională, siguranţa celor care vin să se distreze.

În cazul unui cutremur, specialiştii avertizează că situaţia ar fi mult mai gravă decât ce s-a întâmplat în fosta fabrică Pionierul. Autorităţile vor continua controalele şi vor închide localurile care încalca legea.

Incendiul din clubul „Colectiv” reprezintă un semnal de alarmă pentru autorităţi. Tragedia petrecută în Capitala s-ar putea repeta oricând şi în alte localuri din ţară.

La Târgu Jiu, autorităţile au aflat abia acum că în oraş nu există discoteca sau club care să aibă autorizaţie. Asta deşi funcţionează de câţiva ani.
Luni după amiază, prefectul de Gorj a dispus controale în tot judeţul şi a cerut că toate localurile să fie verificate.

Lege mai aspră după tragedia din club Şi Executivul reactionează. Cluburile care au încălcat grav regulile vor putea fi închise direct de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau amendate cu până la 100 de mii de lei. Decizia va fi luată marţi, în sedinţă de guvern.

Legislația va fi mult înăsprită în urma tragediei din clubul bucureștean Colectiv. Până acum, Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu avea dreptul legal de a închide localurile, fie ele cluburi, baruri, discoteci sau restaurante.
Doar primăriile le puteau ridica autorizaţia. Şi amenzile s-au dublat: de la 50 la 100 de mii de lei. Executivul ia în calcul emiterea unei ordonanțe de urgență prin care să elimine posibilitatea cluburilor de a funcționa pe baza unei declarații pe propria răspundere.

Patronii declarau că potrivit codurilor CAEN obţinute, aveau toate autorizaţiile necesare. Aşa scăpau de investiţii importante şi, implicit, de controale.

Executivul va acorda, de asemenea, în regim de urgenţă, un ajutor de înmormantare de 5.000 de lei familiilor care şi-au pierdut copiii în tragedie, şi unul special, de 10 mii de lei, pentru familia Mariei Ion.

articol preluat de pe: http://stiri.tvr.ro/